Uzmanların katılımıyla Bilecik'in biyolojik çeşitliliği envanteri çıkarılıyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından 2013 yılında başlatılan Ulusal Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi çalışmaları Bilecik'de devam ediyor. Bakanlık tarafından 2013 yılında ülke genelinde başlatılan proje kapsamında Bilecik'de karasal ve iç su ekosistemleri biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme işi projesi 2014 yılında başladı.

2014 yılında Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan projenin 2015 yılında tamamlanması planlanıyor. Proje kapsamında Bursa'da 10 akademisyenin katılımı ile iç su balıkları, sürüngenler, çift yaşarlar, damarlı bitkiler, memeliler, tohumsuz bitkiler, kuşlar ve omurgasız hayvanlarla ilgili çalışma yapılıyor.
Biyolojik çeşitlilik envanter ve izleme işi projesinde konusunda uzman proje ekibi tarafından 450 gün boyunca literatür temelli arazi çalışmaları yapılarak proje tamamlanacak.

Çalışmalar kapsamında Bilecik'de arazi çalışmaları yoğun bir şekilde devam ediyor. Temmuz ayının ilk haftasında sürüngenler konusunda Doç. Dr. Murat Tosunoğlu, çift yaşarlar konusunda Doç. Dr. Çiğdem Gül arazi çalışmaları yaparak türlerle ilgili bilgilendirmede bulundu.
Çalışmaya katılan uzmanlar Bilecik'in çift yaşarlar ve sürüngenler bakımından zengin bir envantere sahip olduğunu belirtti.

Çift Yaşarlara ait 10 kurbağa türünün mevcut olduğunu Türkiye'nin yüzde 30 türünü Bilecik'in barındırdığını anlatan uzmanlar, sürüngenlerin ise toplam 3 kaplumbağa türü, 13 kertenkele, 12 yılan türü olmak üzere toplam 28 tür barındırdığını söyledi. Çalışmaya katılan uzmanlar, Türkiye'nin yüzde 21 sürüngen çeşitliliğini içerdiğini ifade etti.

Bu türlerin hemen hemen tamamının zehirsiz ve zararsız olduğunu belirten uzmanlar, bu canlıların ekolojik dengenin sağlanmasında önemli bir görevi olduğunu belirtti. Arazi çalışması sonucunda yakalanan yılan ve kurbağa gibi türler de yine doğal yayılış alanlarına geri bırakıldı.
Damarlı Bitkiler konusunda çalışan ve arazi çalışmaları devam eden Prof. Dr. Cengiz Türe, yıllarca Bilecik'de çalıştığını belirterek, literatür ve gözlem çalışmalarına dayanarak 1500 tür çeşitliliğinin olduğu bilgisini verdi. CİHAN
23 Temmuz 2015 16:32
DİĞER HABERLER