[ÖZEL] Ağustos böceğinin hikâyesi...

Hükümetin tüketim odaklı büyüme modeli şirketleri ve şahısları borç batağına sürükledi. Tüketicilerin bankalara olan borcu 29 Mart itibarıyla 519 milyar TL'ye yükseldi. 2 trilyon TL'yi bulan ticari krediler dahil edildiğinde banka borçlarının toplamı 2,5 trilyon TL. Krizde kredi tahsilatı aksadığı için bankaların sermaye ihtiyacı had safhaya çıktı. Batık kredi tutarı 106 milyar TL'ye yükseldi.

SAMANYOLUHABER- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Merkez Bankası (TCMB) ve Türkiye Bankalar Birliği (TBB) verilerine göre vatandaş gırtlağına kadar borçlu. 

Yurt dışından alınan döviz kredileri yatırım yerine tüketim için harcandı. "Ağustos Böceği İle Karınca" hikâyesinde olduğu gibi mevsim kışa dönünce alınan borçların ödenmesi zorlaştığı gibi vatandaş kilosu 10 liraya fırlayan kuru soğana muhtaç hale geldi. 

Ekonomik kriz, işsizlik ve enflasyonla birlikte azalan satın alma gücü borçların ödenmesini de zorlaştırdı. 

Batık krediler her hafta 2 milyar TL’ye yakın artıyor. 

KREDİ KARTI BORCU 102,8 MİLYAR TL 

Tüketicilerin kredi ve kredi kartı borcu 29 Mart itibarıyla 519 milyar Türk Lirası. Borcun 416,2 milyar lirasını tüketici kredileri, 102,8 milyar lirasını da kredi kartı borçları teşkil ediyor. 

Toplam 519 milyar TL kredinin 14 milyar liralık kısmı ise tüketici finansmanı sağlayan şirketlerden alındı.

212 MİLYAR TL İHTİYAÇ KREDİSİ BORCU VAR

Tüketici kredileri içinde 212 milyar TL ile aslan payı ihtiyaç kredilerine ait. Konut kredisi tutarı184,2 milyar TL iken, 6,2 milyar TL taşıt kredisi borcu var. 

İcralık olan tüketici kredisi ve kredi kartı borcu ise 22 Mart itibarıyla 20,1 milyar liraya yükseldi. 

Vadesinde ödenmediği için takibe alınan krediler ise son üç ayda 12,5 milyar lira (yüzde 13,3) artarak 106,1 milyar lira oldu.

ŞİRKET BORÇLARI İLAVE EDİLDİĞİNDE 2,5 TRİLYON TL

2 trilyon TL (1 trilyon TL’si döviz borcu) ticari kredi borcu ilave edildiğinde Türkiye’de şirketler ve şahısların bankalara toplam borcu 2,5 trilyon lirayı buluyor. 

2018 yılı sonu itibarıyla gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) 3,7 trilyon lira olduğu dikkate alındığında bankalara olan borcun milli gelire oranı yüzde 68’e ulaştı.

Uluslararası raporlarda Türkiye’de kriz şartlarının giderek ağırlaştığı ve kredi tahsilat riskini de artırdığı vurgulanıyor. 

ULUSLARARASI RAPORLAR “YÜZDE 10” DİYOR

Son olarak Standard & Poor’s, Türkiye’de batık kredilerin toplam kredilere oranının yüzde 10’u bulduğuna dikkati çekmişti. 

S&P, özel sektörün döviz borcu kullandığına işaret ederek, kur artışı yüzünden söz konusu kredilerde tahsilatın aksadığını vurgulamıştı.  

S&P, BDDK’nın gecikmeli tahsil edilebilen ya da yeniden yapılandırılan kredileri tasnif dışı tuttuğu için batık kredi oranını yüzde 4,5 olarak açıkladığını kaydetmişti.   

10 Nisan 2019 10:48
DİĞER HABERLER