Vatandaşın sağlık için ödediği faturanın 14 milyar liraya ulaştığı hesaplandı...
Türkiye’de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar adlı rapora göre çalışan ve emeklilerden halen 10 farklı isimle katkı payı isteniyor. Vatandaş da para ödemekten kurtulmak için hastanelerin acil servislerine yöneliyor. Bu çerçevede 77 milyon nüfuslu Türkiye’de hastalar bir yılda tedavi için 90 milyon kez acil servislere gitti.
Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumu açıklarının son dört yılda yeniden artış eğilimine girmesinin faturası, 2008 yılında uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programı’na rağmen vatandaşa kesilmeye başlandı. İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’nın hazırladığı (İSMMMO), 'Türkiye’de Sağlık Stratejileri ve Harcamalar' adlı rapora göre halihazırda 14 milyar lirayı bulan vatandaşın sağlık harcamaları tutarı 2014 yıl sonu itibariyle 15 milyar liraya ulaşacak.
İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yahya Arıkan, sağlıkta hastalık değil, hasta merkezli bir sistemin kurulmasının önemine işaret ederek, “Yüksek standartlara sahip, performanslı, işleyen bir altyapı kurulmalı. Türkiye nüfusunun ileriki yıllarda yaşlanmasına bağlı olarak ekonomiyi ve bütçeyi daha büyük riskler bekliyor.” diye konuştu.
CİHAN