Hastaların ödediği muayene karşılığı katılım ücreti zamlandı. Sağlık Uygulama Tebliği'yle (SUT) getirilen düzenlemeye göre muayene ücretleri 3 Yeni Türk Lirası ile 10 Yeni Türk Lirası arasında değişiyor. Hastanelerdeki doktor muayene ücretleri eczacılar tarafından tahsil ediliyor. Özel bir hastanede tedavi olan ve 2 YTL'lik ilaç yazdıran hasta, eczaneye gittiğinde kabarık bir faturayla karşılaşıyor. Toplam 10 YTL 40 yeni kuruş ödüyor. Bu ücretin 40 yeni kuruşu ilaç parasıyken 10 YTL özel hastanedeki muayene ücreti oluyor. Yeni uygulamadan ne eczacı memnun ne de vatandaş. Eczacılar 'hastadan tedavi ücreti almak bizim görevimiz değil' tepkisini verirken, vatandaşlar katılım payları çok yüksek yakınmasında bulunuyor.
Sağlıkta devrim niteliğinde değişiklikler sağlayan SUT, beraberinde hastalara birtakım yükler getirdi. 1 Ekim'den itibaren sevk zinciri yeniden hayata geçti. Tüm vatandaşlar, 1. basamak adı verilen sağlık ocağı veya da aile hekimine başvurmadan, 2. basamak olarak nitelenen devlet hastaneleri, özel hastaneler, özel tıp merkezleri, dal merkezleri ve 3. basamak adı verilen eğitim ve araştırma hastaneleri ile üniversite hastanelerine başvuramayacak. Acil hastalar dışında, eğer başvuru yaparlarsa da, oluşan sağlık giderleri ödenmeyecek. Bu durumda, sağlık giderlerini kendileri ödemek durumunda kalacak.
İLAÇ YAZDIRMAYAN HASTALARIN MUAYENE ÜCRETLERİ BİRİKİYOR, DAHA SONRA KARŞISINA ÇIKIYOR
Daha önce sağlık ocakları ve aile hekimlerince yapılan muayenelerde kesilen katılım payları kaldırılırken, yerine hastanelerdeki tedavilerde yüksek ücretler getirildi.
1 Ekim'den önce 1 basamak sağlık kurumlarında SSK'lının bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinden 1.90 YTL muayene ücreti alınıyordu. Bağ-Kur'lulardan ise 3.10 katılım payı talep edilirken, Emekli Sandığı ve Yeşil kartlılardan ücret istenmiyordu. SUT'ta yer alan katılım payı başlığındaki düzenlemeye göre, 2. basamak hastaneler de 3 YTL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 YTL, üniversite hastanelerinde 6 YTL, özel hastane ve tıp merkezlerinde ise her başvuru için 10 YTL katılım payı ödeniyor. Ücretler hasta sağlık karnesiyle eczaneye gittiğinde karşısına çıkıyor. İlaç yazdıranlar o gün parayı ödüyor. İlaç yazdırmayanların muayene ücretleri vatandaşlık numarası üzerinde kaydedilip ilk eczaneye gittiğinde karşısına çıkıyor. Bayram öncesi yürürlüğe giren düzenlemeden vatandaş tam anlamıyla haberdar olmadığı için eczacıyla hasta arasında sert tartışmalar yaşanıyor.
ECZACILAR VATANDAŞTAN TEPKİ GÖRÜYOR: BENİ SEN Mİ MUAYENE ETTİN
Muayene ücretlerinin hastaya ilaç verirken provizyon sisteminde karşılarına çıktığını belirten Ankara'daki Şenbaba Eczanesi sahibi Necdet Şenbaba, vatandaşın tepkisini şöyle anlatıyor: "Muayene ücretleri ilk bir hafta sağlıklı çalışmadı. Şimdi sağlıklı çalışmaya başladı. Vatandaş özel hastaneye gitmiş, 2 YTL'lik ilaç yazdırmış. 2 YTL'nin yüzde 20'sini 40 Ykr ediyor. 10 YTL muayene ücreti çıktığı için toplam 10 YTL 40 Ykr ödüyor. Bunun sonucunda vatandaş bana soruyor. 'Beni sen mi muayene ettin?' Anlatmaya çalışıyoruz vatandaş daha fazla tepki veriyor."
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan da benzer sıkıntı yaşadığını belirtiyor. Bayramda bir ağrı kesici yazılan hastanın kendi eczanesine geldiğini belirten Saydan, "İlacın parasını dahi istemedim. 10 YTL muayene ücretini söyledim. Hasta bu ilaç bu kadar etmez deyip kızıp gitti." diyor. Her özel hastanenin tahsilat bölümünün bulunduğunu aktaran Saydan, özel hastanelerin tahsildarlığını yapmak istemediklerini ifade etti.
CİHAN