Vatandaşlara, tıbbi ve aromatik bitki yetiştirilmesi öğretiliyor

Afyonkarahisar'da vatandaşlara 45 bin metrekare alanda kurulan ve 5 milyon 300 bin liraya malolan Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'nde üretime yönelik bitki yetiştirilmesi öğretiliyor. Bu doğrultuda merkezde kurulan 6 adet serada 42 adet bitki türü konusunda teknik bilgiler veriliyor.

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğrencileri Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezi'ni ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Afyonkarahisar Orman Fidanlık Şefi İbrahim Kurt, tesis hakkında öğrencilere bilgiler verirken kişilerin tıbbi ve aromatik bitkisini kendisinin üretmesine yardımcı olmayı hedeflediklerini söyledi. Kurt, bir sonraki aşamada parfüm, kolonya, krem ve kozmetik ürünlerini elde ederek pazar aşamasına geçileceğini kaydetti. Kurt, "Biz bu tesisle özel sektörün de önünü de açmayı düşünüyoruz. Doğada bulunan tıbbi ve aromatik özellikteki bitkilerin toplanması ve bunların küçük tesislerde yağlarının çıkartılmasında özel sektör desteği alınabilir." dedi.

Kurt, merkez bünyesinde bulunan gösteri serası hakkında da ayrıntılı bilgi verdi. Gösteri serasında yaklaşık 80-82 değişik bitkinin olduğunu anlatan Kurt, gösteri serasındaki bitkilerin çoğunun Afyonkarahisar coğrafyasında ve ikliminde yetişmeyen bitkiler olduğunu kaydetti. Gösteri serasının özellikle misafirler için düzenlendiğini ifade eden Kurt, seranın yaz-kış her daim yeşil olduğunu vurguladı. 6 tane serada 42 tane bitki türü olduğunu ifade eden Kurt, lavanta, kekik, biberiye, nane gibi bitkilerin yetiştirildiğini anlattı. Kurt, "Doğal şartlarda Afyonkarahisar şartlarında yetişebilen bitkiler var. Zamanı gelince, bu bitkileri toplayıp kuruttuktan sonra ya da kurutmadan fayda görmeyi amaçlıyoruz. Laboratuvarda kimyagerimiz bu bitkilerin yağını çıkartıyor. Sabun, kolonya, krem, ağrı kremi gibi denemeler yapıyoruz. Daha yeni bir kurum olduğumuz için, henüz deneme aşamasındayız." dedi.

TESİSLERİN SAYISI ARTARSA ÖĞRENCİLER İSTİHDAM EDİLEBİLİR

Öğrencilere koordinatörlük yapan Öğretim Görevlisi Serkan Şen, gündemde olan 5 dekar altındaki meyve, sebze, süs bitkisi, tıbbi, ıtri ve aromatik bitki yetiştiriciliği yapan çiftçilere destekleme ödemesinin yapılmasının bu tür tesislerin sayısını arttırabileceğini anlattı. Şen, "Tıbbi ve Itri Bitki Merkezlerinin sayıları artabileceği bu işlerin özel sektör eliyle de yapılabilecek bir noktaya gidilmesi nedeniyle tıbbi laboratuvar öğrencilerinin buralarda tekniker olarak istihdam edilmelerinin de yaygınlaşmasını ve bu merkezlerde istihdam edilmelerini bekliyoruz." ifadelerini kullandı. CİHAN
27 Kasım 2015 15:16
DİĞER HABERLER