Veliler tatilde dikkat!

Yaz tatili süresince tekrar yapmayan birinci sınıf öğrencileri okuma yazmayı unutabilir. Ailelere çocuğu da teşvik etmek amacıyla birlikte ders tekrarı ve kitap okuma programları yapması tavsiyesinde bulunan uzmanlar, diğer sınıf öğrencilerinin de merak duyduğu konularda kitap okuyup ders çalışması gerektiğini söylediler.
Video: Arşiv

2015 – 2016 eğitim öğretim dönemi sona erdi. 17 milyon 589 bin, Kayseri’de ise 286 bin 14 ilk ve orta dereceli okullarda okuyan öğrenci karnelerini aldı. 3 ay sürecek yaz tatili başladı ancak öğrenci ve velilerin kafası biraz karışık. Acaba yılsonu tatilini tamamen dinlenerek mi geçirmeli? Yoksa çocuklar günü gününe ders çalışıp kitap mı okumalı? Aile ve çocuk gelişimi konularında araştırma yapan ‘hannebaby.com’ internet sitesi Editörü Tuğba Kabacaoğlu, öğrenmenin süreklilik arz ettiğini ve hatta irade dışında da sürdüğünü ifade etti. Öğrencinin yaz tatilinde hem dinlenmesi hem de kitap okuyup ders çalışması gerektiğini vurgulayan Kabacaoğlu, “Genelde yaz tatillerinde bir öğrenci matematik dersinde başarısızsa o alanla ilgili kaynaklar alınır, bu alıştırma kitaplarını bitirmesi için de baskı yapılır. Oysa ki, yaz tatilinde çocuğun yapamadığı değil; severek ilgilendiği, merak ettiği alanlarda derinleşmesine katkı sağlanmalı. Yani, çocuğun da düşüncesi, beğenisi alınarak kaynaklar temin edilmeli.” dedi.
DERS ÇALIŞMAK İSTEMİYORSA ZORLAMAYIN

“Eğer çocuğunuz tatil süresince ders çalışmak istemiyorsa onu anlayışla karşılayın.” diyen Kabacaoğlu, ikna çabalarının ise sonuçsuz kalacağını anlattı. Kabacaoğlu, “Çocuğunuzu ikna etmeye çalışmayın. Çünkü tatil dönemini tamamen sınavlara, yeni öğretim yılına hazırlıkla geçirmek, çocukta cezalandırıldığı, yetersiz olduğu hissini oluşturabilir. Bu da öğrenme konusunda çocuğa olumsuz yansır. Derslerden daha çok soğumasına sebep olur.” uyarısında bulundu.

ÇOCUKLARIN MERAK DUYGUSUNDAN İSTİFADE EDİN

Ebeveynlerin ders çalışmaya istekli olmayan çocukların merak duygusundan istifade edebileceğini belirten Kabacaoğlu, “Mesela oğlunuz-kızınız dinozorların yaşamına dair konuları yakından takip ediyorsa; ona sorular sorabilir, yeni öğrendiğiniz bilgileri çocuğunuzla paylaşabilirsiniz. Anlattıklarınız karşı tarafta bir heyecan uyandırıyorsa, “Bu tarz konuların ayrıntılı şekilde anlatıldığı bir kitap varmış. İstersen, sana da ondan satın alabiliriz.” diyerek, en azından bir alanla çocuğun ilgilenmesini sağlayabilirsiniz.” dedi.

BİRİNCİ SINIF ÖĞRENCİLERİNE DİKKAT: OKUMA-YAZMAYI UNUTABİLİRLER

Hannebaby.com Editörü Tuğba Kabacaoğlu, yaz tatili süresince hiç kitap okumayan birinci sınıf çocukların okuma yazmayı unutma riski bulunduğunu kaydetti. Okul çağında çocukları tatilde günde en az 1 saatlerini kitap okumaya ayırmaları gerektiğini dile getiren Kabacaoğlu, “Özellikle birinci sınıfı yeni bitirmiş çocuklar, tatilde okuma-yazmayı unutma riski taşırlar. Bu konuda ebeveynler ayrıca hassasiyet göstermeli. Anne-babalar da kitap okuyarak çocuklarına iyi birer örnek olmalı. Okuma saati olarak da, insan zihninin en açık olduğu ‘öğleden sonraları’ tercih edilmeli.” uyarısında bulundu.

Kabacaoğlu, çocukların tatil sürecinde okuyacağı kitapların veli ile birlikte belirlenmesi ve hangi zaman diliminde bitirileceğinin de bir kenara not edilmesi gerektiğini kaydetti.
18 Haziran 2016 14:25
DİĞER HABERLER