Türkiye'nin kurucu üyesi olduğu Avrupa Konseyi, HSYK konusunda hükümeti sert şekilde uyardı.
Avrupa Konseyi'nin anayasa danışma organı olan Venedik Komisyonu, hükümete "HSYK konusunda hızlı kararlar almaması ve uygulamaması yönünde" kuvvetli bir uyarı yaptı. Yargı bağımsızlığının hayati ehemmiyette olduğu vurgulanan açıklamada, yargının adalet bakanının kontrolüne terk edilemeyeceği vurgulandı.
Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, yazılı açıklamasında HSYK teklifini henüz incelemediklerini; ancak ciddi endişeler hususunda haberdar olduklarını kaydetti. HSYK teklifinde milletlerarası standartlar ve Türkiye anayasasına aykırılık konusunda soru işaretleri olduğuna işaret eden Buquicchio, "Bu teklifin tersine, sadece birkaç yıl önce (referandumla) kabul edilen değişiklik Venedik Komisyonu tarafından olumlu olarak değerlendirmekte ve genel itibariyle milletlerarası standartlarla uyumlu görülmektedir" dedi.
HSYK KANUNU GEÇSE BİLE ANAYASA MAHKEMESİ KARARI KESİNLEŞMEDEN UYGULANMAMALI
Bu şartlar altında hükümeti aceleyle karar almaması konusunda "şiddetle uyaran" Buquicchio, yargı bağımsızlığına vurgu yaptığı açıklamasında, teklifin milletlerarası standartlara uyumluluğu tespit edilmeden adım atılmamasını istedi. "Milletlerarası standartlara ve Türkiye Anayasası'na uyumluluğu dikkatlice tetkik edilmeden ve teyit edilmeden bu alanda adımlar atılmamalı; uygulamaya ise kesinlikle geçilmemelidir" diyen Buquicchio, talep olması durumunda taslağa ilişkin bir değerlendirme yapabileceklerini söyledi.
Hükümetin hazırlıklarına ilişkin bir uyarı daha yapan Buquicchio, kanunun kabul edilip Anayasa Mahkemesi'ne müracaat edilmesi durumunda, Mahkeme'den karar çıkana kadar uygulamaya geçilmemesi gerektiğini vurguladı.
59 üyesi bulunan Venedik Komisyonu, demokrasi, insan hakları ve hukukun üstünlüğü alanlarında Avrupa standartlarına ulaşmak isteyen ülkelere hukuki tavsiyelerde bulunuyor. Avrupa Konseyi'nin 47 üyesinin dışında ABD, Brezilya, Meksika, Fas, Cezayir gibi ülkeler de konseyin azaları arasında.
CİHAN