Viyana Kuşatması'ndan kalma deve iskeleti bulundu

VİYANA (CİHAN)- Avusturya'nın Tulln şehrinde 2006 yılında bulunan hayvan iskeletinin 17. yüzyılın ikinci yarısından kalma bir deve iskeleti olduğu anlaşıldı.

Viyana Veterinerlik Üniversitesi Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Alfred Galik tarafından yapılan açıklamada, 2006 yılında bir inşaat temeli çalışmasında bulunan kemiklerin bir deveye ait olduğu ifade edildi. İskeleti önce bir at iskeletine benzettiklerini belirten Galik; boyun, çene, ayak kemiklerinin incelenmesi sonucu iskeletin bir deveye ait olduğunu ortaya çıkardıklarını ifade etti.

Bulunan iskeletin Orta Avrupa'da bütünlük içeren ilk deve iskeleti olduğunu belirten Galik, "Devenin 2. Viyana Kuşatması sırasında yük ya da binek hayvanı olarak kullanıldığını düşünüyorum." dedi.

O dönemde Avusturyalılar tarafından bilinmeyen devenin kesilmediği, öldükten sonra gömüldüğü tespit edildi. DNA analizleri sonrası tek hörgüçlü bir anne ile çift hörgüçlü bir babanın yavrusu olduğu belirtilen devenin 7 yaşında ve erkek olduğu ortaya çıktı. Devenin öldükten sonra bir bodruma çöp ile birlikte gömüldüğü belirtildi.

Sadrazam Kara Mustafa Paşa tarafından 1683 yılında kuşatılan Viyana şehrinde büyük bir bozguna uğrayan Osmanlı Ordusu, Macaristan'a çekilmek zorunda kalmıştı. Viyana'ya 40 kilometre uzaklıkta olan Tulln şehri şehri kurtarmaya gelen Jan Sobieski komutasındaki ordunun geçtiği bölge olarak biliniyor. CİHAN
02 Nisan 2015 13:11
DİĞER HABERLER