Vodafone, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından yapılan frekans ihalesinde yaptığı yatırımla Türkiye yatırımlarını 16,5 milyar TL'ye çıkardı. 800 MHz bandında 390 milyon Euro ile en yüksek teklifi veren Vodafone, bu bantta en etkin ve değerli A1 blokunu alırken, 900 MHz'de B2, 1800 MHz'de C3, 2600 MHz'de ise E2 ve F2 bantlarının sahibi oldu. Vodafone Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt'ün, "Türkiye'ye getireceğimiz 1 Nisan itibariyle hizmette de global tecrübemizin çok büyük bir avantajı olacak. Bunu bir an önce getirmek için de heyecanla bekliyoruz." dedi.
Vodafone, ihale sürecini ve yatırım hedeflerini Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt'ün evsahipliğinde İstanbul'da düzenlenen bir toplantıyla değerlendirdi. Toplantı sonrası Cihan'a açıklamalarda bulunan Öğüt, "Çarşamba günü gerçekleşen frekans ihalesi neticesinde 1 Nisan 2016 tarihinde Vodafone Türkiye olarak 4,5G olarak verdiğimiz şu an dünyada en ileri mobil internet geniş bant iletişimini sağlıyor olacağız." dedi.
4,5G'nin dünyadaki 4G teknolojisinin bir üst aşaması olduğunu aktaran Öğüt, "4,5G'de birden fazla frekans taşıyıcı birleştirmesi denilen teknolojisi sayesinde birleştirilerek akıllı cihazlara çok daha yüksek hızlarda ama sadece hız değil çok daha düşük gecikmelerde, bir taraftan da çok daha geniş alanlarda yani çok daha fazla bireye mobil geniş bant hizmeti vermek anlamında geliyor. Bu konuda biz Vodafone Grup olarak da dünya çapında bir tecrübeye sahibiz. 2009 yılında beri dünyanın 12 ülkesinde 4,5G hizmetini, 18 ülkesinde 4G hizmetini, 60'dan fazla ülkede de 4G ulusal dolaşım hizmetini vermekteyiz. Türkiye'ye getireceğimiz 1 Nisan itibariyle hizmette de bu global tecrübemizin çok büyük bir avantajı olacak. Bunu bir an önce getirmek için de heyecanla bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Öğüt, ayrıca şöyle devam etti:
"Çarşamba günü yapılan ihale çok önemliydi. Türkiye'nin dijital dönüşümünde bizce çok önemli bir adım. Ancak bu adımın ardından daha yapılması gereken çok daha önemli adımlar var. Bunlardan bir tanesi ulusal geniş bant stratejisi dediğimiz sadece mobil değil mobil ve sabit geniş bantta ülkemizin ulaşmak istediği hedeflerin belirlenmesi ve bu hedefler çerçevesinde de gerekli yönetmelik, kanunlar ve yatırımların yapılması için harekete geçilmesi. Bu konuda özellikle sabit geniş bantta fiber alt yapının hem mobil alt yapı için gereken altyapıyı, hem de her haneye ülkemizdeki hem de her kuruma bir an önce sabit geniş bant hizmetinin fiber alt yapı verilmesi konusunda çok büyük alt yapı çalışmaları yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu konudaki çalışmaları yapma kararlılığındayız."
Gökhan Öğüt, 4,5G'nin kullanılabilmesi için bu teknolojiye uyumlu bir telefona sahip olmak gerektiğini söyledi. "Bu konudaki çalışmalarımız da uzun bir süredir devam ediyor." diyen Öğüt, bu çerçevede Smart 6 gibi Vodafone markalı telefonları aboneleriyle şimdiden uygun fiyatlarla buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.
CİHAN