Vurulan terörist neden düşmedi?

Vurulan terörist neden düşmedi?
Güvenlik uzmanı Mete Yarar, Tahir Elçi'nin vurulduğu saldırıyı değerlendirdi. Yarar, 'mermi, beyin kalp gibi hayati bir organa gelmezse kişi olduğu yere yığılmaz, vurulduğunu bile anlamayabilir' dedi
Mete Yarar, “Polis, önünden geçen o iki kişinin kim olduğunu önce anlayamıyor. Sivil polis ya da sade vatandaş olabileceğini hesap ediyor. Önce ayaklarına ateş ediyor…” diye konuştu

Güvenlik politikaları uzmanı emekli Binbaşı Mete Yarar, Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesi olayı sonrası karanlıkta kalan noktaları, Sözcü Gazetesi'ne değerlendirdi. Yarar, yeni bir bilgiyi de paylaştı ve “Olay yerinden koşarak kaçan iki teröristten biri vuruldu. Halen yaralı da olabilir, ölmüş de olabilir’’ diye konuştu.

‘’RUS UÇAĞI VE SURİYE’’

Yarar, Türkiye’de terör olaylarının artmasından endişe duyduğunu da açıkladı ve “Bu olay ve bundan sonra yaşanacaklar, Suriye’deki durumdan bağımsız düşünülemez. Suriye, Rus uçağı ve diğer gelişmelere bir bütün olarak bakmamız lazım” dedi. Yarar, Elçi olayı ve Türkiye’de son dönemde yaşanan terör konusunda şunları söyledi:

ÇEKİRDEK NEDEN YOK: Hem Tahir Elçi’nin vücudunda hem de olay yerinde şu ana kadar saldırganların silahından çıkan mermi çekirdeği bulunamadı. Çünkü olay yerinde sağlıklı bir inceleme yapılamadı. Savcılar ve polislerin olay yeri incelemeleri sırasında saldırı oldu, EYP (El Yapımı Patlayıcı) atıldı, roket atıldı. Bu ortamda sağlıklı inceleme yapılamaz. İyi bir inceleme yapılırsa o çekirdek bulunur. Henüz Elçi’yi vuran silahı bilmiyoruz.

BİRİ VURULDU: İstihbaratın elindeki bilgiler, kaçan teröristlerden birinin polis tarafından vurulduğu yönünde. Polis, bu olayda önünden geçen o iki kişinin kim olduğunu önce anlayamıyor. Sivil polis ya da sade vatandaş olabileceğini hesap ediyor. Önce ayaklarına doğru ateş ettiler. Kuru sıkı tabanca kullanıldı iddiası da geçersiz. Kuru sıkı olsa, ateş edilince yerden toz kalkmaz. Kuru sıkıda kovan vardır ama çekirdek yoktur.

AKSİYON FİLMİ: Bu ülkede çok aksiyon filmi seyredildiği için yanılgıya düşme payı da fazla oluyor. Aksiyon filminde bir kişi silahla vurulunca üç metre arkaya doğru uçuyor. Gerçek hayat böyle değil. Mermi, beyin kalp gibi hayati bir organa gelmezse kişi olduğu yere yığılmaz. Bazen vurulduğunu bile anlamaz.

Ülkeyi sarsan olaylar zinciri 4. gününde de aydınlanmadı
İki kahraman neden çelik yelek giymedi?

Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi’nin açıklama yaptığı sokaktan yaklaşık 65 metre ötedeki caddede özel harekat polisleri Ahmet Çiftaslan ile Cengiz Erdur katledildi. MOBESE görüntülerinde iki polisin vurulması, saniyesi saniyesine yer alıyor. Üç polisin özel bir önlem almadan saldırganların bulunduğu taksiye doğru yürümesi, şoförün yanındaki ön kapıyı açan Ahmet Çiftaslan’ın şehit edilmesi; Cengiz Erdur’un ise ön camdan gelen kurşunla vurulması fazlasıyla soru işareti taşıyor…

- Gazi Caddesi’ndeki görüntülerde olay yerine gelen bir ticari taksinin yavaşlamaya başladığı anlarda sivil polislerin taksiye doğru koştuğu görülüyor. Polislerin ticari taksiye doğru koşması, akıllara önce “Saldırı olacağı yönünde istihbarat mı vardı?” sorusunu getiriyor. Eğer istihbarat varsa, çevre güvenliği ve polislerin güvenliği seri bir biçimde neden sağlanmadı?

- Polis memuru Ahmet Çiftaslan, polisin aracın kapısını açtığı anda vurulup şehit olduğu bir polisin de yaralanarak ticari taksinin önüne düştüğü, üçüncü polisin ise olay yerinden uzaklaştığı görülüyor. Diyarbakır gibi terör olaylarının ve saldırıların yoğun yaşandığı kentte, polisler neden çelik yeleksizdi?Polis memurları, terör olaylarında kendi güvenliklerini alma konusunda eğitimden geçirilmiyor mu?


- Görüntülerde saldırganlar taksiden inerek Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin basın açıklaması yaptığı, Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu Yenikapı sokağa yöneliyor. Sol elindeki tabancayı namlusundan tutarak koşan bir kişi polisin yanında hızla geçiyor. Bu kişinin Mahsun Gürkan olduğu tespit edildi. Gürkan’ın Elçi’nin öldürülmesinden bir gün önce, Beyaz Toros’la polis aracına yapılan saldırıdan kaçan iki şüpheliden birisi olduğu iddia ediliyor. Bu kişinin ardından ikinci bir kişi daha koşarak sokağı geçiyor ve elindeki silahı polise doğru fırlatıyor. Polis, bu ikinci kişiyi kurşun yağmuruna tutuyor. Hainler kaçıyor.

SÖZCÜ
01 Aralık 2015 10:35
DİĞER HABERLER