ABD'den, hükümetin yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ilgili darbe iddiasıyla ilgili çok çarpıcı bir açıklama geldi: Washington'da Türkiye'deki darbe iddialarına gülüyorlar...
CIA'nin Türkiye uzmanı Henri Barkey, hükümetin ABD’den sözde ‘paralel devlet’ iddiasıyla Fethullah Gülen Hocaefendi'yi istemesiyle ilgili, “Amerika’da Erdoğan’ın medyası için çalışanlar hariç hiçkimse 17 ve 25 Aralık operasyonlarının bir darbe olduğunu düşünmüyor. Hatta gülüyorlar, bir şey de anlamıyorlar” şeklinde çarpıcı ifadeler kullandı.
"Son olarak, Başbakan Davutoğlu, Gülen’in ABD’den istenmesiyle ilgili “Belgelerle oluşan süreç var, her türlü adım atılır” dedi. Gülen’le ilgili talepler orada nasıl karşılanıyor?
Amerika’da, Erdoğan ya da onun medyası için çalışanlar hariç, hiç kimse 17 ve 25 Aralık’ın darbe olduğunu düşünmüyor. Hatta gülüyorlar. Bir şey anlamıyorlar zaten.
Bu, Türkiye-ABD arasında gerilim yaratır mı?
Türkiye, Amerika’nın çok üstüne giderse, devamlı “Gülen’i yollamıyorsunuz, yaptırımda bulunacağız” derse, gazetelerde saldırıya geçerse, evet yaratır. Şu an duymazlıktan geliyor ABD. Başka olaylar da hükümetin imajına zarar veriyor. Çarşı meselesi... Müebbet hapisle, “Darbe yapıyorlar” diye insanları yargılamanın ne manası var! Türkiye’nin isteklerinin, böyle olaylarda geçerliliği yok.
IŞİD operasyonu için, Türkiye’yle yoğun temaslar, orada Türkiye’ye dair algıyı değiştiriyor mu?
Türkiye’nin imajı muazzam zedelendi. Bunun altından kalkması çok uzun zaman alacak. Ve bu icraatla da düzelmeyecek. Havuz medyası tabii o şekilde verecek ama bu operasyon Türkiye’nin imajını düzeltecek şey değil.
Türkiye, ABD için hâlâ sözü önemli stratejik ortaksa, imajının kötüleşmiş olması neyi değiştiriyor?
Clinton yönetimi sırasında da Türkiye’nin imajı insan hakları ihlalleri yüzünden muazzam zedelenmişti fakat Amerikan basınında, sivil toplum kuruluşlarında, Kongre’de, Türkiye’ye arka çıkanlar vardı. Bunlar yok artık. Kongre’de, Türkiye-Amerika bilmem ne derneği bir şey yapmıyor.
Bu durum mesela, 100. yılında Ermeni soykırımı tasarısı geldiğinde, Türkiye’yi destekleyenlerin daha az olması mı demek?
Eskiden Ermeni tasarısı geldiğinde, “Aman yapmayın” diyen Amerikan hükümetinin argümanlarını, Kongre’de Türkiye sempatisi olanlar alıp yayıyordu. O grup çok küçüldüğü için, bu sefer tasarının geçme ihtimali çok daha yüksek. Unutmayın ki, twitter’ı, youtube’u yasaklayan, Gezi olaylarının yaşandığı bir ülke, Türkiye. Bunlar brikim oluşturuyor. Türkiye’yi avantajlı kılan stratejik konumuydu fakat Katar’la beraber Suriye’de cihatçılara yardım için çalışıyor. En azından yaratılan imaj bu. Bu menfi imaj çok yerleşti burada."