Gelişmekte olan ve geri kalmış ülkelere milyarlarca dolar kredi ve hibe veren Dünya Bankası'nın başkanı Paul Wolfowitz'in Edirne'de yırtık çoraplarıyla görüntülenmesine Türk çorap üreticilerinden ilginç bir değerlendirme geldi.
Dünya Bankası Başkanı Wolfowitz, Edirne'de yırtık çoraplarıyla görüntülenmişti.
Üretiminin tamamını ihraç eden Kayseri merkezli Genç Tekstil ve Panizzi Çorapları'nın Yönetim Kurulu Başkanı Aşkın Genç, başkanın ayağındaki çorapların kalitesiz Çin malı olabileceğini belirterek, "Amerika, Türk çoraplarına kota uygulamasaydı Wolfowitz yırtık çorap giymeyebilirdi." dedi. Genç'in verdiği bilgiye göre, yaşam standartlarının çok yüksek olduğu ABD'de yıllık çorap tüketimi kişi başına 22 çift. ABD'nin tüm tekstil ürünlerinde olduğu gibi çorapta da Türkiye'ye kota uyguladığını, buna karşın kalitesiz Çin çoraplarına kota uygulanmadığını aktaran Genç, Türkiye'den çorap ihracatının İsrail üzerinden gerçekleştirildiğini anlattı. Çin çoraplarının ABD ve Avrupa'da büyük ilgi gördüğünü dile getiren Genç, "Wolfowitz'in giydiği çorap da Çin malı olabilir. Türk çorapları kalitelidir. Kotalar kaldırılırsa ABD'liler de kaliteli çorap giyebilir." diye konuştu. Türkiye'de kişi başına yıllık çorap tüketimi 3-4 çift, en çok tüketim ise kişi başına 37-40 çiftle İsveç'te gerçekleşiyor. Türkiye temaslarını dün sürdüren Başkan Wolfowitz ise atık kâğıtlardan kâğıt üretimine destek sağlayacak anlaşmaya imza attı. Bankanın sağladığı kredi desteği ile daha çok atık kâğıt toplanarak yeniden ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.
Wolfowitz, Eren Kağıt'ın atık kâğıtların dönüşümü ve dolgu çöplüklerindeki hacmi azaltmasının çevreye büyük katkı sağladığını söyledi. Türkiye'de geri dönüşüm oranı Avrupa'daki yüzde 70 seviyelerinin yarısına ulaşabildi. Dünya Bankası Başkanı, "Bu rakamların artırılarak tüm ülkenin faydalanabileceği hale getirilmesini temenni ediyorum." diyerek, projenin atık kâğıtları toplayan alt gelir grubuna da ilave bir gelir sağlayacağını vurguladı. Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren ise Dünya Bankası'ndan aldıkları destekle kapasitelerinin 700 bin tona çıkacağını belirterek, "Doğu Avrupa'da atık kâğıttan kâğıt üreten en büyük kuruluş olacağız." dedi. Bu arada Wolfowitz, Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı (TESEV), Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ve Sokak Çocukları Derneği gibi sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile bir araya geldi.
Zaman