Bilim adamları, yaban arılarının dünyayı insanlardan 5 kat daha hızlı gördüklerini belirledi.
BBC Focus dergisinde yer alan habere göre, Queen Mary Londra Üniversitesi'nde yürütülen çalışmada araştırmacılar, yaban arılarının göze giren ışığı elektriksel sinyallere dönüştürüp beyne gönderen fotoreseptör hücrelerinin bu işlemi insan gözünden 5 kat daha hızlı gerçekleştirdiğini tespit etti.
Bu yetenek yaban arılarının yırtıcı hayvanlardan kaçmalarını ve karanlık, yapraklı çalılıklarda yönlerini bulmalarını sağlıyor. İnsanlar hızlı hareket ettiklerinde, hızla değişen görüntüleri anlamak için büyük çaba sarfediyor. Çünkü hızlı görüntüler gözümüzde bulanıklaşıyor. Odanın içinde uçan bir arıyı takip etmenin bizim için zor olduğunu söyleyen Dr. Peter Skorupski, "Fakat yaban arıları hızlı olan her bir görüntüyü yeterince yakalayabiliyor. İnsanların ise hızlı görüntüleri almak için daha fazla metabolik enerji harcamaları gerekiyor. Sahip oldukları retina, arı için oldukça pahalı bir yapı" diye konuştu.
Yaban arıları çevreyi renkli olarak görebiliyor, fakat şu ana kadar hızlı bir şekilde uçarken çevreyi tüm renkleriyle görüp görmedikleri bilinmiyordu. Birçok hayvanda renkli görüş farklı hücreler arasında ışık seviyelerinin karşılaştırmasını gerektirdiği gibi daha yavaş süren bir işlemdir. Fakat en son yapılan araştırmada, yaban arılarının renkli görüş fonksiyonlarının da normal görüş ile neredeyse aynı hızda olduğu bulundu. Hatta cırcır böceği ve çekirgelerin daha hızlı fotoreseptör hücrelere sahip olduğu belirtiliyor.Zaman