Yabancı swap çelmesinin intikamını böyle aldı

Yabancı yatırımcı geçen hafta 1,4 milyar dolara tekabül eden tutarda hisse senedi ve Hazine tahvilini elinden çıkardı. Bir haftada bu kadar yüksek tutarlı satış, "Yabancı yatırımcı yüzde 1.300'e çıkan swap faizinin intikamını aldı." şeklinde yorumlanıyor.

Merkez Bankası istatistiklerine göre; yurt dışında yerleşik kişiler, 29 Mart haftasında net 601,5 milyon dolarlık hisse senedi ve 735,8 milyon dolarlık Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) sattı.

Geçen hafta Londra'da swap faizlerinin çok sert yükselmesinin ardından TL ihtiyacını karşılamakta zorlanan yabancı yatırımcı, Borsa İstanbul (BİST) ve tahvil tarafında satışa geçmişti.

Merkez Bankası'nın TL almasını zorlaştırması sebebiyle Londra'da TL swap faizini yüzde 1.300'e kadar yükseldi. 

TL'de yaşanan sert değer kaybını önleyebilmek için yerleşik bankaların yabancılara daha az TL sağlamasıyla swap piyasasında gecelik vadede TL faizi 20'lerden 1,200 seviyelerine fırlamıştı.

YABANCI YATIRIMCININ ELİ KOLU BAĞLANMIŞTI

Doların 5,84 TL olduğu 22 Mart'ta gün boyu seyirci kalan TCMB, 23 Mart'ta sürpriz bir karar almış ve yabancıların Türk Lirası (TL) almasını zorlaştırmıştı. Skandal talimatı Hazine Bakanı Berat Albayrak'ın verdiği iddia edilmişti.

İngiltere'nin başkenti Londra'da TL'ye yatırımı teşvik etmek için 2011 yılında yine Merkez Bankası tarafından kurulan TL swap (takas) piyasasına müdahale edildi. Bankaların yabancılara TL vermesine engel olundu. 

TCMB'nin müdahalesini Financial Times, "Yabancı Türkiye'de rehin alındı." şeklinde yorumlamıştı. 

O TALİMAT YÜZÜNDEN BORSA YÜZDE 15 DEĞER KAYBETTİ

Geçen hafta Londra piyasası swap faizleri yüzde 25'ten yüzde 1.300'e kadar yükselmişti. 

TL ihtiyacını karşılamakta zorlanan yabancı yatırımcı da Borsa İstanbul'da (BİST) hisse senedi ve tahvil piyasasında DİBS satmıştı. 

BİST'te kayıplar yüzde 15'i bulmuştu. BİST'in değer kaybetmesine ve artan faizlere rağmen dolar 5,65 TL civarında seyrediyor. 

04 Nisan 2019 16:34
DİĞER HABERLER