"Yakın gelecekte mikroskobik bitkileri besin zincirimize eklemek zorundayız"

Pof. Dr. Cengiz Darıcı, mikroskobik bitkilerin dünyada çok önemli olduğuna vurgu yaparak, 'alg' denilen bu bitkilerin bütün dünyadaki oksijenin yüzde 70'ini oluşturduğunu söyledi. Suyun temiz olmasının ve korunmasının bu mikroskobik bitkilerle mümkün olduğunu belirten Pof. Dr. Darıcı, "Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkeler bu canlıların değerini çok bilmiyorlar. Ama Çin gibi Japonya gibi ülkeler onları üreterek tüketiyor ve doğrudan doğruya gıdalarına karıştırıyorlar. Biz de yakın bir gelecekte onları besin zincirimize eklemek zorundayız." dedi.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Darıcı ve Dr. Nacide Kızıldağ, Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi'nde yer alan botanik bitkilerle ilgili bilgilendirme yaptı. ÇÜ Halk Kültürevi'nde botanik bilimine ilgisi olanların bir araya geldiği toplantıya katılan konuşan Pof. Dr. Cengiz Darıcı ve Dr. Nacide Kızıldağ 'Çukurova Üniversitesi Balcalı Yerleşkesi Bitkileri' konulu sunumlarını gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Darıcı, mikroskobik bitkilerin dünyada çok önemli olduğuna vurgu yaparak, 'alg' denilen bu bitkilerin bütün dünyadaki oksijenin yüzde 70'ini oluşturduğunu söyledi. Suyun, tarağın temiz olmasının ve korunmasının bu mikroskobik bitkilerle mümkün olduğunu belirten Pof. Dr. Darıcı konuşmasına şöyle devam etti: "Az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde gözle göremediğimiz bu canlıların değerini çok bilmiyorlar. Ama Çin gibi Japonya gibi ülkelerde onları üreterek tüketiyor ve doğrudan doğruya gıdalarına karıştırıyorlar. Bu alglerin proteinleri, aminoasitleri, vitaminleri, vücutlarımıza çok uygun. Biz de yakın bir gelecekte onları besin zincirimize eklemek zorundayız."

İnsanlığın dünyayı tüm varlığıyla korumak zorunda olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Darıcı, birçok bitki türünün yok olduğunu bildiklerini ve buna engel olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Darıcı, "Artık bitkilerin etken maddelerinden bahsediyoruz. İnsan sağlığına, hayvan sağlığına katkıda kullanacağımız bitkiler var. O kaybolan bitkiler, belki de bugün çözümünü bulamadığımız hastalıklara çözüm üretebilecek. Hiçbir canlıyı zararlıdır ya da kötüdür diyerek yargılama hakkımız yok. Bütün bitkileri çok iyi tanımamız gerekiyor." dedi.
CİHAN
18 Aralık 2015 14:16
DİĞER HABERLER