Yalçınkaya davası: Hukuka aykırılıklar tutanak altına alındı, HSK ve AİHM’e bildirilecek

AİHM'in hak ihlali kararı verdiği Yüksel Yalçınkaya'nın yeniden yargılanması davasında mahkeme heyeti duruşmayı 12 Eylül'e erteledi. Duruşmanın yapıldığı mahkemenin kapısı kilitlenerek, Yalçınkaya'nın ailesi ile çok sayıda avukat salona alınmadı. Durumu tutanak altına alan avukatlar, HSK ve AİHM'e bildirimde bulunulacak

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hak ihlali kararı verdiği KHK’lı öğretmen Yüksel Yalçınkaya hakkındaki yeniden yargılama Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesinde başladı.

Mahkemeye yoğun ilgiden dolayı duruşma salonunun kapısı kapatıldı. Avukatlar ve Yalçınkaya’nın ailesi salon dışında kaldı. Duruşmadaki hukuksuzlukları tutanak altına alan avukatlar konuyla ilgili HSK ve AİHM’e bildirimde bulunulacak.

HUKUKSUZLUKLAR TUTANAK ALTINA ALINDI
Konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşım yapan Avukat Hatice Yıldız, “Yalçınkaya duruşmasının kapılar kilitlenerek yapılmasını ve sair hukuka aykırılıkları tutanak altına aldık. HSK şikayeti ve AİHM e bildirim haklarımızı kullanacağız.” dedi.

Avukat Hatice Yıldız’ın paylaşımında yer verdiği tutanakta şu ifadeler yer aldı:
AİHM hak ihlali kararı sonrası yeniden yargılama ilk duruşması yapılan Öğretmen Yüksel Yalçınkaya’nın duruşmasını izlemek için çok sayıda hukukçu ve ilgili duruma saati öncesinde hazır olmuştur.

Duruşma öncesi yoğun güvenlik önlemi alındığı görüldü. Duruşmanın saat 09:05 itibariyle başlayacak olduğu listelendiği halde mübaşir duruşmaların saat 10:00’da başlayacağını ve Yalçınkaya duruşmasının 2. duruşma (listede 2. sırada) olduğunu duyurdu. Bu nedenle kalabalık bir ölçüde dağıldı.

Saat 09:30 sıralarında duruşma salonu kapısı birden açıldı ve ilgili içeri çağrıldı. İçeride izleyenler için ayrılan 14 koltuk hızlıca doldu ve çok sayıda meslektaş ve izleyici dışarıda kaldı.


MAHKEMENİN KAPISI KİLİTLENDİ
Mahkeme heyeti başkanı kolluk gücüne sert ve yüksek tonla birkaç kez bağırarak talimat verdi ve “ayakta kimse kalmasın, boşaltın”, “boşaltın, çıkartın demedim mi?” şeklinde bağırarak talimatını sürdürdü. Duruşma salonu kapısı içeriden mübaşir tarafından kilitlenerek kapatıldı. Duruşma esnasında heyet başkanı sert tavrını devam ettirdi. Dışarıda kalan çok sayıda meslektaş defalarca kapıya vurdu ancak içeri alınmadı. Bu esnada koridorda kolluk tarafından ayrı bir bariyer koridordaki koltuklar ile kuruldu ve meslektaşlar dışındaki kalabalık koridorun ilerisine yönlendirildi.

Tanık içeri alınacakken kapı çok az aralandı ve tanık dışında kimsenin salona girmesi kolluk ve mübaşirin tarafından sağlandı.


Meslektaşlar kapıya vurmaya devam ettiler ancak içeri alınmadılar. Av. Kemal Uçar tanık içeri alınırken Yalçınkaya’nın aile fertlerinin dahi dışarıda kaldığını belirtti ancak kolluk kesin talimat olduğunu söyleyerek kimseyi içeri almadı. Bu esnada Yalçınkaya’nın kızı koridorda salona giremediği için ağladı.

Duruşma 12 Eylül 2024 tarihine ertelenip kapı çıkışlar için açılınca Av. Zülküf Arslan içeri girerek “Başkan bu yaptığın hukuksuzdur. Kayseri Barosu avukatı olarak kendi adliyemde duruşma salonuna kolluk tarafından alınmadım bu açık hukuksuzluktur” dedi. Duruşma salonundan ayrılırken ve koridorda kolluk sürekli eşlik etti.
İşlem tutanak 2 Nisan 2024 tarihinde salon içine girebilen ve dışarıda kalan avukatlar tarafından birlikte imza altına alınmıştır.”

02 Nisan 2024 11:52
DİĞER HABERLER