Ciltteki nasırlaşmanın derinin kalınlaşması ile vücudun savunma mekanizması geliştirmesi anlamına geldiğini belirten uzmanlar, özellikle yalın ayak yürümenin ayaklarda nasır oluşumunu artırabileceği uyarısında bulundu.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Ata Nejat, nasırın aslında ciltte tahriş olan bölgeyi koruma amaçlı oluştuğunu, cildin sürtünme veya baskı nedeniyle belli bir bölgede tahriş hissettiği zaman kalınlaşarak tepki verdiğini belirtti. Çoğunlukla ayaklarda görülen ancak farklı noktalarda da görülebilen nasıra sert bir ayakkabının, sert zemin ya da sürtünme faktörlerinin neden olabileceği uyarısında bulunan Nejat şu uyarılarda bulundu:
"Nasırın bir çok belirtisi vardır ama en net belirtisi nasır oluşan bölgede keskin ağrıdır. Hafif nasırlarda basınç ortadan kalktığında ağrı da kaybolur ama derin ve geniş çaplı nasırlarda ağrı daha keskin ve nasir daha rahatsız edicidir. Ağrıyla birlikte bölgede kalınlaşma da baslar. Sıkı, ayak yapısına uyumsuz, yüksek topuklu ayakkabılar, yalın ayak yürümek, ayak parmaklarındaki deformasyonlar, ayağın fazla kemikli olması ve yanlış yürüme (basma) hareketi nasır oluşmasına neden olur." dedi.
Nasır tedavisinde önce nasır türünü belirlemek ve ona uygun tedavi şeklini tespit etmek gerektiğini anlatan Nejat, "Nasırı iltihaplı olan benzerlerinden ayırmak gerekir. Sorun oluşturan şeyin gerçekten nasır olduğuna emin olduktan sonra birçok tedavi şekli uygulanabilir ve aslında nasırların tedavisi oldukça kolaydır." değerlendirmesinde bulundu.
Nejat, nasırları keserek yok etmeye çalışmanın da istenmeyen sonuçları olabileceği uyarısında bulunarak tedavi sürecinde uzman bir doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.
CİHAN