İstanbul İtfaiyesi'nin rüşvet karşılığında usulsüz rapor hazırladıkları iddialarının yer aldığı soruşturmada İstanbul Cumhuriyet Savcılığı polise gözaltı emri verdi fakat polis Ankara’dan gelen talimat üzerine operasyondan vazgeçti
- İstanbul İtfaiyesiyle ilgili başlatılan operasyonda polis ekipleri savcılığın emrini yerine getirmedi.
- Soruşturmada İtfaiyenin rüşvet karşılığı bazı şirketlere usulsüz rapor hazırladığı iddia edildi.
- Örgüt mensuplarının rüşvet ve para yerine “ekmek, yangın tüpü, emanet” gibi şifreli konuştuğu belirtildi.
- Rüşvet teslimatlarının İtfaiye Daire Başkanlığı binasının arkasındaki çay ocağında gerçekleştiği tespit edildi.
Yüzden fazla şirket, kuruluş ve işyerine rüşvet karşılığında olumlu rapor verildiğine yönelik soruşturmada polis, savcının emrini yerine getirmedi. Polisin Ankara’dan gelen talimat üzerine operasyondan vazgeçtiği belirtildi. Dosyaya göre çay ocağında alınan rüşvetin şifresi yangın tüpü.
İstanbul İtfaiyesi’ne yönelik yolsuzluk soruşturması da engellendi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Ali Cengiz Hacıosmanoğlu’nun bilgi ve talimatı ile yürütülen soruşturma dosyası ile ilgili operasyon emri İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından yine yerine getirilmedi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda rüşvet karşılığında usulsüz rapor hazırladıkları iddialarının yer aldığı soruşturma dosyası ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Savcılığı polise gözaltı emri verdi.
Bugün gazetesinin haberine
göre, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri operasyon için hazırlıklara başladı. Ancak
dün sabaha karşı 03.00’te gelen talimat üzerine operasyon yapılamadı. Soruşturmayı yürüten
İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’nın Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürü hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi. Savcılığın operasyon emrinin uygulanmaması talimatının Ankara’dan geldiği iddia edildi.
RÜŞVETLE OLUMLU RAPOR
Engellenen son yolsuzluk dosyasında yüzden fazla şirket, kuruluş ve işyerine usulsüz olarak rüşvet karşılığında olumlu rapor verildiği ileri sürülüyor. Şebeke projelerin yönetmeliğe aykırı olduğu durumlarda devreye giriyor. Projeleri için rüşvet karşılığında olumlu rapor verilmesini sağlıyor.
Proje bitiminde yangın güvenliği denetimine uymadığı anlaşılan yapılara rüşvet karşılığında olumlu rapor hazırlıyor. Sigortalı işyerlerinde çıkan yangın sonrasında ise rüşvet karşılığında gerçeğe aykırı olarak rapor düzenliyor. Tüm şartları taşıyan bazı işyeri sahipleri baskıyla rüşvet vermeye zorlanıyor.
Soruşturma kapsamında örgüt mensuplarının organize bir yapı halinde hareket ettikleri, telefonlarının dinlendiğinden şüphelenilen örgüt mensuplarının rüşvet ve para yerine “ekmek, yangın tüpü, emanet” şeklinde şifreli ifadeler kullandıkları, rüşvet teslimatlarının İtfaiye Daire Başkanlığı binasının arkasında bulunan çay ocağında kimsenin bulunmadığı zamanlarda gerçekleştiği tespit edildi.
PHOTOSHOP RESİMLER
İddiaya göre şüpheliler itfaiye içerisinde bulunan örgüt üyeleri aracılığıyla eksik işlemleri ve olumsuz rapor alabilecek şahısların başvurularını takip ediyor ve bu şahısları kendi adamlarına yönlendiriyor. Yönlendirme işlemini yapan Y.A. ve O.E’nin bu işlem karşılığında örgüt yöneticilerinden pay aldıkları iddia ediliyor.
Yangından korunmaya uygun olmayan ve projeye aykırı hareket eden işyerlerine denetime giden personel rüşvet karşılığında olumlu rapor veriyor. Bazı işyerlerinin olumsuz rapor alacakken dosyalarında bulunan binaya ait gerçek resimlerin yerine suç örgütünce hazırlanan photoshop resimlerin eklenerek olumlu rapor verildiği öne sürülüyor.
KAZANÇ PAYLAŞILIYOR
Liderliğini Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nde görevli N.B.’nin ve S.Y.’nin yaptığı örgüt, kurum çalışanları ve iş takipçiliği yapan şahıslardan oluşuyor. Şirketlerin çalışma ruhsatı çıkarabilmek amacıyla ihtiyaç duydukları yangından korunmaya uygunluk raporunu rüşvet karşılığında hazırlayan örgüt, bu amaçla kurum çalışanı S.Y.’ye ait LKS MYSS ve emekli itfaiye şefi N.K.’ye ait K. Y.G.S isimli şirketi kullanmış.
Örgüt tarafından rapor almaları amacıyla bu şirketlere yönlendirilen iş yeri sahiplerinden eksiklikleri karşılığında fahiş miktarlar alınıyor. Ayrıca rapor almaya tamamen uygunsuz olan işyerlerine suç örgütü tarafından duvar yerine alçıpan, sabit merdiven yerine açılır kapanır merdiven temin edilerek olumlu rapor almalarının yolu açıldığı iddia ediliyor. Yine bu şirketlerin kazancının suç örgütü üyeleri arasında paylaşıldığı da soruşturma kapsamında tespit edildiği iddia ediliyor.
O yangınlarda 16 kişi hayatını kaybetti
Yakın zamanda İstanbul’da gerçekleşen bazı yangınların teknik incelemesinde yeterli yangın önlemlerinin alınmadığı
ve teknik şartların yerine getirilmediği anlaşıldı.
İşte o yangın olayları:
*11 kişinin hayatını kaybettiği Esenyurt’ta AVM inşaatında çalışan işçilerin kaldığı çadır barakada çıkan yangın
*1 kişinin yaralandığı ve 60 işyerinin yanma tehlikesi yaşadığı Zeytinburnu Akın Tekstil’de meydana gelen yangın
*2 kişinin öldüğü, Esenler’de internet kafede çıkan yangın
*2 kişinin öldüğü, 4 kişinin yaralandığı Tuzla Boya ve Kimyevi madde fabrikasında meydana gelen yangın.