'Yardımların doğru yere gitmesini sağlamak için rehberlik yapıyoruz'

'Yardımların doğru yere gitmesini sağlamak için rehberlik yapıyoruz'
Kimse Yok Mu Derneği tarafından düzenlenen 'İyilik Buluşmaları-Medya' kapsamında gazetecilerle bir araya gelen Genel Başkan Yardımcısı Levent Eyüboğlu, bağışçılardan aldıkları yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak gibi bir vazifelerinin olduğunu söyledi.
Son dönemdeki engellemelerinin ihtiyaç sahiplerine zarar verdiğini anlatan Eyüboğlu, yurt içi ve dışında ara vermeden çalışacaklarını belirtti. Eyüboğlu, "Biz veren değiliz, biz rehber bir kuruluşuz. Yardımların doğru yere gitmesini sağlamak için rehberlik yapıyoruz." dedi.

'İyilik Buluşmaları-Medya' buluşmalarının ikincisini Bursa'da gerçekleştirdiklerini dile getiren Levent Eyüboğlu, daha önce Sakarya'da gazetecilerle bir araya geldiklerini hatırlattı. Eyüboğlu, yerel medyanın demokrasi ve özgürlükler için önemli olduğuna inandıkları için buluşmaları yaptıklarına dikkat çekti.

Derneğin 14 yılını 3 Ocak'ta kutlayacağını anlatan Eyüboğlu, şunları söyledi: "Geriye baktığımızda 13-14 yıl içerisinde 113 ülkeye operasyonel yardımları götürebilen bir kuruluş haline geldik. Bu dünya genelindeki STK ve insanı yardım kuruluşlarını incelediğimizde çok önemli bir başarı. Her türlü alanda hatta yardıma muhtaç birçok birçok alanda ilk giden STK olarak gururluyuz. Din, dil ırk ev cinsiyet ayrımı gözetmeksizin muhtaç olan bütün insanlara yardım ulaştırmak temel misyonumuz. Bize gelen yardımların dilini, dinini, ırkını bilmediğimiz için yardım yaparken de aynı şekilde davranıyoruz. Derneğin kurulduğu günden bugüne gelen bağışların yüzde 98'ini Türkiye'den yüzde 2'sini yurt dışından alıyor. Bağışların ise yüzde 70'ini Türkiye içerisinde yüzde 30'unu ise yurt dışında dağıtıyoruz. Bu anlamda dünyada Türkiye adına önemli bir markayız."

Dernek olarak vazifelerinin rehberlik yapmak olduğunu aktaran Levent Eyüboğlu, "Dinimizin emri gereği sağ elin verdiğini sol el bilmemeli. Biz veren değiliz, biz rehber bir kuruluşuz. Yardımların doğru yere gitmesini sağlamak için rehberlik yapıyoruz. İyi örneklerin insanlara doğru anlatılmasını sağlamak için bunu duyurmak zorundayız. Yani tanıtıma ihtiyacımız var. Bir dernek olarak göz yaşına boğulan insanlara bir nebze olsun yardım götürmek için çabalıyoruz. Tamamen insanı insani yardımdan başka düşüncesi olmayan bir kuruluşuz." diye konuştu.

Yardımları en hızlı şekilde ulaştırmak için çabaladıklarını ifade eden Eyüboğlu, "Buradan Nepal'a yardımın gitmesi yaklaşık 40 gün. Biz onun için o ülkede bulunan gönüllülerimize buradan para göndererek oradan malzemeleri temin ederek ihtiyaç sahiplerine en kısa sürede ulaştırmalarını sağlıyoruz." dedi.

Gönüllü sayılarının 210 bine ulaştığını kaydeden Levent Eyüboğlu, "8 ay önce gönüllü sayımız 55-60 binde iken 210 binlere ulaştı. Bağışçı sayımızın 3,5 milyonu aştığı Kimse Yok mu Derneği kabına sığmayan dernek. Bu iyiliği tüm dünyaya ulaştırmak istiyoruz. Biz yardım kolilerini verirken Türkiye adına, Türk insanı adına getirdik diyoruz." ifadelerini kullandı.

Yaşanan süreçte yaşanan sıkıntılardan dolayı yardım çeşitliliğinin azalmadığını, ancak yardımların yüzde 20'lere düştüğü bilgisini veren Levent Eyüboğlu, şöyle devam etti: "Bakanlar Kurulu kararıyla kamu yararına çalışan dernek sayısı 400. Bunlardan 12'si izinsiz yardım toplama yetkisine sahipti. Bizi bu süreçte hiçbir gerekçe sunmadan bu listeden çıkardılar. Dava açtık. Danıştay 10. Dairesi kararın iptali yönünde karar verdi. Bakanlık üst mahkemeye itiraz etti, dava yaklaşık 8 aydın karar verilmesi için bekliyor."

Basında çıkan haberleri önemsediklerini ifade eden Levent Eyüboğlu, bu yolla sıkıntı yaşadıklarının bilmedikleri insanlara ulaştıklarını kaydetti. Eyüboğlubu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Son dönemde yardım kampanyası için İstanbul Valiliği'ne 12 başvuru yaptık, hiç birisine sebep belirtilmeden onay çıkmadı. En son şehit ve gazilerimiz için bir yardım kampanyası yapmak amacıyla 17 Eylül'de müracaatta bulunduk, hala olumlu ya da olumsuz cevap vermediler."

Sürekli denetimlerin sürdüğüne işaret eden Levent Eyüboğlu, şu anda dördüncü teftişi geçirdiklerini, müfettişlerin 57 günden beri çalışma yaptıklarını belirtti. Eyüboğlu, kurban alınan çiftçiler ile yardım verilenlerin tek tek aranarak ifadelerine başvurulduğunu dile getirdi.

Bütün engellemelere rağmen çalışmalarını sürdürme azminde olduklarını aktaran Eyüboğlu, Afrika'da yapacakları bin okulun bir taraftan fakir gençlerin eğitimini sağlarken, diğer yandan sağlığa, kültüre ve ekonomiye katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Derneğin gönüllülerinden Samanyolu Televizyonu Ana Haber Sunucusu Kemal Gülen ise televizyon olarak derneğin kurulduğu günden beri çok sıcak ilişkilerinin bulunduğunu aktardı.

1999 depreminin ardından depremzedelere yardım ulaştırmak amacıyla kampanya başlattıklarında beklentilerinin üstünde bir ilgi gördüğünü bildiren Gülen, sonraki yıllarda benzer programlarla ihtiyaç sahipleri ile bağışçıları buluşturduklarını söyledi. Kimse Yok Mu'nun temellerinin de bu yardım kampanyaları sonrasında atıldığını ifade eden Gülen, büyüyerek dünyanın dört bir yanına ulaşmasının sevindirici olduğunu söyledi. Televizyon olarak insanlığa yardım eden herkese kapılarını açtıklarını söyleyen Gülen, Kimse Yok Mu'ya olan gönül bağlarından dolayı pozitif ayrımcılık yaptıklarını kaydetti.

Bursa Şube Müdürü Sadullah Hızan ise 2006 yılından beri Bursa'da faaliyet gösterdiklerini anlatırken, yardım yapmanın yanında ihtilaç sahiplerinin başını okşamayı kendileri için vazife bildiklerini ifade etti.

CİHAN
25 Ekim 2015 11:09
DİĞER HABERLER