Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, son dönemde Türkiye'de yaşanan olaylarla ilgili açıklama yaptı. Feyzioğlu, yargı kararlarına saygı duymayanların, yargıyı talimatla çalıştırmayı düşünenlerin Türkiye'nin geleceğini tehlikeye attıklarını vurguladı.
Yazılı açıklamasında, Türkiye Cumhuriyeti'nin 78 milyon vatandaşının hiç tereddüt etmeden buluşabileceği ortak paydanın, hukukun üstünlüğü ve adalet olduğunu kaydeden Feyzioğlu, hukukun üstünlüğünün sağlanmasının ve güven veren bir adli yapının kurulmasının, milli birlik ve beraberliğin ön koşulu olduğunu ifade etti.
Vatandaşların ortak paydada buluşamaz hale getirilmesinin neden olacağı vahim sonuçların görmek zorunda olunması gerektiğini vurgulayan Feyzioğlu açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Kamuoyunun bildiği üzere, uzun süredir bu tehlikelere vurgu yapıyor, ülkede yaratılan gerilimin hepimizi sürüklemekte olduğu uçurumu dile getiriyoruz. Maalesef, son birkaç gündür devletin en üst kademesinden yapılan açıklamalar, kaygılarımızı arttırmaktadır.
CUMHURİYETİN 'ENKAZ' OLARAK NİTELENDİRİLMESİ BİRLEŞTİRMEYE DEĞİL BÖLMEYE HİZMET EDER
Türkiye Cumhuriyeti belki de tarihinin dış politika açısından en zor dönemini yaşarken, yıkılan komşu devletlerin yerini almaya çalışan ve devletleşme iddiasında olan silahlı örgütler ülkemize karşı savaş açmışken, içeride milli bütünlüğümüzü bozacak, kutuplaştırıcı, gerginliği arttırıcı açıklamalardan kaçınmak öncelikle devleti yönetenlerin görevidir. Bu çerçevede, ülkemizde yaşayan her bireyi mezhebine, dinine, diline, etnik kökenine ve cinsiyetine bakmaksızın herkesi eşit vatandaşlık hak ve sorumluluklarıyla donatan, kuvvetler ayrılığına dayalı, çoğulcu-katılımcı demokrasiyi hedefleyen Cumhuriyetin 'enkaz' olarak nitelendirilmesi birleştirmeye değil bölmeye hizmet eder.
Aynı şekilde, Sayın Başbakan "yargı kararı beklenmelidir" açıklamasıyla toplumu bir nebze ferahlatmışken, yaşam haklarını korumak için barışçıl yöntemlerle itirazlarını dile getiren Artvin halkını ve onları destekleyen tüm vatandaşları hedef alan açıklamalar birleştirmeye değil ayrıştırmaya yöneliktir.
En az bunlar kadar vahim olanı ise şudur: Adalet paydasında buluşma zorunluluğumuz artık devletimiz açısından bir beka sorunu haline gelmiş iken, Anayasa Mahkemesi'nin iki gazetecinin tutuklanmasına ilişkin aldığı hak ihlali kararı üzerine gerçekleşen tahliyeleri veren ve söz konusu gazetecileri yargılamaya devam etmekte olan mahkemeye yönelik 'mahkum et' talimatı anlamına gelebilecek açıklamaların devletin en üst makamından yapılmış olmasıdır.
BU GİDİŞ HİÇ İYİ DEĞİL
Yargı kararlarına saygı duymayanlar, yargıyı talimatla çalıştırmayı düşünenler, hukukun üstünlüğü ilkesini gölgeleyenler, her olayı kendi pencerelerinden görerek farklı fikirleri ve yorumları düşmanca değerlendirenler ülkemizin geleceğini tehlikeye atmaktadır.
Gelin henüz geç kalmamışken kucaklaşma ve bütünleşmenin önündeki bütün engelleri kaldıralım ve söylemlerimizi değiştirelim. Hep dedik, yine tekrarlayalım: Başka Türkiye yok ve bu gidiş hiç iyi değil."
Cihan CİHAN