Yargı, okul müdürlerinin görev süresinin uzatılmamasını hukuka aykırı buldu

Yargı, okul müdürlerinin görev süresinin uzatılmamasını hukuka aykırı buldu
TRABZON (CİHAN)- Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçen yıl çıkarttığı kanunun ve ilgili yönetmelik gereği görev süresi uzatılmayan müdürlerle ilgili karar mahkemeden döndü. Eğitim Kurumları Yöneticileri Değerlendirme Formu gereği başarısız sayılarak görev süresi uzatılmayan 126 okul müdürü, puanlamada kendilerine haksızlık yapıldığı gerekçesiyle dava açtı.

Trabzon İdare Mahkemesi, şu ana kadar gördüğü davalarda 75 puanın altında puan verilerek görev süresi uzatılmayan 50'den fazla müdürle ilgili iş ve işlemlerin hukuka aykırı olduğuna karar verdi. Eğitim Kurumları Yöneticileri Değerlendirme Formu'nda yer alan ve puanlamaya esas teşkil eden soruların soyut nitelendirmeler içerdiği, aynı hususlara ilişkin değerlendirmelerin sorumlu personel tarafından farklı şekilde nitelendirildiği, değerlendirmelerde evet/hayır şeklinde soyut nitelendirmelere dayanak teşkil edebilecek hiçbir somut delil ve tespite yer verilmediğine dikkat çeken mahkeme, davacının başarısız sayılması ile görev süresinin uzatılmamasına ilişkin işlemlerde hukuka uygunluk bulunmadığına hükmetti.

Bu gerekçelerle müdürlerle ilgili değerlendirme sonuçlarıyla ilgili iptal kararı veren mahkeme heyeti, 'Bu karar uyarınca yetkili birimlerce yukarıda aktarılan gerçekler dikkate alınarak, yeniden yapılacak değerlendirme sonucu 75 ve üstü puan alması halinde il milli eğitim müdürünün teklifi ve valinin onayı ile görev süresinin uzatılabileceği de açıktır' diyerek, yeniden puanlama ve bu puana göre atamanın yapılmasına hükmetti.

Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İl Başkanı Coşkun Dilber, Milli Eğitim Bakanlığı'nın geçtiğimiz yıl aldığı karar doğrultusunda, Trabzon'da ilk etapta 294 okul müdürü ve 300'ü aşkın müdür yardımcısının görevinin sonlandırıldığına dikkat çekti. İlgili yönetmelik gereği yapılan değerlendirme sonucu 126 okul müdürünün görev süresinin uzatılmadığını söyleyen Dilber, "Değerlendirmeye tabi okul müdürleri liyakat, başarı ve kariyer açısından değerlendirilmemiş, tam bir adam kayırmacılığı, ötekileştirme ve benim adamım mantığı ile değerlendirilmiştir. Okul müdürlerinin değerlendirilmesinde okul paydaşlarından tam puan alan yöneticiler, ilçe milli eğitim müdür ve şube müdürleri tarafından düşük puan verilerek yöneticilik görevinden alınmışlardır. Herkes bilir ki bir okul müdürünü en iyi tanıyan onunla çalışan öğretmen, öğrenci ve okul aile birliği başkanıdır. Oysaki görevden alınan okul müdürlerinin kahir ekseriyeti okul paydaşlarından tam puan alırken, henüz kendilerini ismen bile tanımayan ısmarlama listeleri onaylamak zorunda bırakılan yeni göreve getirilmiş ilçe milli eğitim bürokratları tarafından düşük puan verilerek yöneticilikten edilmiştir." dedi.

Sendika olarak konuyu yargıya taşıdıklarını kaydeden Dilber, 50'nin üzerinde müdürün 75 puanın altında puan verilmek sureti ile yöneticilikten edilmelerinin mahkemece hukuka aykırı bulunduğunu kaydetti. Mahkemenin, yöneticilerle ilgili değerlendirmenin objektif yapılmadığını açıkça ortaya koyduğuna işaret eden Dilber, "Şimdi yapılması gereken, bu yöneticilere haklarının iade edilmesidir. Öncelikli olarak puanlama işlemlerinin objektif yapılması ve özellikle milli eğitim müdürlüğü bürokratlarınca delilsiz ve haksız şekilde verilen düşük puanların yükseltilmesi gerekmektedir. Bu puanlamadan sonra da müdürlerimizin aldıkları puan durumuna göre rakipleri ile yarışarak o tarih itibarı ile hak ettikleri okullara bir an önce yönetici olarak atanmaları gerekir. Bu noktada farklı bir yaklaşımın bedeli hukuk önünde ağır olacaktır." ifadelerini kullandı. Yapılan haksızlığı düzeltmek için hukuk yolu ile bir imkân doğduğunu belirten Dilber, adil bir puanlama yapılması ve bu puanlama doğrultusunda okul müdürlerinin puan üstünlüğüne göre tercihlerine yerleştirilmesinin sağlanması gerektiğini dile getirdi.

"DAVAYI KAZANAN MÜDÜRLERLE İLGİLİ İLGİNİÇ TUTANAKLAR TUTULUYOR"

Coşkun Dilber, davayı kazanan müdürlerin görevlerine dönmelerini engellemek için tutanaklar hazırlandığına dair duyumlar aldıklarını ifade etti. Dilber, şöyle konuştu: "Bazı milli eğitim müdürlüğü yöneticilerinin yanlarına müfettiş alarak davayı kazanan okul müdürlerinin eski okullarına gidip yeniden puanlamada düşük puan verebilme adına delil aramakta, delil bulamayınca ilginç tutanaklar tutarak okullardan ayrılmaktadırlar. 6 aydır o okulda olmayan yöneticiyle ilgili eksikler bugün nasıl tespit edilip, tutanak tutuluyor? Mahkeme kararı sonrası yapılacak yeni oylama öncesi bahaneler hazırlanmaya çalışılıyor. O tutanakları tutan ve imza atanlar suç işliyorlar. Buradan yeniden değerlendirme yapacak okul paydaşlarına da seslenmek isterim; daha önce okul müdürüne yüksek puan verenler, nereden telkin gelirse gelsin bu puanlarını değiştirmemelidirler. Ancak düşük puan veren okul paydaşları, mahkeme puanlamayı düşük olduğu için bozduğuna göre yüksek puan vermek zorundadırlar. Okul paydaşları birilerinin oyunlarına alet olmamalıdırlar."



CİHAN
11 Mart 2015 14:44
DİĞER HABERLER