Yargı sistemindeki sorunların çözümü için 400 avukat bir araya geldi

Yargı sistemindeki sorunların çözümü için 400 avukat bir araya geldi
Türkiye Barolar Birliği önderliğinde düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen 'Genç Avukatlar Kurultayı' Amasya'da başladı. Amasya Barosu ev sahipliğinde gerçekleştirilen kurultaya toplam 59 ilden katılan 400 avukatın yanı sıra 33 ilden Baro Başkanı bizzat katıldı.

Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi'nde toplanan 400 yargı mensubu, avukatlık mesleğinde karşılaşılan çok sayıda sorun ele alınacak. Toplam 12 konunun ele alınacağı kurultayda, İç Güvenlik Yasa Tasarısı ve hukuki yönden doğurabileceği sorunlar, avukatlık mesleğine yönelik saldırılar ve mesleğin itibarına ilişkin sorunların yer aldığı konu başlıkları dikkat çekiyor.

Amasya Baro Başkanı Melik Derindere açılış konuşmasında, avukatların makul şüpheli olarak görüldüğü, Baro Başkanlarına davaların açıldığı, mesleğin yasal düzenlemeler de dahil olmak üzere git gide itibarsızlaştırıp zayıflatıldığı bir dönemde yapıldığını söyledi. Avukatlık mesleğinin devlet memurluğu statüsüne getirilmek istendiğini belirten Derindere, "Bu süreçleri bizler daha önce de yaşadık fakat bu kadar ağırını ben hatırlamıyorum. Askeri darbeler döneminde de Baro Başkanlarına davalar açılmıştı, meslektaşlarımız ağır baskılar altındaydı ama meslek itibarımız hiç bu kadar zedelenmemişti." dedi.

'SAVUNMA HAKKI ZAYIFLATILIYOR'

Kişinin savunma hakkının zayıflatılmaya çalışıldığını kaydeden Derindere, "Aslında savunma hakkının zayıflatıldığı zaman neler olabileceğini de biliyorlar. Savunma hakkı eğer zayıflarsa zaten silahların eşitliği ortadan kalkar. Adil yargılanma hakkı ortadan kalkar. Adil yargılama hakkının ortadan kalktığı bir yargılamanın sürekliliği olmayacağı gibi dünya nezdinde de kabul edilebilirliği olmayacaktır. Bütün ceza dosyaların Avrupa İnsan Hakları Mahkemeleri'ne gidecektir, adil yargılamanın mümkün olmadığından dolayı. Bunu da biliyorlar. Ama 'Ne yapabilirizi' bulamıyorlar. Ne yapabilecekleri bir şeyde yok aslıda. Savunma her zaman, avukatlar her zaman dimdik durmaya devam edeceklerdir. Avukatlık mesleği zaten dik durmayı gerektiren bir meslektir. Avukat olmadıkları için bunu anlamakta zorluk çekiyorlar. Ben mesleğini yaptığı için yargılanan Baro Başkanı arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum. Gerçekten büyük bir fedakarlık örneği gösteriyorlar, kahramanlık yapıyorlar. Kendilerini mücadelelerinden dolayı kutluyorum." diye konuştu.

Kurultaya misafir olarak gelmesi beklenen Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun kas yırtılması rahatsızlığı nedeniyle programa katılamayacağı bildirildi. Programa katılan Türkiye Barolar Birliği Başkan Yardımcısı Berra Besler ise hukuka aykırı uygulamalara her geçen gün bir yenisinin daha eklediğini, toplumun adalete olan güveninin sarsıldığı, ağır darbeleri vurulduğunu söyledi. Avukatlık mesleğini itibarsızlaştırmak için akıl ve mantıkla bağdaşmayan iftiraların pervasızca atıldığı bir süreçten geçildiğine işaret eden Besler, "Hangi görüşe sahip olursak olalım bizlerin hakları ve hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, demokrasi ortak paydalarında buluşturan meslek örgütlerimiz, Barolar ve Türkiye Barolar Birliği'ni işlevsiz kılma girişimlerine karşı hep birlikte dimdik ayaktayız. Bu ortak paydaları yaşatmak bizler için olduğu kadar halkımız için de hayati değerdedir." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından iki gün boyunca devam edecek olan kurultay başladı. CİHAN
18 Nisan 2015 14:52
DİĞER HABERLER