15 Temmuz'da Erol Olçok ve oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da aralarında bulunduğu 34 kişinin hayatığını kaybettiği 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin 143 sanığın yargılandığı dava, Yargıtay tarafından kısmen bozuldu.
Yargıtay 3. Ceza Dairesi, 15 Temmuz'da o dönemki adıyla Boğaziçi Köprüsü’nde yaşananlara ilişkin İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesinin ve ardından İstanbul Bölge Adliye Mahkemesinin verdiği karar üzerindeki incelemelerini tamamladı.
15 Temmuz gecesi yaşanan olayların ayrıntılarıyla yer aldığı 304 sayfalık ilamda, bazı beraat hükümlerinin ayrı ayrı onanmasına karar verildi.
Daire, ceza hükümlerine yönelik temyiz incelemesinde, yargılama sürecindeki usulü işlemlerin kanuna uygun olarak yapıldığı, aşamalarda ileri sürülen iddia ve savunmaların temyiz denetimini sağlayacak biçimde eksiksiz olarak sergilendiği, özleri değiştirilmeksizin tartışıldığı, vicdani kanının kesin, tutarlı ve çelişmeyen verilere dayandırıldığı, hükme esas alınan tüm delillerin hukuka uygun olarak elde edildiğinin belirlendiğini değerlendirdi.
TEMYİZ İTİRAZLARININ REDDİNE
Sanıklara ait eylemlerin doğru olarak nitelendirildiği ve kanunda öngörülen suç tipine uygun yaptırımların kanuni bağlamda şahsileştirmek suretleriyle uygulandığına kanaat getiren daire, incelenen dosya kapsamına göre sanıklar hakkında verilen mahkumiyet hükümlerinde bir isabetsizlik görülmediğinden sair temyiz itirazlarının reddine karar verdi.
Daire, 64 sanık hakkında müşteki Habip Kiraz’a yönelik “nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçundan verilen beraat ve sanık Gazi Odacı hakkında katılan Yakup Ekşi’ye yönelik “nitelikli kasten adam öldürmeye teşebbüs” suçundan kurulan beraat kararı ile sanık İbrahim Sezer hakkında “anayasayı ihlale yardım etme” suçundan verilen mahkumiyet kararını gerekçesiz bularak bozdu.
Sanık Ertuğrul Çeliker’in üzerine atılı suçun hukuki anlam ve sonuçlarını algılama yeteneğini ortadan kaldıran bir akıl hastalığı olduğu konusunda şüphe oluştuğundan, Adli Tıp Kurumuna sevk edilerek rapor aldırılması ve bunun sonucuna göre hüküm kurulması gerektiğini değerlendiren Yargıtay, bu sanık hakkında “anayasayı ihlal” suçundan verilen mahkumiyet hükmünü bozdu.
EKSİK ARAŞTIRMA NEDENİYLE BOZULMASINA
Daire, sanık Hasan Kale hakkında, “anayasayı ihlale yardım etme” suçundan kurulan mahkumiyet hükmünü, sanığın “anayasayı ihlal” suçundan cezalandırılması gerektiği gerekçesiyle bozma kararı verdi.
Sanıklardan 7’si hakkında “anayasayı ihlale teşebbüse yardım”, “kasten öldürme” ve “kasten öldürmeye teşebbüs etme” suçlarından kurulan beraat hükümlerinin eksik araştırmayla verildiğinden bozulmasına karar veren daire, 18 sanık hakkında hakkında “anayasayı İhlal suçuna yardım etme” suçundan kurulan mahkumiyet hükümlerini, haklarında yeterli olmayan gerekçelerle indirim uygulanmaması nedeniyle bozdu.
Daire, 4 sanığın, köprüde bulunan askerler tarafından tüfekle ve tankla yapılan atışlar sonucu birçok vatandaşın yaralandığına ve hayatını kaybettiğine şahit olmalarına rağmen teslim oldukları saate kadar ateş hattında kaldıklarının anlaşıldığını belirtti.
Sanıkların eylemlerini darbenin icrasını kolaylaştırmaya yönelik olarak dikkate alan daire, bu 4 sanığın eylemlerinin “anayasayı ihlale teşebbüse yardım etme” suçunu oluşturacağı gözetilmeden verilen beraat hükmünü bozdu.
Sanık Habibullah Şahin hakkında “anayasayı ihlal” suçundan kurulan beraat hükmünü bozan daire, bu sanığın “haksızlığı tercih etmeme bakımından kendisinden beklenebilen tercih ve tutumu kullanmaması” nedeniyle “anayasayı ihlal” suçundan mahkumiyetine karar verilmesi gerektiği kaydedildi.
Daire, bozma nedeni, tutuklulukta geçirilen süre ve mevcut delil durumunu dikkate alarak sanıklar ve avukatlarının tahliye taleplerinin reddine, dava dosyasının İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmesine hükmetti.
2018’DE KARARA BAĞLANMIŞTI
İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi, Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi karşısındaki binada 12 Temmuz 2018’de yaptığı duruşmada davayı karara bağlamıştı.