Antalya'da bir kooperatife üye olan Şemseddin Arıkan'ın başına gelmeyen kalmadı.
110 bin liralık daire ödemesinin ardından kendisine 650 bin lira borç çıkarıldı. Yolsuzluk yapıldığını tespit eden Arıkan, iddiaları kooperatif genel kurulunda dile getirmek istedi, izin verilmedi. Yargıya taşınan olayda yerel mahkeme, toplantıda alınan kararları iptal etti. Temyize giden davada ise Yargıtay, kooperatif tutanaklarını incelemeden yerel mahkemenin kararını bozdu.
Yargıtay'ın yolsuzluk iddiasına ilişkin verdiği karar, tartışmaları da beraberinde getirdi. Antalya'daki bir yapı kooperatifinde, yöneticiler tarafından yapıldığı iddia edilen 2,5 milyon lira değerindeki usulsüz harcamayla ilgili yerel mahkemelerde açılan dava, 'kooperatif genel kurulunda alınan kararların iptal edilmesiyle' sonuçlandırıldı. Sanıklar tarafından temyiz edilen davayı Yargıtay, 'Kooperatif genel kurul toplantısında, davacılar muhalefet şerhi koymadı' gerekçesiyle bozdu. Yargıtay'ın sonuçlandırdığı dosyada, 'Kooperatif toplantısında davacılara söz hakkı verilmedi.' tutanağı da yer alıyordu. Yerel mahkeme, tarafından kabul edilen kooperatif tutanaklarının, Yargıtay tarafından kabul edilmemesi tartışmalara yol açtı.
Kooperatif üyesi Şemseddin Arıkan, 1997'de daire sahibi olabilmek için Antalya'da 3 yılda bitirileceği söylenen yapı kooperatifine üye oldu. 110 bin TL'lik daire bedelini, 3 yılda ödedi. Kooperatifin 23 Temmuz 2006'daki genel kurul toplantısında, üyelere toplamda 2,5 milyon lira borç çıkarıldı. Şemseddin Arıkan'dan ise 650 bin lira daha ek ücret istendi. Bu ücreti ödemeyen Şemseddin Arıkan'ın kooperatifteki dairesine ve iş yerine haciz konuldu. Arıkan ile bazı üyeler, çıkarılan bu maliyetin ardından yaptığı araştırmalar sonucunda paraların yöneticiler tarafından zimmete geçirildiğini tespit etti. Üyeler, 23 Temmuz 2007'deki toplantıda iddiaları Kooperatif genel kurul toplantısında gündeme getirmek istedi; ancak üyelerin, hiçbirine toplantıda söz hakkı verilmedi. Üyeler bu durumu tutanaklara geçirdi. Çaresiz kalan üyeler, iddiaları yargıya taşıdı. Konuyla ilgili Antalya 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 'zimmet', 1. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 'Kooperatif genel kurul toplantısında alınan kararların iptali' istemiyle dava açıldı. Mahkeme, "23 Temmuz 2007 tarihli genel kurul kararlarını" iptal etti.
Yerel mahkemenin kararı, sanıklar tarafından Yargıtay'a temyiz edildi. Yargıtay, 34 gün gibi bir sürede verdiği kararda, "Maliyet hesapları, kooperatif genel kurulunda görüşülüp kabul edildiği; davacılar tarafından muhalefet şerhi konulmadığı; karşı oyun yazdırılmadığı" gerekçesiyle yerel mahkemenin hükmünü bozdu. Ancak Yargıtay'a sunulan dosyada, kooperatif genel kurulunun tutanaklarının dikkate alınmadığı tespit edildi. Tutanaktaki 7. gündem maddesinde; "M. Şemseddin Arıkan söz alarak, divan başkanlığına konuşmak istediğini belirtti, ancak divan tarafından kabul edilmeyerek söz hakkı verilmedi." ibaresi bulunuyordu.
Şemseddin Arıkan, ev almak isterken düştüğü trajikomik durum karşısında çaresiz kaldığını ifade ediyor. Arıkan, Yargıtay'ın hukuk dışı bir hüküm verdiğini savunuyor. Kooperatifte yolsuzluk yapıldığını belgelemelerine rağmen, hukukun 'haklıların yanında' yer almadığını kaydediyor. Arıkan, şöyle konuşuyor: "Yargıtay, tespit yaparken, 'söz hakkı verilmediği zapta geçen üyelerden' nasıl ve hangi yolla muhalefet şerhi koymasını istemektedir? Zaten, bize toplantıda söz verilseydi, iddialarımızı dile getirir, muhalefet şerhimizi de ortaya koyardık. Ancak böyle bir şey yok. "
Yargıtay bu olayda verdiği kararı değerlendiren Adalet ve Hukuk Derneği Başkanı Ayhan Gültekin, "Kararın içeriği açısından değerlendirdiğimizde, davacının muhalefet şerhi koymasının engellenmesi kooperatif yönetimi hakkında ileri sürülen iddiaları güçlendirmektedir." dedi. Yargıtay'ın bu kararı 34 gün gibi bir kısa sürede cevaplandırmasının da dikkat çekici olduğunu ifade eden Gültekin, "Yargıtay'ın bu kadar hızlı karar vermesi de, bu dosyaya özel muamele yapıldığı şüphesini doğuyor." şeklinde konuştu.