Yargıtay hükmetti: İş akdini haklı dahi olsa fesheden ihbar tazminatı alamaz

Çalıştığı işyerinde kendisine mobbing uygulandığını ve işten atıldığını belirten işçinin kıdem ve tazminat talebiyle açtığı davada Yargıtay önemli bir karara imza attı. Yargıtay, kendi rızasıyla işten ayrılan kişinin ihbar tazminatı alamayacağına hükmetti.

Antalya'nın Manavgat ilçesinde 15 Nisan 2010 ile 21 Temmuz 2012 tarihleri arasında restoran kaptanı olarak çalıştığı işyerinde mobing uygulandığını ve iş sözleşmesinin haksız şekilde feshedildiğini belirten işçi, Manavgat İş Mahkemesi'nde işveren aleyhine dava açtı. Aylık bin 125 lira ücret ile yol ve yemek ücreti aldığını, haftanın 7 günü ortalama 8-10 saat çalıştığını belirten işçi, kendisine mobbing yapıldığını, sözleşmenin davalı tarafından feshedildiği belirterek kıdem ve ihbar tazminatı ile fazla mesai, yıllık izin ücreti ve genel tatil alacaklarının tahsilini talep etti. Mahkeme'de savunma yapan işveren ise davacının işe gelmemesi sebebiyle iş akdinin feshedildiğini belirtip, hiçbir alacağı olmadığını savunarak davanın reddini istedi. Mahkeme, feshin haksız olduğu gerekçesi ile davanın kabulüne hükmetti.

İşveren tarafından kararın temyiz edilmesi üzerine devreye giren Yargıtay 7. Hukuk Dairesi, yasalarda ihbar tazminatının kimler tarafından alınabileceğinin açıkça vurgulandığına dikkat çekti. İhbar tazminatının belirsiz süreli iş sözleşmesini haklı bir neden olmaksızın ve usulüne uygun bildirim öneli tanımadan fesheden tarafın, karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olduğunun vurgulandığı kararda, "İhbar tazminatı, iş sözleşmesini fesheden tarafın karşı tarafa ödemesi gereken bir tazminat olması nedeniyle, iş sözleşmesini fesheden tarafın feshi haklı bir nedene dayansa dahi, ihbar tazminatına hak kazanması mümkün olmaz." denildi.

İŞÇİ KENDİ AYRILMIŞ; İHBAR TAZMİNATI ÖDENMEZ

Yargılama esnasında dinlenen davacı tanığının işverenin fazla mesai olarak ödediği parayı geri istediğini, bu isteği kabul etmeyip işten ayrıldıkları şeklindeki ifadesine vurgu yapılan Yargıtay 7. Hukuk Dairesi kararında şu ifadelere yer verildi: "Davacı tanığı A.K., her ne kadar mahkemede verdiği beyanında fazla mesai için ödenen parayı iade etmeyi reddedince işten çıkarıldıklarını iddia etmiş ise de, aynı mahkemede 2012/449 E. sayılı dosyada işten kendi rızası ile çıktığını bildirerek dava açmıştır. Bu durumda davacının işverence ödenen parayı geri istemesi ve baskı yapılması üzerine işyerinden ayrılmak suretiyle iş akdini eylemli olarak feshettiği ve feshin haklı olduğu sonucuna ulaşılmaktadır. Ancak iş akdini fesheden taraf haklı nedenle fesih yapsa dahi ihbar tazminatına hak kazanamaz. İhbar tazminatına yönelik talebin reddi gerekirken kabulüne karar verilmiş olması hatalı olup bozma nedenidir. Temyiz olunan kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir." CİHAN
21 Mayıs 2015 11:59
DİĞER HABERLER