MHP kongresinde flaş gelişme

MHP kongresinde flaş gelişme
MHP'de kongreyle ilgili farkı mahkemelerce alınan kararların ortaya çıkardığı düğümü çözecek temyiz süreci başlatıldı. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi temyiz başvuru dosyasını 9624 numarası ile işleme aldı.

MHP'de kurultay süreci karmaşası sürüyor. Genel Merkez'e göre yerel mahkemelerden çıkan yürütmeyi durdurma kararı ile kurultay süreci askıya alındı. Muhaliflere göre ise süreç devam ediyor. Düğümü çözecek olan temyiz başvurusunu karara bağlayacak olan Yargıtay... Yargıtay 18. Hukuk Dairesi dosyayı 9624 numarası ile işleme aldı.

Milliyetçi Hareket Partisi'nde 1 Kasım seçimlerinin ardından başlayan kurultay tartışması  mahkemelere taşındıktan sonra hukuki bir karmaşaya dönüştü. Ankara'da 12. Sulh Hukuk Mahkemesi muhaliflerin topladığı 548 imzayla kurultayın toplanabileceği kararı aldı ve bunun için bir çağrı heyeti görevlendirdi. Bu kararı değerlendiren Genel Merkez avukatları temyiz için Yargıtay'a başvurdu.



GENEL MERKEZ HER YOLU DENEDİ


Ancak bu, Genel Merkez'in kararın uygulanmasını durdurmak için denediği tek yol olarak kalmadı. Bazı delegeler bulundukları ilçelerdeki yerel mahkemelere itiraz etti. Genel Merkez'in beklediği karar Sivas Gemerek ve Kastamonu Tosya'daki Asliye hukuk Mahkemelerinden çıktı. Mahkemeler yürütmeyi durdurma kararı aldı.

İki mahkemeden çıkan bu karar ile birlikte kurultay süreci tam anlamıyla bir hukuki karmaşaya dönüştü. Çünkü MHP yönetimi ve muhalifler arasında karara ilişkin değerlendirmeler birbirinden çok farklı.



İKİ FARKLI GÖRÜŞ


Genel Merkez'e göre, bu kararlar kurultay sürecini durduruyor. Hatta MHP avukatı, ilgili kamu dairelerine kararı gönderdi ve uygulanmasını istedi. Ancak muhalifler aynı görüşte değil. Çankaya İlçe Seçim Kurulu'na yapılan başvuruya verilen "Tüzük kongreleri  partinin iç işidir" yanıtını muhaliflere yakın hukukçular kendi lehlerinde bir durum olarak niteliyor.

Al Jazeera'ye konuşan Sinan Oğan'ın avukatlarından Kürşat Ergün, "Seçim kurulları dahi müdahale edemiyor. Seçim kurulları dahi bu değerlendirmeleri yaparken Anadolu'nun değişik mahkemelerinin verdiği kararlar geçersizdir. Asliye Hukuk Mahkemeleri, Sulh Hukuk Mahkemeleri'nin üstü niteliğinde değil. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin verdiği karar ancak temyiz niteliğindeki Yargıtay tarafından durdurulabilir" değerlendirmesinde bulundu.



HER YOL YARGITAY'A ÇIKIYOR


MHP'de kongre sürecine ilişkin yapılan bu farklı hukuki yorumları netliğe kavuşturacak tek bir yol var. O da Yargıtay. Yargıtay 18. Hukuk Dairesi kendisine ulaşan dosyayı beklenenden hızlı bir şekilde gündemine aldı. MHP dosyası, 9624 numarası ile Yargıtay 18. Hukuk Dairesi tarafından işleme alındı.

Daire'nin kararını bir an önce vermesi durumunda hukuki karmaşa da son bulacak. Kararın Yargıtay'dan kurultay tarihi olarak belirlenen 15 Mayıs'tan önce çıkmaması durumunda muhalifler toplam delege sayısının yarıdan bir fazlasını toplamaları durumunda kurultay yapıp tüzüğü değiştirmekte kararlı. Genel Merkez ise bu değişikliği tanımayacak.

Ancak dosyanın işleme alınması kararın ne zaman çıkacağı konusunda bir ipucu vermiyor.



Kaynak: Al Jazeera

03 Mayıs 2016 23:43
DİĞER HABERLER