Yatağan bıçağının varolma mücadelesi

Yatağan bıçağının varolma mücadelesi -Yatağan Belediye Başkanı Tunçbilek: -Yatağan bıçakçıları sundukları kaliteli ürünler sayesinde artık ucuz Çin malı bıçaklara karşı tercih edilir oldu -Yatağan Demircilik Kooperatifi Başka
DENİZLİ (A.A) - Mustafa Dermencioğlu - Sebahatdin Zeyrek - Bıçakları ile ünlü Serinhisar ilçesine bağlı Yatağan beldesi, son bir kaç yıldır Çin malı ucuz bıçaklara karşı verdiği zorlu sınavda kalitesiyle galip geldi.
     Yatağan Belediye Başkanı Tuncer Tunçbilek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yatağanda bıçakçılığın 800 yıllık bir gelenek, nesilden nesile aktarılan bir kültür olduğunu söyledi.
     Yatağan için bıçakçılığın ata yadigarı bir meslek olduğunu vurgulayan Tunçbilek, yüzyıllar boyu evlerinin altındaki demirci dükkanlarında Selçuklu ve Osmanlı ordusu için Yatağan palası adı verilen kılıç üreten ustaların, savaşlarda kılıç devri bittiğinden bu yana bıçak üretimi ile mesleklerini sürdürdüklerini anlattı.
    
     -Kaliteye dönüş-
    
     Tunçbilek, Yatağan bıçaklarının kalitesiyle apayrı bir yeri olduğunu, ancak bir dönem Çinden ithal edilen ucuz bıçaklar karşısında ilçedeki bıçakçı esnafının zor günler geçirdiğini dile getirdi.
     Bir dönem çok ucuz olmaları nedeniyle piyasada Çin malı bıçakların tercih edildiğini, ama vatandaşın aradığı kaliteyi bulamadığı için özellikle bu Kurban Bayramı öncesinde gözle görülür bir dönüş yaşandığını dile getiren Tunçbilek, şöyle konuştu:
     Yatağan bıçakçıları sundukları kaliteli ürünler sayesinde artık ucuz Çin malı bıçaklara karşı tercih edilir oldu. Uzun seneler sonra ilk defa bu yıl, inşallah ben öyle gördüm ki, artık Çin malından kurtulduk. Yurt içi, yurt dışı talepler çoğaldı. Bugün Yatağandaki bıçakçı arkadaşlarımız, neredeyse talepleri karşılamada gerçekten zorlandılar, iyi satış oldu, Allah bereket versin.
    
     -Üretim iki kat arttı-
    
     Yatağan Demircilik Kooperatifi Başkanı Şener Yatağanbaba ise Çin malı ucuz bıçak karşında yaşadıkları zorulukları kaliteleri ve yaptıkları yatırımla aşmasını bildiklerini ifade ederek, Yatağanda daha önceleri yıllık 600-700 bin adet olan bıçak üretimi, yıllık 1,5 milyona çıktı. Bu yıl ürettiğimiz bıçağın tamamını bayram öncesinde pazarladık dedi.
     Denizli Ticaret Odası Başkanı Necdet Özer de, son iki yıldır Yatağandaki üreticilerin kümelenmesi ve teknolojiye ayak uydurmasıyla birlikte müthiş gelişme olduğunu belirterek Eski geleneğin günümüz teknolojisiyle birleştirilmesi sonucu kaliteli üretim ortaya çıktı. Gerçekten kalite anlamında piyasada daha çok tutunmaya başladı. İç piyasanın yanında dış piyasaya da Yatağan bıçakları gönderilir oldu diye konuştu.
     Yatağanlı bıçak ustası Hulusi Can ise Yatağan bıçağının farkının nesilden nesile aktarılan yüzyıllara dayanan ustalıktan kaynaklandığını belirtti. Bu yıl bayram nedeniyle Çinden ithal ürünlerin satılmaya başladığından bu yana, önceki yıllara oranla büyük yoğunluk yaşadıklarını dile getiren Can, yurdun her yerinden sipariş aldığını ve müşterilerine en iyi kalitede bıçak sunmak için elinden geleni yaptığını sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Ömer Erim Baştimar
25 Ekim 2012 10:18
DİĞER HABERLER