Sıcak havalar, yaz meyveleri, sıvı-elektrolit dengesizliği, klimalı ortamlarda enfeksiyon riskinin artması, diyabet hastasının kan şekerini olumsuz yönde etkiliyor.
Sıcak havalar, yaz meyveleri, tatil yiyecekleri, sıvı-elektrolit dengesizliği, klimalı ortamlarda enfeksiyon riskinin artması, aşırı sıcaklar nedeniyle beslenme problemleri, uyku düzeni bozuklukları gibi etkenler, diyabet hastasının kan şekerini olumsuz yönde etkiliyor. Diyabetik hastalarının, sabah erken saatlerde ve öğleden sonra güneş ışınlarının eğik geldiği geç saatlerde güneşe çıkması öneriliyor.
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Berrin Demirbaş, yaptığı açıklamada, şeker hastalığının; pankreastan insülin salgılanmasında yetersizlik ve insülin direnci sonucu artaya çıkan karbonhidrat (şeker), protein, yağ metabolizmasında dengesizliğe neden olan bir sağlık sorunu olduğunu söyledi.
Şeker hastalarında kan şekerinin düzenlenmesi gerektiğini belirten Demirbaş, açlık ve tokluk kan şekerlerinin ilerde yaşanılacak sağlık problemleri açısından en önemli bir gösterge olduğunu ifade etti. Demirbaş, "Açlık kan şekerlerinin 90-110 mg/dl, tokluk kan şekerlerinin 140-160 mg/dl arasında olması istenmektedir" dedi.
Diyabetik hastanın, kan şekerini dengelemek için ilk şartın diyet ve egzersiz olduğunu anlatan Demirbaş, bunların yetersiz kalması halinde ilaç tedavisi yapılacağını belirtti.