Yaz güneşi gözleri 3 kat fazla etkiliyor

Ultraviyole ışınlar görünmez olduğu için fark edilmez olduğunu belirten uzmanlar ancak havanın güneşli ya da bulutlu olmasına bakmaksızın her mevsim güneşten yayılan ultraviyole ışınlar sağlığımızı etkilediğini kaydediyor. Ultraviyole ışınların gözlerimiz üzerindeki olumsuz etkileri ve uzun yıllar içinde yaratabileceği hasar en az deri üzerindeki etkileri kadar ciddi olabildiğini anlatıyor. Ayrıca güneş ışınlarının katarakt riskini artırdığını vurguluyor.

Güneşin gözler üzerindeki etkilerine dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Burcu Usta Uslu, "Ultraviyole ışınların zararlı etkileri kaybolmaksızın yıllar içinde birikme özelliğine sahip olduğundan bu ışınlardan her mevsim ve günün her saati korunmak gerekir." dedi.

Doktor Uslu, ancak yaz aylarında dünyamıza ulaşan ultraviyole ışın miktarı kışın olduğundan 3 kat daha fazla olduğu için ultraviyoleden korunmak yaz mevsiminde çok daha önemli olduğunu belirtti. Doktor Uslu, "Ultraviyole ışınlar vücudun diğer kısımlarında olduğu gibi göz kapaklarını kaplayan deride kanser oluşumuna, konjonktiva tabakasında kanser oluşumu ve piterjium olarak adlandırılan dejeneratif büyümeye, ciltteki güneş yanığının korneadaki (saydam tabaka) karşılığı olan ağrılı fotokeratite ve uzun dönemde kornea yüzeyinde bozulmaya sebep olabilir." ifadesini kullandı.

GÜNEŞ IŞINLARI KATARAKT RİSKİNİ ARTTIRIYOR

Bilimsel çalışmalarda ultraviyole ışınların katarakt oluşum riskini arttırdığının görüldüğünü belirten Op. Dr. Uslu, şöyle dedi: "Gözümüze ulaşan ultraviyole ışınların kornea tabakası ve göz merceği tarafından süzülmesi sonucu bu ışınların ancak yüzde 1'i retinaya (ağ tabaka) kadar ulaşabilir. Ancak retina tabakası ultraviyole ışınlara olduğu kadar güneş ışığının görünen kısmına da hassastır. Uzun süre doğrudan güneşe bakanlarda makula (sarı nokta) hasarı oluşabileceği gibi, ileri yaşlarda ortaya çıkan makula bozulması ile kişilerin geçmişte maruz kaldığı güneş ışığı miktarı arasında da ilişki olduğu düşünülmektedir. Sürekli dış ortamda çalışanlar, refraktif cerrahi veya katarakt cerrahisi geçirmiş olanlar ile retina hastalığı olan kişilerin gözleri güneş ışınlarının zararlı etkilerine karşı daha hassastır." CİHAN
04 Ağustos 2015 13:44
DİĞER HABERLER