Yazar Ali Çolak'tan öğrencilere; korkmadan her düşünceden kitap okuyun

Canik Başarı Üniversitesi'nde öğrencilere buluşan Gazeteci Yazar Ali Çolak, insanın en önemli kazancının bilgi olduğunu bunun elde edilmesinin de çok okumaktan geçtiğine dikkat çekti. Çolak, "Ben geniş bir yelpazede okudum ve hiç de zararını görmedim. Siz de siz korkmadan her düşünceden kitabı okuyun büyük bir dünyaya sahip olursunuz." tavsiyesinde bulundu.

Canik Başarı Üniversitesi Dil, Eğitim, Kültür ve Sanat Kulübü'nün davetlisi olarak Samsun'a gelen Ali Çolak, genç okurları ile buluştu. Akademik ve idari personel ile değişik fakültelerden de çok sayıda öğrencinin katıldığı konferansta konuşan Ali Çolak, yazarlık hayatının başladığı şehir olan Samsun'a ilk defa geldiğini belirterek, "İlk yazılarım Samsun'da 1987 yılında çıkan Kardelen Dergisi'nde yayınlandı ve ben 28 yıl sonra bir yazar olarak buradayım." dedi. Yazmak için öncelikle iyi bir okuyucu olmak gerektiğini, ardından da yılmadan usanmadan yazmak için emek sarf edilmesi gerektiğini anlattı.

"EVİMİZDE KİTAP YOKTU AMA DEDE KORKUT GİBİ DEDEM VE NİNEM VARDI"

Her insanın kan bağıyla bağlı olduğu bir soyu ve ataları olduğu gibi kendine model olarak seçtiği insanlar ve okuduğu kitaplardan oluşan kültürel bir soyu da olduğunu kaydeden Ali Çolak, "Çocukluğum evinde hiç kitap olmayan bir köyde, okuma yazması olmayan ama atalardan aldığı terbiye ve sözlü birikime sahip dedem ve ninemin yanında geçti. Benim kültürel soy ağacımın ilk kaynakları bunlardı. Dede Korkut'taki kadınlardan biriydi ninem." dedi. Okul yıllarında Dede Korkut'tan, Kemalettin Tuğcu'ya, Yunus Emre'den Evliya Çelebi'ye, Yahya Kemalden Refik Halit Karay'a, Necip Fazıl'dan Nazım Hikmet'e çok geniş bir yelpazede okumalar yaptığına dikkat çeken Çolak, Dostoyevski'den Monteign'e bir çok batılı yazarı ve kitabı çok erken yaşta okuduğunu ifade etti.

"Geniş bir yelpazede okudum ve hiç de zararını görmedim. Siz de okuyun, büyük bir dünyaya sahip olursunuz." diyen Çolak, "Fazıl Hüsnü Dağlarca'yı okuyun, geçenlerde vefat eden Türkçemizin yaşayan en büyük şairlerinden biri Gülten Akın'ı okuyun. Hilmi Yavuz'u okuyun. Ben adlarını saymakla bitiremem ama siz korkmadan her düşünceden kitabı okuyun." tavsiyesinde bulundu.

"AYDIN OLMANIN VASFI FİKİR NAMUSUNA SAHİP ÇIKMAKTIR"

Konferansın sonunda öğrencilerin sorularını da cevaplayan Ali Çolak, 'aydın' olmanın en önemli vasıflarından birisinin de fikir namusuna sahip çıkmak olduğunu vurguladı. Çolak, "Aydın olmak 'fikir namusuna' sahip olmayı gerektirir Gerçek bir yazarın, aydının toplumun her kesiminin özgürlükleri için kalemiyle ve fikriyle mücadele etmesi gerekir. İyi bir yazar olmak için mutlaka bir meseleniz, bir idealiniz olmalı. İyi bir yazar insanın evrensel meselelerine dokunan, o meseleleri dile getiren yazardır." dedi.

Söyleşinin ardından Ali Çolak'a teşekkür ederek plaket sunan Canik Başarı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Bekdemir, Ali Çolak'ın ilk yazılarını yayınladığı Kardelen Dergisinin 1987 yılında editörlüğünü yapan Prof. Dr. Yavuz Demir'le birlikte dergide yayınlanan yazılarından oluşan tıpkı basım bir kitapçığı da Ali Çolak'a hediye etti. Oldukça duygulandığı gözlemlenen Çolak, "Bunda emeği geçen ve burada beni sabırla dinleyen herkese teşekkür ederim." dedi.

Fehmi Yıldız Eğitim ve Kültür Merkezinde bulunan Kütüphanede kitaplarını imzalayan Ali Çolak, burada yazmaya meraklı bir grup öğrenciyle de edebiyat ve insan hakkında bir saate yakın ikinci bir sohbet daha yaptı.
CİHAN
20 Kasım 2015 10:41
DİĞER HABERLER