Mağdur ve Mazlumlara el uzatmak

  • Abdullah Aymaz
  • Abdullah Aymaz
    23 Eyl 2019 10:17
    Arkadaşımız Kadir  Bey Yazar Avidan  Bey ile tanıştırmıştı. Dinleri siyasete âlet edenler üzerine bir görüşmemiz olmuştu. Bizden ayrıldıktan birkaç saat sonra da bir programa yetişmişti. Bir gün sonra Kadir Bey, katıldığı bu programı, Avidan Beyin vurguladığı bir sözü başa alarak şöyle  anlatıyordu: 
    Herkesin bir seçeneği vardır* – *Ya diğer insanları korumak ya da ifşa etmek. Dr. Mohammed Helmy ise ilkini seçti*.

              *Kültürlerarasi Diyalog Dernegi FID e.V. önderliğinde ve Frankfurt civarinda taninan önemli *Bildungsstätte Anne Frank* ve *Gegen Vergessen für Demokratie e.V.* işbirliğiyle gerçekleşen, Israil doğumlu, Almanya’da ve farklı ülkelerde bir çok haber kanalına haber çalışması yapan gazeteci yazar İgal Avidan’ın 2017 yılında çıkarmış olduğu, Mod (Mohamed) Helmy adındaki bir Arap doktorun Berlin’deki zulme mahsur kalan Yahudilerin Gestapo (Nazi Polisleri)’dan kurtarma hikayesini anlattığı kitaptan, salonu dolduran misafirler çok etkilendiler.

              Dün gerçekleşen program Yazar Igal Avidan bir bucuk yılda yaptığı 83 program idi. Programın sunuculuğunu ise Almanya Meşhur TV sunucu ve aynı zamanda Almanya ikinci kanalında yayınlanan Forum am Freitag moderasyonlarından *Ahmad Rashid* yaptı. Kitapta yer alan hikayeyi resimli bir sunumla süsleyen yazar, olayları bazen traji komedik bazen de duygusal olarak anlattı. Dinleyecilere o günlere adeta tekrardan yaşattı.

             Yazar konuşmasında Tevrat’tan „*Kim bir insan hayatını kurtarırsa, o kişiye  bütün  dünyayı kurtarmış sevabı verilir*“ ayetini okuyarak, benzer bir ayetin Kur’an-ı Kerim de (Maide Suresi:32) „*Kim bir kimseyi öldürürse bütün insanları öldürmüş, kim de bir can kurtarırsa bütün insanları kurtarmış gibi olur*“ yer aldığını, bunu da Müslüman Doktor Mohammed Helmy’inin motive kaynağı olduğuna değindi.

              Kitabında yer vermiş olduğu Mısır kökenli ve aynı zamanda Müslüman bir ailenin çocuğu olan Mohamed Helmy, Nazi Almanyasın’da kendisi de tehlikede olmasına rağmen, birçok Yahudi hastasını Nazi polislerinden kurtarmayı başarmıştır. Helmy’nin asıl hikayesi ise, yine polislerin elinden kurtarmaya çalıştığı ve yine Yahudi hastalarından biri olan Cecilie Rubrik’in torunu Anna ile başlar. Anna’yı, ilk önce ülke dışına sürüp, ölüm kamplarında çalıştırılıp ve sonunda öldürülecek olan Nazi polislerinin elinden kurtarmaya çalışan Helmy, artık tek çarenin Anna’yı yurt dışına göndermenin olduğu kanısına varır. Bunu ise Anna’nın Müslüman olması ve onunla evlenmesiyle sağlar. Önceden Yahudi olan Anna artık Müslüman olmuş ve Müslüman bir eşe sahip olmuştur. Eşinin kimliğine adının yazılması sayesinde ise Anna ülke dışına çıkabilme hakkına sahip olur ve yine bir süre savaşın bitmesini bekledikten sonra, Anna, Amerikaya gidip özgürlüğüne kavuşur.

            Igal Avidan, bu hikayedeki kahraman Helmy’den bahsederken, onun Yahudi-Müslüman uzlaşması için çok önemli bir örnek teşkil ettiğini belirterek, Aslında Helmy, bu kahramanlığı yaparken kurtardıkları kişilerin ne ırkının, ne dininin ne de karakterinin bir önemi vardı. *Önemli olan bunu bir insanlık görevi olarak yapmasıydı*.
    İnsanlık en başta da, İslamiyet, zâlim ve gaddarlardan kaçan veya kaçamayan kim olursa olsun, kurtarılmasını ve sahip çıkılmasını emreder… Osmanlının İspanya’dan zulme uğrayan Müslüman veya Yahudi kim olursa olsun sahip çıkıp kurtarması gibi…  Sahip çıkarlar daha sonra daha büyük İlahî merhametlere mazhar olmuşlardır. Her İncilde hem de Kur’an’da  “Kalbleri merhametle dolu olanlara müjdeler olsun, onlar muhakkak ki, İlahi merhamete mazhar olacaklardır. ”   meâlinde âyetler vardır… 
    23 Eyl 2019 10:17