Son günlerde Hizmet hareketine yönelik yakışıksız bir üslup kullanan Yeni Akit gazetesi, yine bir yalan habere daha imza attı.
- Yeni Akit gazetesi, yahudi vakıfların hizmetin öncülük ettiği okullara 186 milyon dolar bağış yaptığı yalanını yazdı.
- Yalan habere kaynak olarak Amerika’da İslam düşmanlığı ile bilinen bir site gösterildi.
- Söz konusu vakıfların Yahudi vakıfları olmadığı ortaya çıktı.
- Bahsi geçen yardım ise sadece teknoloji alanında kullanılma şartı olan 2 milyon dolarlık bir bütçe.
ABD’de Yahudi vakıflarının hizmetin öncülük ettiği okullara 186 milyon dolar bağış yaptığı iddia edildi. Oysa yapılan bağış 2 milyon dolar ve bahsi geçen iki kuruluş Yahudi vakıfları değil.
Yeni Akit gazetesinin dün sürmanşetten verdiği ‘Gü-len’in finansörü Yahudi vakıfları’ başlıklı haberi de yalan çıktı. ABD’de faaliyet gösteren Michael and Susan Dell ve Gates Vakıflarının Yahudi vakfı olduğu tamamen yalan. Her iki vakıf da bilişim devi iki firmanın sosyal yardım kuruluşu. Bu iki vakıf, devlet okulları ve işletmecilik mantığı çerçevesinde faaliyet yürüten ‘charter school’lar ile yurtdışındaki birçok okula sadece teknoloji alanında kullanılmak üzere bağışlar yapıyor.
Üstelik Akit gazetesinin iddiasının aksine charter tarzı eğitim öğretim yapan Harmony Bilim Akademisi (Cosmos) okullarına bu vakıfların yaptığı yardım 186 milyon dolar değil, sadece 2 milyon dolar. Söz konusu iki vakfın gelir-gider belgelerine bakıldığında 2006 yılındaki bütün yardımların toplamının 67 milyon dolar olduğu görülüyor. Yani vakfın Harmony Bilim Akademisi’ne 186 milyon dolar yardımda bulunmasının bütçe açısından mümkün olmadığı görülüyor.
İSLAM DÜŞMANLARINI KAYNAK GÖSTERDİ
Akit’in haberde kaynak olarak gösterdiği internet sitesi ve kuruluşun Amerika’da İslam düşmanlığı (islamofobia) ile tanınıyor olması da dikkat çekici. Bill Gates’in yardımı fotoğrafının ait olduğu site ise yapılan bu yardımı Fethullah Gülen Hocaefendi ve sevenlerini Amerika’da bir İslamcı hareket olarak gösteriyor. Kaynak gösterilen web sitesi, İslam karşıtı haber ve yorumlara geniş yer vermesinin yanı sıra, ana sayfasında İslam ile terörizm bölümlerini yan yana gösteriyor.
YAPILAN YARDIMIN TEKNOLOJİ ALANINDA KULLANILMASI ŞART
Michael and Susan Dell Vakfı, DELL bilgisayarları olarak bilinen ve Türkiye’deki birçok devlet kurumları da dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde satılan bilgisayar firmasının sahibi Michael Dell tarafından ailesi için kurulmuş bir vakıf. Vakıf, eğitimde teknoloji kullanımının yayılması için Teksas’taki eğitim kurumlarına yardımda bulunuyor. Bağışlanan yardımların sadece teknoloji alanında kullanılması şart.
"ABD'DE DEVLET ALDIĞINIZ BİR KURUŞUN BİLE HESABINI SORAR"
Harmony Bilim Akademisi CEO’su Soner Tarım, aldıkları yardımları teknoloji alanının dışında kullanmalarının mümkün olmadığını söyledi. Haberde yer alan ve paraların farklı yerlerde kullanıldığına yönelik ifadelerin iftira olduğunu belirten Tarım, ABD’deki okulların yaptığı harcamaların belgelendirilmesi gerektiğini hatırlattı. Tarım, “Nitekim bu yardımlar projektör, bilgisayar, akıllı tahtalar ve deney kitlerinde kullanılmak üzere harcandı. Haber baştan sona kadar yalan ve iftirayla dolu. Amerika’da aldığı bir kuruşun bile hesabını devlet sizden soruyor.” dedi.
DERNEKLERİN PEK ÇOK ÜLKEDE FAALİYETİ BULUNUYOR
Zaman gazetesinin haberine
göre, haberde ismi geçen kuruluşların Yahudi vakıfları olmadığı görülüyor.
Ayrıca Charter tarzı okullar ABD’nin yarı resmi okulları olarak geçiyor ve bu okulların asıl sahibinin devlet olduğu bilinen bir gerçek. ABD genelinde birçok vakıf, charter tarzı okullara istediği kadar yardımda bulunabiliyor.
Haberde ismi geçen vakıfların internet sayfalarında, sadece ABD’de değil, aralarında Müslüman ülkelerin de bulunduğu pek çok yerde yardım faaliyetlerinde bulundukları belirtiliyor.