iPad akıllı telefon ve laptop arasında yer alan yeni bir ürün sınıfı. A4 kâğıt boyutunda, dokunmatik bir ekrana sahip. iPhone'un daha büyük haline benzetilebilir.
iPad ile e-kitap okuyabilir, e-maillerinizi kontrol edebilir, internette dolaşabilir, video izleyebilir, oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, ses kaydedebilir, gazete okuyabilirsiniz.
Kısa zamanda tablet bilgisayarların sembolü haline gelen iPad, giderek daha çok insanın ilgisini çekiyor. Bu ilginin arkasında Apple'ın pazarlama gücü, marka güvenilirliği ve iPad'in getirdiği teknolojik yenilikler yatıyor. Tüm dünyadaki iPad satışlarının 2010 yılı sonunda 7 milyona ulaşması bekleniyor. 2011 yılı için öngörülen rakam ise 14 milyon. Eğer siz de iPad almayı düşünenlerdenseniz ama tam olarak nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız o zaman bu ufak rehberimiz tam size göre:
iPad ne işe yarar?
iPad akıllı telefon ve laptop arasında yer alan yeni bir ürün. A4 kâğıt boyutunda. Dokunmatik bir ekrana sahip. Görünüş olarak iPhone'un daha büyük haline benzetilebilir. iPad ile e-kitap okuyabilir, e-maillerinizi kontrol edebilir, internette dolaşabilir, video izleyebilir, oyun oynayabilir, müzik dinleyebilir, ses kaydedebilir, gazete okuyabilir ve sayısız uygulamada kullanabilirsiniz. Bu uygulamaların sayısı 200 bini aşmış durumda, üstelik bu sayı her gün daha da çok artıyor. iPad ile her şey sizin hayal gücünüze, neye ihtiyacınız olduğuna ve iPad'inizi ne için kullanmak istediğinize bağlı.
iPad'in modelleri arasındaki farklar nedir?
iPad'in şu anda Wi-Fi ve 3G özellikli olmak üzere 2 farklı modeli var. iPad'i sadece evinizde, ofisinizde veya kablosuz internet bağlantısı olan yerlerde kullanacaksanız o zaman Wi-Fi modeli yeterli. Eğer çok seyahat ediyorsanız ve bulunduğunuz yerlerde kablosuz internet bulma imkânınız olmuyorsa o zaman 3G modelini seçmelisiniz. Bu modelde ayrıca GPS özelliği de mevcut. iPad'in 16, 32 ve 64 GB olmak üzere 3 farklı kapasitesi bulunuyor. Ortalama bir kullanıcı için 16 veya 32 GB yeterli. Eğer fotoğraf, video veya doküman arşivinizin önemli bir kısmını iPad'inizde saklamak istiyorsanız 64 GB'ı tercih etmeniz gerekiyor.
iPad'de hangi programları kullanabilirsiniz?
AppStore'da iPad için 200 binden fazla uygulama var. Bu uygulamaların bir kısmı ücretsizken bir kısmı 99 sentten başlayan fiyatlarla ücretlendiriliyor. Aklınıza gelebilecek birçok uygulama mevcut, ayrıca her gün yepyeni uygulamalar kullanıcıların dikkatine sunuluyor. İhtiyacınıza göre bir uygulama mutlaka bulacaksınız. Tek yapmanız gereken bir kredi kartı ile iTunes'tan kendinize bir hesap açmak.
iPad'de hangi video formatlarını izleyebilirsiniz?
iPad, MPEG-4, .mp4 ve .mov formatlarını destekliyor. Dilerseniz başka formattaki videolarınızı ücretsiz programlar yardımıyla çevirebilir veya bazı uygulamalar yardımıyla Divx formatlı videolarınızı doğrudan iPad'inize aktarıp izleyebilirsiniz. Flash formatı iPad'de desteklenmiyor. Flash formatını kullanan web sayfalarını, uygulamaları ve videoları ne yazık ki iPad'inizde izleyemeyeceksiniz.
iPad'de ofis dokümanlarını ve pdf dosyalarını açabilir misiniz?
Evet, birçok ücretsiz program yardımıyla ofis dokümanlarını ve pdf dosyalarını okumanız hatta modifiye etmeniz mümkün.
iPad'de USB mevcut değil, peki dosyalarınızı iPad'e nasıl aktarabilirsiniz?
iPad'in en çok eleştirilen yönlerinden biri de USB girişinin olmaması. Ama bu eksikliği iTunes ve başka programlar aracılığıyla kolaylıkla aşabilirsiniz. iPad'inizi bilgisayarınıza bağlayıp dilediğiniz dosyayı bu programlar yardımıyla aktarabilirsiniz.
iPad'in pil süresi ne kadar?
Tamamen şarj edilmiş bir iPad'i Wi-Fi ile 10 saat, 3G ile 9 saate kadar kullanabilirsiniz. Eğer sadece e-kitap veya doküman okumak isterseniz 11-12 saatlik kullanım süresine ulaşabilirsiniz.
iPad'in ağırlığı ne kadar?
A4 kâğıt boyutuna yakın olan iPad yaklaşık 700 gram ağırlığında.
iPad'in artıları
Taşınabilirlik ve pratik kullanım: iPad'i çantanızda ağırlığını hiç fark etmeden taşıyabilirsiniz. Bir laptop'tan farklı olarak istenildiği anda açılıp istenildiği anda kapatılabilmesi büyük bir kullanım kolaylığı sağlıyor.
Kolay arayüz: Görmek ve dokunmak insanın temel duyularından. Dokunmatik ekran sayesinde 7'den 70'e tüm yaş grupları kolaylıkla iPad'i kullanabilir.
Geniş ekran: iPad'in 1024 x 768 çözünürlüklü 9.7 inçlik ekranı ile web sitelerinde dolaşmak, film izlemek, fotoğraflara göz atmak, haritaları incelemek çok rahat.
AppStore: iPad için hazırlanan uygulamaların sayısı her gün artıyor. Her türlü ihtiyaç için bir uygulama bulmak mümkün. Üstelik Türkçe içerik de günden güne çoğalıyor.
Performans: 1Ghz'lik A4 işlemcisi çok iyi bir performans sağlıyor. Hızlı bir şekilde farklı uygulamalar çalıştırabilir ve internette dolaşabilirsiniz.
Pil süresi: 9-12 saatlik pil süresini hiçbir laptop'ta veya netbook'ta bulamayacaksınız.
iPad'in eksileri
Flash desteği yok: iPad flash desteği vermiyor. Flash ile hazırlanmış web sitelerini görüntüleyemeyeceksiniz, birçok oyunu oynayamayacaksınız. Bu, Facebook'ta Farmville oynayanlar için kötü bir haber.
Kamera yok: Apple henüz iPad ile görüntülü konuşma yapmamızı veya fotoğraf çekmemizi istemiyor.
USB yok: iPad'e USB flash sürücü veya benzeri aletleri bağlamanız mümkün değil. Tüm dosya aktarımlarını iTunes üzerinden yapmak gerekiyor. Dijital kartları okumak için ise bir adaptöre ihtiyacınız olacak.
iTunes'a bağımlılık: iPad'i kullanmak için iTunes'ta bir hesap açılması lazım. Bunun için ise bir kredi kartına ihtiyacınız olacak.
iPad'inizde olması gereken 10 ücretsiz uygulama
1. USB Disk: iPad'de USB girişi yok. Ama USB disk yardımıyla bu sorunu kolaylıkla aşabilirsiniz. Programı iPad'inize indirdikten sonra tek yapmanız gereken bilgisayarınıza kablo ile bağlanmak, iTunes programını açmak, Apps (Uygulamalar) kısmından USB disk programını seçmek ve istediğiniz dosyayı iPad'inize yüklemek. http://itunes.apple.com/us/app/usb-disk-for-ipad/id385275533?mt=8#
2. VLC Media Player: VLC Media Player bilinen tüm video formatlarını oynatabilen açık kaynaklı bir uygulama. VLC Media Player ile iPad'inizi gerçek bir video oynatıcıya dönüştürebilirsiniz. http://itunes.apple.com/us/app/vlc-media-player/id390885556?mt=8
3. iRead PDF: E-mailinize gelen pdf dosyalarını da bu program yardımıyla açabilirsiniz. http://itunes.apple.com/us/app/iread-pdf/id378450857?mt=8
4. AppShopper: App Shopper yardımıyla en yeni, en popüler, fiyatı ucuzlayan veya bedava olan uygulamaları takip etmek çok kolay. http://itunes.apple.com/us/app/appshopper/id387037496?mt=8
5. Wattpad: Wattpad oldukça popüler bir e-kitap uygulaması. Bu uygulama sayesinde birçok ücretsiz kitaba ulaşmanız mümkün. http://itunes.apple.com/us/app/100-000-free-books-wattpad/id306310789?mt=8
6.Backgrounds HD: Backgrounds HD ile 10 binden fazla yüksek çözünürlüklü arka plan resmine ulaşabilirsiniz. http://itunes.apple.com/us/app/backgrounds-hd/id363670292?mt=8
7. Documents 2 (Free Edition): Basit Word ve Excel dokümanları oluşturabileceğiniz bu uygulama pdf dosyalarını, çeşitli resim formatlarını ve html sayfalarını da destekliyor. Üstelik çizim yapabileceğiniz bir paint programı da var. http://itunes.apple.com/us/app/documents-2-free-spreadsheet/id314894105?mt=8#
8. SoundHound: SoundHound ile dinlediğiniz müziği bulabilir, sesli komut yardımıyla istediğiniz şarkıcının videolarına ulaşabilir, şarkı sözlerini takip edebilir ve alternatif videolara ulaşabilirsiniz. http://itunes.apple.com/us/app/soundhound/id355554941?mt=8
9. Evernote: Evernote ile yazılı, sesli ve görüntülü notlar alabilirsiniz, notlarınıza lokasyon bilgisi yükleyebilirsiniz. Notlarınıza daha sonra internet üzerinden ulaşmanız da mümkün. http://itunes.apple.com/us/app/evernote/id281796108?mt=8
10. iBooks: iBooks ile iPad'inizi kütüphaneye dönüştürebilirsiniz. Programda ayrıca iBookstore yardımıyla birçok kitaba da ulaşabilirsiniz. Türkçe yayınlar ise ne yazık ki henüz çok az. PDF dosyalarınızı da iBooks yardımıyla e-kitap haline dönüştürebilirsiniz. http://itunes.apple.com/us/app/ibooks/id364709193?mt=8
DENİZ ERGÜREL