Yeni bir gün yeni bir skandal

Yeni bir gün yeni bir skandal
Diyarbakır’da valilik ve emniyetin 2010 yılında 500 fakir öğrenciyi ücretsiz dershaneye gönderdiği SODES projesi, paralel safsatasına bağlandı.

17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmalarının ardından polise yönelik başlatılan algı operasyonları ‘bu kadar da olmaz’ dedirtiyor. Bu kez de Diyarbakır’da valilik ve emniyetin 2010 yılında 500 fakir öğrenciyi ücretsiz dershaneye gönderdiği SODES projesi, paralel safsatasına bağlandı. 11 polis ve valilik çalışanı hakkında gözaltı kararı çıkarıldı.

YOLSUZLUK İDDİASI 5 YIL ÖNCE İNCELENMİŞ

Diyarbakır Valiliği ile İl Emniyet Müdürlüğü’nün yoksul çocukların dershaneye gönderilmesi amacıyla 2010’da yürüttüğü eğitim projesi, aradan 5 yıl geçtikten sonra algı operasyonuna malzeme yapıldı. Projeyi yürüten polisler ve dershane yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 11 kişi gözaltına alındı. Soruşturmaya konu olan ‘ihalede usulsüzlük’ iddiasının 5 yıl önce de gündeme geldiği, ancak herhangi bir usulsüzlük tespit edilemediği öğrenildi. Toplumsal olaylar ve siyasal çatışmanın yoğun şekilde yaşandığı kentte, çocuk ve gençleri terör örgütlerinin ağından kurtarıp onlara eğitim fırsatı sunan projenin mimarlarına yönelik bu tutum tepki çekti.

PROJEYİ VALİLİK ONADI VE KOM YÜRÜTTÜ

Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü, 2010 yılına dezavantajlı çocukların eğitime kazandırılması amacıyla bir proje hazırlamıştı. Valilik tarafından uygun görülen proje Devlet Planlama Teşkilatı’na sunuldu. SODES kapsamında kabul edilen projeyi Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü (KOM) yürüttü. Emniyet, Diyarbakır Valiliği Proje Koordinasyon Merkezi aracılığıyla 500 öğrencinin eğitimi için ihale düzenledi. Projenin daha kolay takip edilmesi için 500 öğrencinin aynı dershaneye gönderilmesi şart koşuldu. Aralarında Sur ve FEM dershanelerinin de bulunduğu birçok kurum, şartnameye uymadıkları gerekçesiyle elendi. Şartları karşılayan bir dershane ihaleyi kazandı ve çocuklar buraya gönderildi.

ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ FEN VE ANADOLU LİSESİNİ KAZANDI

İhaleden sonra Diyarbakır’da basın açıklaması düzenleyen bazı dershaneler, en düşük fiyatı veren kurumun elendiğini belirterek, ihalenin iptal edilmesi çağrısında bulundu. Bunun üzerine dönemin Diyarbakır Valisi Hüseyin Avni Mutlu tarafından idari, savcılık tarafından da adli soruşturma açıldı. Soruşturmalarda, en düşük fiyatı veren dershanenin yeterli kapasiteye sahip olmadığı belirlendi. Bunun üzerine ihale onaylanarak proje uygulandı. Proje kapsamında eğitim bursu verilirken kırtasiye, kitap ve kıyafet yardımı yapıldı. İsteyen öğrencilere İngilizce ve bilgisayar kursları da sunuldu. Dershaneye devam eden çok sayıda öğrenci fen ve Anadolu liselerini kazandı.

5 yıl geçtikten sonra konu yeniden gündeme geldi. Bir süre önce Sabah gazetesinde yayınlanan mesele, sözde ‘paralel yapı’ya bağlandı. Dosyayı yeniden açan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, dönemin emniyet müdürleri ve dershane yetkilileri hakkında gözaltı kararı çıkarttı. Sabahın erken saatlerinde düzenlenen operasyonla KOM ekipleri, 11 kişi hakkında gözaltı işlemi başlattı.

ZAMAN

31 Mart 2015 08:16
DİĞER HABERLER