Yeni Şafak Gazetesi yalana doymuyor. Haberlerine bu kez taa Uganda'dan yalanlama geldi
Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan’ın köşe yazısında yer verilen iddialar, Uganda'dan yalanlandı. İşte, Dr. Şeyh Anes Abdunoor Kaliisa'nın açıklaması...
Uganda'nın saygın kanaat önderlerinden Dr. Şeyh Anes Abdunoor Kaliisa, Yeni Şafak gazetesi yazarı Yusuf Kaplan’ın yazısında kendisine atfedilen Hizmet Hareketi’ni ve Türk okullarını karalayan sözlerin gerçek olmadığını söyledi. Gazetenin haberinde yer alan “Uganda’daki Türk okullarının Hıristiyan çocuklarına öncelik verdiği” gibi bir ifade kullanmadığını söyleyen Dr. Kaliisa, Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) yaptığı açıklamada 3 çocuğu Türk okullarında eğitim gören birisi olarak, böyle bir ithamda bulunmasının kabul edilemez olduğunu ifade etti.
Dr. Şeyh Anes Abdunoor Kaliisa, şöyle konuştu: ”Bana, Hizmet Hareketi hakkında sorular sordular. Burada okullar açarak Uganda eğitimine çok büyük katkıları olduğunu söyledim. Bu okullar şu anda buradaki en başarılı okullarla yarış halinde. Bu çocuklar çok iyi bir örnek. Bunlar maddi olarak iyi durumda olan ailelerin çocukları değiller. Ama başkent Kampala’da, kendi şehirlerinden çok uzakta eğitim görebiliyorlar. Bunu da bu okulların tanığı burs hakkıyla yapabiliyorlar. Türkiye’den gelen gazeteciye ben bunları anlattım.”
“3 ÇOCUĞUMUN EĞİTİM GÖRDÜĞÜ OKULU NİYE KARALAYAYIM!”
Sözlerini çarpıtarak Türkiye’ye yansıtan kişilerin kendilerine ait gündemleri olduğunu belirten Dr. Kaliisa, “Yoksa çocuklarını bu okulda okutan birisi nasıl böyle kötü şeyler söyleyebilir. Bu gerçekten kabul edilemez. Onlara söyleyeceğim şey kendi kavgalarına başkalarını alet etmesinler.” dedi. Kendisiyle görüşen gazetecilerin onlara söylediklerini değil, kafalarındaki gündemlerini yazdıklarını belirten Ugandalı Müslüman aydın Dr. Şeyh Anes Abdunoor Kaliisa, yalan haber yapan gazetecileri dürüst olmaya davet ederek duyduğu üzüntüyü ve tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Benim söylediklerimi değil, kendi gündemlerini yazmışlar. Benim üç çocuğum bu okullarda okuyor. Memnun olmasam neden çocuklarımı bu okullarda tutayım? Ya da üç çocuğunu bu okulda okutan birisi böyle kötü şeyler nasıl söyleyebilir? Bence bu, onların kendi savaşları. Kendi kavgaları vardı ve beni de tuzağa düşürdüler. Başkalarını kendi savaşlarına alet etmemeliler. Onların bu okulların yaptıklarını görmesini istiyorum. Umarım benim ağzımdan yazdıklarını düzeltir ve doğruları yazarlar. Kimse şunu unutmamalı ki güzel şeyler önce kendini gösterir, doğrular da zamanla ortaya çıkar.”
Bu şekilde yalanlanan iddialar, Yusuf Kaplan’ın yazısında şu şekilde yer almıştı: “Mesela Uganda'nın en saygın entelektüellerinden ve kanaat önderlerinden Dr. Şeyh Anes Abdunoor Kaliisa, şunları söyledi bize: 'Bu oluşumun okulları, Uganda şartlarında çok pahalı olan okul paralarını ödeyemedikleri için bizim çocuklarımızı kaldırıp atıyor. Hıristiyanları bağrına basıyor.' Bu, sadece Şeyh Kaliisa'dan duyduğum bir şikâyet değil. Görüştüğümüz bütün Ugandalı Müslüman önderler, entelektüeller, yapının okullarından açık açık şikâyet ediyorlar. Ve yapının Uganda'daki Müslümanlarla, Müslüman kurumlarla ve cemaatlerle değil, sadece hükümetle ve güçlü Hıristiyan örgütleriyle iyi ilişkiler kurma kaygısı içinde olmasını eleştiriyorlar.”
DEVLET BAŞKANI MUSEVENİ: HER ZAMAN OKULLARIN YANINDAYIZ
15 yıldır Uganda’da faaliyet gösteren 6 Türk okulu 1500 kadar öğrenciye eğitim hizmeti veriyor. Ülkede ilk 10’da yer alan okulların altıncısı geçtiğimiz günlerde Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni tarafından açılmıştı. Uluslararası Galaxy Okulu’nun başkent Kampala’daki açılış törenine 8 bakanıyla katılan Cumhurbaşkanı Museveni, eğitimin yanı sıra toplumsal barış ve kültürler arası diyaloğa da katkı sağlayan Türk okullarını açan öncülere teşekkür ettiğini belirterek, her zaman yanlarında olduğunu ifade etti. Light Akademileri Genel Müdürü İbrahim Bıçakçı da Türk okullarının 15 yıldır Uganda’da hizmet verdiğini ve ayrım yapmaksızın toplumdaki herkes için ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Uganda’daki okullarda başarılı ancak imkanı olmayan öğrencilere burs verdiklerini söyleyen Bıçakçı, asla inanç ayrımı yapmadıklarını, birçok yabancı misyon temsilcisinin çocuklarının yanı sıra onlarca farklı toplumsal gruptan çocuğun okullarda eğitim gördüğünü söyledi.