Hukukçular devam eden yargılama sürecine katkı sağlayacak yeni bir Bylock raporu hazırladı.
ByLock kullanmadıkları halde, Mor Beyin gibi uygulamaları kullandıkları için ByLock kullanıcısı gibi görünen ve bu nedenle tutuklanan ya da hakkında yasal işlem yapılan binlerce kişiyle ilgili yeni gelişmeler yaşanıyor. Daha önce ByLock’un manipüle edildiği ve 11 bin 480 kişinin kullanıcı olmadığı halde, ByLock suçlaması nedeniyle cezaevinde olduğu tespit edilmiş, ardından da tutuklular salıverilmişti.
Mor Beyin hadisesini ortaya çıkartan isimler bu kez ilk kez bir sivil ByLock raporuna imza atmaya hazırlanıyor. Daha önce 27 Aralık 2017 tarihinde Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının açıklaması ile Mor Beyin ve ByLock mağdurları ortaya çıkarken, şimdi bu tuzağın fark edilmesinden rol alan hukukçular Gülay Dulkadir, Ali Aktaş, Koray Peksayar ve Levent Mazılıgüney, devam eden yargılama sürecine katkı sağlayacak yeni bir rapor hazırladı.
AVUKAT AKKOÇ: BYLOCK SERVERİ VERİ BÜTÜNLÜĞÜ DE RAPORDA DİKKATE ALINMALI
Kamuoyu ile paylaşılan rapor için görüş alan avukatlara, ByLock davalarının uzman ismi Avukat Murat Akkoç yeni açıkmalar yaparak katkıda bulundu. Bylock Kullanıcı Tespitleri ve Yargılamalara Etkisi Üzerine Değerlendirmeler başlıklı ve 56 sayfalık rapora katıldığını söyleyen Avukat Akkoç, “Hukuki ve teknik kapsamı itibariyle raporun yüzde 90’lık kısmına katılıyoruz ve Bylock isnadıyla yargılanan kişilerin savunmasında bu uzman görüşünü kullanmasını tavsiye ediyoruz. Raporun CMK md:67/6 kapsamında uzmanından bilimsel mütalaa kabul edilip Bylock isnadıyla yargılananların savunmasında kullanılabilmesi için rapor son halini aldıktan sonra hazırlayanlarca imza edilip kamuoyuyla paylaşılması gerekmektedir” dedi.
6 AYLIK BEKLEME SÜRESİNDE NELER OLDU?
Avukat Akkoç, ByLock Server’in veri bütünlüğünün korunup korunmadığına dair değerlendirme yapılmadığını hatırlatarak şu uyarıyı yaptı: “Sadece 50.sayfanın xiii pragrafında dijital verinin tartışmalı hale geldiği değerlendirilmesi yapılmıştır. Halbuki Bylock server’ını MIT’in elinde olduğunu 18 Mayıs 2016 tarihli basın açıklamasından anlıyoruz. Server’la ilgili ele geçirildiği gün alınması gereken imaj kararı CMK md:134 kapsamında 9 Aralık 2016 tarihinde alınıyor. Raporun usuli kısım tespitleri arasına 6 ay sonra imajı alındığı gerçeği karşısında en azından BYLOCK SERVER’inin veri bütünlüğünün araştırılması gerektiğine dair bir değerlendirme yapılması gerektiği kanaati taşıyoruz.”