Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, dünyada toplu ulaşım alanında gelinen son noktanın raylı sistem olduğunu ifade ederek, “Raylı sistemin bir uzantısı olan ve raylı sistemle birlikte çalışacak bisikletli ulaşım (KAYBİS), Türkiye'de bir devrim, bir ilk” dedi.
Özhaseki, Kayseri'nin toplu taşımacılıktaki yükünü taşıyan raylı sistem duraklarına konulan bisikletlerin tanıtımını yaparak, sistemin nasıl çalışacağı hakkında basın mensuplarına bilgi verdi.
SİSTEM NASIL ÇALIŞACAK?
Büyükşehir Belediyesi önündeki duraktan raylı sistem aracına binen ve başka bir durakta inerek, bisikletlerin bulunduğu yere gelen ve buradaki sisteme KAYBİS kartını okutarak bisiklet alan Özhaseki, daha sonra bisiklet yolunda bir süre bisikletle seyahat etti. Seyahatinin sonunda gazetecilere açıklamalarda bulunan Özhaseki, “Raylı sistemle gitmek istediği durağa gelenler, burada kendilerini bekleyen bisikletleri kartları sayesinde alarak kullanabilecekler. Bu sistem, dünyada belli başlı şehirlerde kullanılıyor. Türkiye'de ise bu hizmeti ilk defa Kayseri'de kullanıma sunduk” dedi.
Kayseri'de minibüslerin tamamen kalktığını, yerlerine doğal gazlı halk otobüslerinin gelerek seferlerini sürdürdüğünü ifade eden Özhaseki, şöyle devam etti:
“Şehrin toplu taşıma hizmetlerinde ağırlığı raylı sisteme ve özel halk otobüslerine verdik. Özel halk otobüsleri arasında da eski modelli araçları yavaş yavaş sistem dışına çıkarıyoruz. Çevre kirliliğine sebep olan mazotlu otobüslerin yerini, yakın zamanda doğal gazlı otobüsler alacak. Raylı sistem güzergahı İldem hattının da ilave edilmesiyle 25 kilometreye çıkacak. Daha sonra Talas hattı için çalışmalar başlayacak.”
300 TANE BİSİKLET VAR
Özhaseki, raylı sistem duraklarına konulan bisiklet adedinin 300 olduğunu bildirerek, “Bisikletler, Paso Vize Merkezi ya da www.kayseribisiklet.com adlı internet sitesi aracılığıyla alınabilecek KAYBİS Kartı'nın, bisiklet duraklarının yanındaki manyetik okuyucularda okutulmasıyla, bulunduğu düzenekten çıkartılıp kullanılabilecek. Bisikleti kullanan vatandaşlar, daha sonra bizim belirlediğimiz yerlerdeki bisiklet park yerlerine, bisikletleri bırakacaklar” dedi.
BİSİKLET İÇİN NE KADAR ÜCRET ÖDENECEK?
Kartın okutulup bisikletin alınmasıyla birlikte, bisikletin kullanım süresinin de başlayacağını vurgulayan Özhaseki, “Bisikletin ilk 20 dakikası ücretsiz olacak. İlk 20 dakikadan sonra maksimum 2 saate kadar olan her 20 dakika için 50 kuruş ücret alınacak. Ücret, 2 saatten sonra her 20 dakika için 1,5 TL olarak uygulanacak, bisiklet alındıktan sonra 24 saat içinde herhangi bir istasyona teslim edilmezse, 500 TL'lik bir ücret, kullanıcının kredi kartından tahsil edilecek” diye konuştu.
Bisikletlerin çok kullanışlı ve dayanıklı olduğunu da kaydeden Özhaseki, sistemin sağlıklı çalışması ve her Kayserilinin bu hizmetten azami ölçüde faydalanması için, bütün bisiklet kullanıcılarının ayrı bir özen göstermesi gerektiğini de bildirdi.
Özhaseki, Kayseri'de toplu taşımacılıkta 'Kent Kart' sistemine geçileceğini de ifade ederek, “Bu kartla vatandaşlarımız, toplu ulaşım hizmetlerinden faydalanacağı gibi, emlak, çevre ve temizlik vergisi, elektrik ve su parasının ödenmesini de gerçekleştirebilecek. Ayrıca bu kart sistemine, spor salonlarına ve stadyumlara giriş gibi hizmetleri de dahil edeceğiz” dedi.
Avrupa ülkelerinde araç kullanıcılarının yayalara çok büyük saygı gösterdiğini, araç yolunda bir yayayı gören araç sürücüsünün hemen durduğunu ve yayanın geçişine izin verdiğini kaydeden Özhaseki, ancak Türkiye'de araç kullanıcılarının yayalara saygı göstermediğini, bütün haklar kendisininmiş gibi davrandığını da sözlerine ekledi.