2010, PC'ler açısından oldukça başarılı bir yıl oldu. Peki önümüzdeki sene ne gibi teknolojiler bizi bekliyor?
2010'da daha hızlı, daha ucuz ve daha da küçük hale gelen PC'lerin gelişiminin 2011'de hızlanması bekleniyor. PC'lerin boyutları ve şekillerinin önümüzdeki sene değişmesi, onlarla dokunmatik ara yüzler gibi farklı yollarla etkileşim kurmamız beklenenler arasında.
Uygulama mağazası modelinin ortaya çıkışı, bulut teknolojilerinin devreye girmesi ve sosyal ağların hızla büyümesiyle yazılım dünyasında da önemli değişiklikler olabilir. Makalemizin devam eden sayfalarında 2011'de meydana gelecek en önemli teknolojik yenilikleri sizlerle paylaşıyoruz.
Yeni donanımlar, işlemciler
Yeni donanımlar
Klasik bilgisayar çiplerinde ilk önemli gelişme Intel'in yeni Sandy Bridge işlemcileriyle olacak. Intel'in son senelerde işlemci konusunda kaydettiği gelişmelerin büyüklüğüne baktığımızda çok daha hızlı bir performans elde etmeyeceğimizi düşünebilirsiniz.
Ancak gözden geçirilmiş CPU mimarisi, önemli derecede geliştirilmiş entegre grafikler, donanım video dönüştürücüsü gibi özellikler ilgi uyandıracak. Sandy Bridge, PC meraklılarının aklını başından alabilir.
AMD
2011, CPU'larda Intel'in baş rakibi olan AMD için de anahtar bir sene olacak. AMD, Bulldozer olarak bilinen yeni CPU mimarisini ortaya çıkaracak. Mimari olarak Bulldozer Intel'in Sandy Bridge'inden bile daha yenilikçi görünüyor.
Bulldozer, geleneksel CPU çekirdeklerinde yaptığı yenilikle, daha iyi tamsayı ve kayan nokta performansı elde etti. Bulldozer, Intel'in Sandy Bridge'iyle arayı kapatabilirse bu önemli bir gelişme olabilir.
Grafikler
Intel'in Sandy Bridge mimarisi, donanım video transcoder'ı ile grafiksel olmayan yazılımların 3 boyutlu işlemcilerde çalıştırılması konseptini (GPGPU uygulamaları) daha ortaya çıkmadan bitirebilir.
Sandy Bridge'in geliştirilmiş entegre grafik çekirdeği ile CPU ve GPU birleşimi çiplerin yükselişi devam edecek.
AMD ve Nvidia, 2011'de güçlü grafik işlemcilerini yayınlayacaklar. Ancak bunlar tükenen soyun son üyeleri de olabilir.
Tabletler
Tablet tasarımlarının çoğunluğu ARM işlemciye sahip Android işletim sistemli olacak gibi görünüyor. Tabletler, küçük PC'ler olmaktan çok gelişmiş akıllı telefonlar gibi bir hal alacaklar.
Intel'in x86 Atom CPU'suna sahip bazı tabletler de tabi ki beklenenler arasında ve bu tabletlerden bazıları Windows 7'yi veya işletim sisteminin bir türevini çalıştıracak. Microsoft'un tabletlere özel bir işletim sistemi yayınlaması da ihtimaller arasında.
Dokunmatik ekranlar, uygulamalar
Dokunmatik ekranlar
Dokunmatik ekranlar 2011'de PC'lerde yer edinmeye başlamazsa, bu gelecekte de gerçekleşmeyebilir. Ancak dokunmatik tablet teknolojisi eninde sonunda PC'lere de sıçrayacaktır. Klavye ve farede ise dokunmatiğin standart bir hale gelmesi yoğun kullanımlar söz konusu olduğunda şu an zor görünüyor.
Uygulamalar
Cep telefonları, tabletler hatta HD televizyonlar bile artık 'uygulamalar'ı destekliyorlar. PC'lerde ise aslında Intel, ekim ayında açtığı AppUp mağazası ile bu işe başladı bile. Ancak bu mağaza yalnız netbook PC'lerine yönelik.
PC'lerin en geniş uygulama ekosistemine zaten sahip olduğunu söylebilirsiniz ve bu kesinlikle doğru. Ancak geleneksel PC uygulamaları, akıllı telefonlarda bulunan hızlı ve kullanımı kolay uygulamalara göre hantallar.
Microsoft, geçtiğimiz günlerde Windows Marketplace çevrimiçi mağazasını açtı. Windows 8'in tam bir uygulama mağazasına sahip olacağı ise dedikodular arasında. Ancak Windows 8'in 2012'den önce çıkması beklenmiyor.
Yine de 2011 akıllı telefonlardaki uygulama modelinin PC'lerde de yer kullanılmaya başlandığı bir sene olabilir.
Bulut teknolojileri ve içerik-bilinçli teknolojiler
Akıllı telefon akımlarının PC'leri etkilediği bir diğer alan ise bulut teknolojileri. Bunun önümüzdeki sene nasıl bir şekil alacağını kestirmek zor, ancak genel olarak ağır uygulama yüklemelerinden tarayıcı tabanlı uygulamalara, medya ve verilerin uzakta depolanmasına ve sosyal verilerin daha pürüssüz bir şekilde entegrasyonuna doğru geçiş olmasını bekleyebiliriz.
Daha çok akıllı telefonları ilgilendiren içerik-bilinçli teknolojilerin 2011'deki rolleri önemli olacak. Günümüzdeki akıllı telefonlar, ışık sensörleri, GPS navigasyonu gibi içerik oluşturucu arayüzlere sahipler. Önümüzdeki sene PC'lerin de yakınlık sensörü, ortam ışığı sensörü ve belkide yüz tanıma özelliklerine sahip olmalarını bekleyebiliriz.
Depolama, aktarım hızları ve diğerleri
PC'ler ve diğerleri
Daha büyük ve hesaplı SSD diskler ve SATA 6Gbps, USB 3.0 arayüzü sayesinde daha hızlı veri aktarımı sağlanacak. Üstün VA panel teknolojisine sahip POC monitörlerin ise 2011'de kendine yer bulmasını bekliyoruz.
2011'de laptop ve netbook'ların ünü daha da artacak. Hepsi bir arada masaüstü sistemlerde sonunda kabuğundan dışarı çıkabilir. 2011, geleneksel kasaya sahip sistemler dışında tüm PC'ler için önemli bir sene olacak...
chip