Soba ve şofben zehirlenmelerine neden olan karbonmonoksit gazının, havadan daha ağır olduğunu ve aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insanları daha çabuk zehirleniyor.
Uzmanlar; renksiz ve kokusuz olan bu gazın zehirlenme başlangıcında hiçbir belirti vermediği için insanların farkına varamadığını belirtiyor.
Uzmanlar, her kış bazen ailece olmak üzere onlarca kişinin sobadan sızan gaz zehirlenmelerine bağlı öldüğünü, kömürün, tamamen yanmamasına bağlı olarak oluşan karbonmonoksit gazının ev içine yayılmasıyla zehirlenmelerin meydana geldiğini ifade ediyor. Karbonmonoksit zehirlenmesi olan kişide yorgunluk, halsizlik, baş ağrısı, göğüs ağrısı, uyku hali, bulantı, kusma, çarpıntı, görme bulanıklığı, huzursuzluk ortaya çıktığını belirten Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Naci Çelik; "Her sene yapılan tüm uyarılara rağmen onlarca insanımızın hayatını kaybettiği karbonmonoksit zehirlenmelerinin önüne geçilemiyor. Havadan daha ağır olan bu gaz, aşağı çöktüğü için özellikle yer yatağında yatan insanları daha çabuk zehirlemekte. Karbonmonoksit gazına bağlı zehirlenme, yaşlılarda ve çocuklarda daha öldürücüdür. Zehirlenen kişiler derhal açık ve temiz havaya çıkarılmalı, sıkı elbise, kemer ve iç giysileri gevşetilmeli, mümkün olan en kısa sürede hastaneye ulaştırılmalı. Karbonmonoksit zehirlenmesi, ancak hastanede tedavi edilir. Ambulans gelene kadar solunumu engelleyebilecek ağız ve burundaki kusmuk, balgam gibi maddeler temizlenmeli, hasta battaniye ile sarılarak vücut ısısı korunmalıdır" dedi.
Bursa Prof. Dr. Türkan Akyol Göğüs Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Burhanettin Alkan ise, lodos ve kıble rüzgarları tehlikeli biçimde estiğinde mümkün olduğunca sobanın kısa süreli yakılması, evin sık sık havalandırılması ve gece daha erken bir saatte sobanın söndürülmesi gerektiğii bildirdi. Dr. Alkan; "Karbonmonoksit gazı zehirlenmesi fark edilemediği için de zehirlenmeleri de çok ağır ve öldürücü olur. Karbonmonoksit gazı, kazayla veya intihar amacıyla zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca, kansızlığı olanlar, kronik bronşitli hastalar, kalp ve damar sistemi hastalığı olanlar, yeni doğanlar, hamileler risk grubundadırlar. Çevre güvenliğinin sağlanmasının ardından karbonmonoksit yayılmış ortamın mutlaka havalandırılması gerekiyor. Zehirlenmiş kişiler, hareket ediyorsa mutlaka temiz havaya çıkarılmalıdır. Gaz renksiz ve kokusuz olduğundan fark edilmeyebilir. Hiç vakit yitirmeden 112 Acil Servis aranmalıdır." diye konuştu.