"Yerli ağaçta fiyat artışı yüzde 30'a dayandı"

Zorlu kış şartları nedeniyle ormanlarda zamanında kesim yapılmaması ahşap sektöründe hammadde sıkıntısına yol açtı. Ahşap palet sektörünün temsilcileri, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bürokratlarıyla görüşerek ağaç fiyatlarının aşırı yükseldiğini ve hammadde temininde de zorluk çektiklerini belirtip yaşadıklarına soruna çözüm bulunmasını istediler.

Orman depolarındaki stokların tükenmesiyle Şubat ayından itibaren ağaç fiyatlarının aşırı düzeyde artmaya başladığını söyleyen Tüm Ahşap Ambalaj Palet Sanayici İşadamları Derneği (TAPSİAD) ve Avrupa Palet Üreticileri Derneği (EPAL) Türkiye Ulusal Komitesi (TEPAL) Başkanı Akın Balcıoğlu, "Yerli ağaçta fiyat artışı yüzde 30'a dayandı ve dolardaki yükseliş ithal ağaçların fiyatını da arttı. Buna ilave olarak pahalı bile olsa hammadde bulamıyoruz. Şu anda ahşap sektörünün tamamında üretim durma noktasına geldi. Ürün taşımacılığında kullanılan ahşap paletlerin yüzde 60'nın ihraç ürünleriyle yurt dışına gittiğini biliyoruz. Sektördeki hammadde sıkıntısının Türkiye'nin ihracatına da olumsuz yansıdığını görüyoruz. Sıkıntının gelecek yıllarda da devam etmemesi için genel müdürlükten beklentilerimiz var. Sektör temsilcileri olarak belirli kriterleri yerine getiren ahşap palet üreticilerine ormanlardan tahsisli ağaç verilmesini bekliyoruz. 20 Mart 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Yönetmeliği'ndeki değişiklik bunu mümkün hale getirdi. Yönetmeliğin alt maddeleri şekillenirken OGM'den sektörümüzün istifade edeceği düzenlemeler bekliyoruz." diye konuştu.

Akın Balcıoğlu, hammadde sıkıntısı başlayınca ağaç fiyatlarının da aşırı yükselmesinin sektörlerine büyük zarar verdiğine de dikkat çekti. Balcıoğlu, şunları kaydetti: "Müşterilerimize yılbaşında anlaşmalar yaptık. Ağaç fiyatları yüzde 30 düzeyinde artınca zarar etmeye başladık. Artan maliyetlerimizi satış fiyatlarına yansıtamadığımız için zarar ediyoruz. OGM'nin ağaç fiyatlarının bir yılda enflasyon üzerinde artmaması için de önlemler almasını istiyoruz. Aksi halde üyelerimiz bu zarara daha fazla tahammül edemezler."

Orman Genel Müdürü Yardımcısı Ali Şahin ise ahşap palet sektörünün ülke ekonomisi için taşıdığı önemini bildiklerini söyledi. Ormanlarının en verimli şekilde değerlendirilmesini istediklerini, bunu yaparken sektörlerin özellikle de ihracatçı sektörlerin taleplerinin de göz önüne alındığını vurgulayan Ali Şahin, "Bu amaçla 1930'lu yıllardan kalan Orman Ürünlerinin Satış Usul ve Esasları Yönetmeliği'nde değişikliğe gittik. Amacımız mamul madde yapan üreticilerin piyasadaki olumsuzluklardan en az düzeyde etkilenmesidir. Ankara'ya dönünce sizi OGM'ye davet edeceğiz. Sorunlarınızı orada yapacağımız toplantıda tüm yönleriyle ele alırız." dedi. CİHAN
28 Nisan 2015 14:34
DİĞER HABERLER