Son yıllarda yaptığı büyük atılımlarla birçok alanda başarılı projeleri hayata geçiren Türk savunma sanayi, büyük projeleri, kararlıkla sürdürüyor.
Savunma Sanayii Müsteşarlığı'nın (SSM) füze sistemi projeleri için Aksaray ve Sinop'ta test sahaları oluşturulması planlanıyor.
Son yıllarda yaptığı büyük atılımlarla birçok alanda başarılı projeleri hayata geçiren Türk savunma sanayi, milli tank, milli uçak, milli uydu, milli gemi, milli helikopter gibi büyük projeleri, kararlıkla sürdürüyor.
SSM, 2013 yılında gerçekleştirilecek projeler ve savunma sanayi sektörünün geliştirilmesi için yol haritası niteliğinde olan Performans Programı'nı hazırladı. SSM'nin 2013 Yılı Performans Programı'ndan derlenen bilgilere göre, dünyada savunma harcamaları 2000'li yıllarla birlikte artış eğilimini sürdürürken Türkiye'de 13-15 milyar dolar bandında bulunuyor.
Performans programındaki değerlendirmeye göre, Türk savunma sanayinin gelişim sürecinin paralelinde çok sayıda yerli ürün de Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) envanterine girmeye başladı. Bu ürünlerin bakım ve idamesi ile harbe hazır tutulabilmeleri için sistemlerin geliştiricisi olan yerli firmalarla lojistik (ömür devri) sözleşmelerinin yapılması önem taşıyor. TSK envanterindeki savunma sistemlerinin bakım onarım ve idamesi için yıllık 3-4 milyar dolar civarında harcama yapıldığı tahmin ediliyor. Bu alanda önemli bir sanayileşme potansiyeli olduğu değerlendiriliyor ve planlı adımlar atılmasının önemine dikkat çekiliyor.
Türkiye, savunma ürünleri ithalatçıları sıralamasında gerilerken, ihracat sıralamasında yukarı doğru tırmanıyor. Analizler, 2014 yılı sonunda Türkiye'nin savunma ürünleri ithalat ve ihracatında 13. sıraya gelebileceğine işaret ediyor.
-Yerli savunma sistemlerinin tamamı dünyada talep görüyor-
Türk savunma sanayinin ürün portföyünün genişlemesiyle bu alandaki ihracatın hızla arttığına işaret edilen değerlendirmede, yurt içinde geliştirilen ürünlerin hemen tamamının da uluslararası pazarda talep gördüğü belirtiliyor. Savunma ve havacılık alanında Türk sanayinin ihracat potansiyelinin çok daha fazla olduğu ifade edilen değerlendirmede, Türk firmalarının profesyonel pazarlama organizasyonlarını kurmalarının bu potansiyelin değerlendirilmesi yolunda büyük katkı sağlayacağı kaydediliyor.
-Savunmada 2013 takvimi-
Performans Programı'nda, SSM'nin yürüttüğü büyük projelere ilişkin bu yıl ki takvime de yer verildi.
Buna göre, 2013 yılında Milli Gemi Projesi'nin devamı niteliğinde olan MİLGEM-S Projesi kapsamında Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından seçilen firma ile sözleşme sözleşme imzalanacak ve ilk geminin inşa süreci başlayacak. Muharip gemi MİLGEM-S projesi kapsamındaki ilk gemi de 2016 yılında tamamlanacak.
ATAK helikopterlerinin kalifikasyon süreçleri tamamlanacak. 4 adet EDH helikopteri ve ATAK konfügurasyonunda üretilen P5 helikopteri ile 3 adet ATAK helikopteri teslim edilecek.
Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın 2020'li yıllardan sonraki ihtiyacının karşılanması amacıyla projelendirilen Jet Eğitim Uçağı ve Muharip Uçak'ta kavramsal tasarım çalışmaları sürdürülecek. Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı olan HÜRKUŞ ilk uçuşunu gerçekleştirecek.
Radar gözlem uydusu projesi kapsamında teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanarak seçilen firma ile sözleşme görüşmelerine başlanılacak. Yılın ikinci yarısında sözleşme imzalanarak proje takvimi başlatılacak.
Dizel Güç Grubu projesi çerçevesinde firma seçilecek ve bu firma ile sözleşme görüşmelerine başlanacak. Yılın ikinci yarısında sözleşme imzalanacak ve proje takvimi başlatılacak. UMET (Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi) projesi kapsamında test ekipmanlarının entegrasyonları tamamlanacak ve tesisin nihai kabulü yapılacak.
Tasarım ve geliştirme faaliyetleri devam eden füze sistemi projeleri ihtiyacına yönelik olarak test ve değerlendirme altyapısı oluşturulması amacıyla alternatif test sahaları belirlenmesine yönelik çalışmalar yürütülecek. Bu amaçla öncelikle Aksaray ve Sinop bölgelerinde, sonuç alınamaması durumunda alternatif bölgelerde uygun sahanın bulunarak test sahası olarak tahsis edilmesi çalışmaları ilgili kurumlarla koordine edilecek.
Füze sistemleri test merkezleri 2016 yılına kadar hayata geçirilecek.