Türk Taarruz-Taktik/Keşif helikopteri (ATAK) projesi sözleşmesi dün resmen yürürlüğe girdi. İşte yeni helikopterimiz...
FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii Anonim Şirketi (TUSAŞ) tesislerinde gerçekleştirilen resmi törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Genel Kurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile İtalya'yı temsilen de İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini katıldı.
Kara Kuvvetleri Komutanlığının ihtiyacı olan 50 adet kesin, 41 adet ise opsiyonel Taktik-Taarruz/Keşif helikopterinin Türk Silahlı Kuvvetlerine milli imkanlarla kazandırılması amaçlayan ATAK projesi çerçevesinde tamamiyle milli imkanlar kullanılarak oluşturulacak olan T129 helikopterleri TUSAŞ'ın Ankara'daki tesislerinde üretilecek.
Nisan 2007'de TUSAŞ, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Aselsan ile İtalya'nın AgustaWestland arasında müzakerelerine başlanan ATAK projesine ilişkin sözleşme 7 Eylül 2007 tarihinde imzalanmıştı.
Dün TUSAŞ'ta düzenlenen törenle yürürlüğe giren projede TUSAŞ ana yüklenici olurken Aselsan ve AgustaWestland firmaları da TUSAŞ'ın alt yüklenicileri olarak belirlendi. T129 ATAK helikopterlerinde yüksek performanslı yeni helikopter motoru, otomatik uçuş kontrol sistemi ve hava aracı durum izleme sistemi AgustaWestland firması tarafından entegre edilecek.
Geliştirme aşamasında milli kuruluşlar ile işbirliği içerisinde tamamen Türk endüstrisinin hakimiyeti altında egemen bir ürün yaratılacak ve helikopterlerin yaklaşık 30 yıl olan kullanım ömrü boyunca istenilen kapsamda modernizasyon yapılma olanacağı sağlanacak.
ATAK programının toplam proje süresi sözleşmelerin yürürlüğe girmesinden itibaren 114 ay olup, bu süre içerisinde 60'ıncı ayda ilk T 129 ATAK helikopterinin teslimatı gerçekleştirilecek.
TUSAŞ T129 ATAK helikopterinin fikri mülkiyetine ortak olmanın yanı sıra tüm dünya ülkelerine yapılacak olan satışlarda aynı iş payını gerçekleştirme ve tüm dünya ülkelerine doğrudan satış ve pazarlama hakkına sahip olacak.
Başbakan Erdoğan, ATAK helikopterlerinin üretileceği tesisleri gezdi
Türk Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacı için üretimi planlanan Taarruz / Taktik Keşif Helikopteri (ATAK) Programı Sözleşmesi yürürlüğe girdi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, projenin imzalanması nedeniyle düzenlenen törenin ardından helikopterlerin üretileceği tesisleri gezdi. Türkiye ATAK programı kapsamında imzalanan işbirliği anlaşması ile helikopterlerin yeni konfigürasyonunun fikri mülkiyetine ortak olmasının yanı sıra, nihai montaj ve uçuş işlemleri de dahil olmak üzere bütün gövde üretimi için dünyada tek kaynak olacak.
-İTALYA DIŞİŞLERİ BAKANI-
Bu arada törende bir konuşma yapan İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, bu sözleşmenin yürürlüğe girme törenine katılmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İtalya'nın bu programda Türkiye ile işbirliği yapmasından şeref duyduğunu söyledi.
TAI ile işbirliğinin, özel operasyonel bağlantıların ne kadar önemli seviyeye geldiğini gösterdiğini ifade eden Frattini, ikili ilişkilerin güçlenmesinden de büyük memnuniyet duyduğunu belirtti.
Türkiye ve İtalya'nın çok başarılı bir şekilde güçlü ekonomik ortaklık geliştirdiğini kaydeden Frattini, İtalya'nın en önemli şirketlerinin Türkiye'deki stratejik sektörlerde önemli roller oynadığını anlattı. Frattini, 630'dan fazla İtalyan şirketin Türkiye'de yatırım kararı aldığını bildirdi.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilerin de gelişme gösterdiğini belirten Frattini, İtalya'nın Türkiye'nin üçüncü büyük ticari ortağı haline geldiğini ve iki ülke arasındaki ticaret haciminin 14 milyar avroya ulaştığını söyledi.
İki ülke arasındaki siyasi işbirliğine de değinen Frattini, Türkiye'nin İtalya ve Avrupa'nın çok önemli bir ortağı olarak Balkanlar, Kafkasya, Afganistan, Orta Asya ve özelikle Orta Doğu'da çok önemli rolleri yerine getirdiğini kaydetti.
Suriye-İsrail aracılı görüşmeleri örnek vererek Türkiye'nin Orta Doğu barış sürecinde de kilit bir rol oynadığına dikkati çeken Frattini, Türkiye ile önemli çıkarları paylaştıklarını ifade etti.
Türkiye'nin AB sürecinden de bahseden Frattini, İtalya'nın bu süreci başından beri desteklediğini ve desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, bu desteğin İtalyan dış politikasının çok önemli bir boyutu olduğunu belirtti.
Törende konuşan Finmeccanica Yönetim Kurulu Başkanı Francesco Guarguaglini de, Türkiye ile AgustaWestland arasındaki ilişkinin 60'lı yıllara kadar uzandığını ve şimdi ATAK projesiyle bu işbirliğinin daha da ileri götürüleceğini söyledi.
Bu projedeki işbirliğinin katettiği başarıdan gurur duyduklarını ifade eden Guarguaglini, bu işbirliğinin İtalyan ve Türk savunma sanayi ilişkilerinin, aynı zamanda Türkiye-İtalya ve Türkiye-Avrupa ilişkilerinin gelişimine katkı sağlayacağına olan inancını dile getirdi.