Savunma sanayisinde artan yerlilik oranı, yurtdışından siparişleri de artırdı. Yerli savaş helikopteri Atak'a bir talip daha çıktı.
Yerli savaş helikopteri Atak'a bir talip daha çıktı. Güney Kore'nin 36 adetlik helikopter ihalesine davet edilen Atak T-129'a Suudi Arabistan'dan da teklif geldi. TUSAŞ, satış için Suudi Arabistan'la görüşmeye başladı.
Savunma sanayisinde artan yerlilik oranı, yurtdışından siparişleri de artırdı. Özellikle bütçesinin büyük kısmını silahlanmaya ayıran Ortadoğu ülkelerinde yapılan ihalelerde Türk firmaları aranılan şirketler oldu. Son dönemde Türkiye'nin bölgede artan siyasi gücüyle birlikte ihracatın önemli kalemi haline gelen savunmada kara ve deniz araçlarından sonra şimdi de hava araçları rağbet görüyor. Türkiye'nin ilk yerli savaş helikopteri Atak T-129'a bölgeden yoğun ilgi geliyor. Sabah'ın haberine göre, Güney Kore'de ilk kez resmi olarak davet alan T-129'u şimdi de Suudi Arabistan radarına aldı. Filosunda 124 adet helikopter bulunduran Suudi Arabistan Kraliyet Hava Kuvvetleri, T-129 için devreye girdi. Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) ile AgustaWestland tarafından birlikte üretilen taarruz helikopteri için Suudi ve Türk yetkililer temasa geçti. Gelecek yılın ortasında seri üretimi gerçekleştirilmesi planlanan Atak helikopterinin test uçuşu geçtiğimiz ay yapılmıştı.
İLK TEKLİF KORE'DEN
Atak helikopteri ilk resmi teklifini Güney Kore'den aldı. Nisan 2012'de yapılacak 36 adetlik taarruz helikopteri ihalesinde yarışacak olan Atak'ın rakipleri ise ABD, İngiltere ve İtalya olacak. Atak'a ilgi gösteren Suudi Arabistan dünyada bütçesine oranla en fazla harcama yapan ülkelerin başında geliyor. 2009'da 41.2 milyar dolarlık savunma harcaması yapan Suudi Arabistan geçen yıl bu rakamı 42.9 milyar dolara çıkardı. Atak ile Ürdün, Malezya ve Pakistan da ilgileniyor.
EN FAZLA HARCAMA ORTADOĞU'DA
Türkiye yılda 100 milyar dolara yakın harcama yapan ve gelirinin önemli bölümünü savunmaya ayıran Ortadoğu'yu yakından takip etmek için Suudi Arabistan'da ofis açmıştı. Son olarak bu yıl Nurol Holding'in yüzde 50 ortak olduğu FNSS Savunma Sanayi şirketi Malezya Ordusu'na 600 milyon dolarlık 257 adet ve Birleşik Arap Emirlikleri ile de 400 adetlik zırhlı araç için anlaşma imzalamıştı.