Çamlıhemşin ilçesi Avusor, Huser ve Haczane Yaylaları arasında Yeşil Yol projesi kapsamındaki yapılan bağlantı yolunda 100-150 yıllık olduğu tahmin edilen yüzlerce ağaç kesildi.
Karadeniz'in 8 ilin yaylalarını birbirine bağlayacak olan Yeşil Yol projesi kapsamında, Orman Genel Müdürlüğü, Avusor, Huser ve Haczane yaylaları arasındaki bağlantı yolunda bulunan ağaçlar için kesim izni vermişti. Bu karar üzerine harekete geçen Fırtına İnsiyatifi grubu ve yöre sakinleri, avukat Yakup Şekip Okumuşoğlu'nun öncülüğünde Rize İdare Mahkemesi'ne 'yürütmeyi durdurma' ve 'iptal' istemiyle dava açmıştı. Rize İdari Mahkemesi, ağaç kesimleri için 'yürütmeyi durdurma' kararı vermişti. Ancak mahkeme kararına kadar Avusor, Husor ve Haczane yaylaları bağlantı yolunda yüzlerce çam ağacının kesildiği ortaya çıktı. Orman Genel Müdürlüğü'nün izni ile kesilen ağaçların halen yol kenarlarında bekletildiği görüldü. Avusor Yaylası'nda Yeşil Yol çalışması ile büyük tahribat oluştuğu gözlendi.
VALİ, 'AĞAÇ KESİLMEDİ' DEMİŞTİ
Rize Valisi Ersin Yazıcı, önceki günlerde Yeşil Yol projesi kapsamında ağaç kesilmediğini açıklamıştı. Vali Yazıcı, "Biz, yeşile zarar verecek asla bir şey yapmıyoruz. Kalkınma Bakanlığı'nın yürüttüğü Yeşil Yol projesi tamamen doğayla barışık. Eğer bir tane ağaca zarar verilmişse, doğaya zarar verilmişse, doğa tahrip edilmişse lütfen göstersinler. Böyle bir tahribat söz konusu ise devlet gereğini yapar, ama halkımız, özellikle yaylaları kullanan insanlarımız bu yolları istiyor." ifadelerini kullanmıştı.
KESİLEN AĞAÇLAR 100-150 YILLIK
Çamlıhemşin'e bağlı Murat Köyü Muhtarı Lütfü Sezgin, Yeşil Yol projesi kapsamında yaylaların birbirine bağlanmasına karşı çıktıklarını ifade ederek, "Mevcut bozuk yollar düzeltilirse daha iyi olacaktır. Yollarda kesilen ağaçları gördük. Yol güzergahı üzerindeki ağaçlar kesildi. Ağaçlar yol için geçtiğimiz sonbaharda kesilmişti. Kesilen ağaçlar çam ağaçları ve çam ağaçlarının büyümesi yıllar alıyor. Ağaçların 100-150 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Sayın valimize ben sesleniyorum. Vali bey ağaç kesilmediğini, ağaç kesilmişse devlet olarak gerekeni yapacaklarını söylemişti. Bu ağaçlar kesildi ve devlet olarak bir şey yapılsın. Bu Yeşil Yol yapılırken neden halkla görüşülmedi? Orman Genel Müdürlüğü'nün bu proje için 30-40 metreküp dolayında ağacı ihale yaptığı da kayıtlarda mevcuttur." dedi.
KESİLEN AĞAÇLAR KORUNMASI GEREKEN AĞAÇLAR
TEMA Vakfı Rize Şube Temsilcisi Nevzat Özer ise kesilen ağaçların yüksek dağ orman ekosistemi içerisinde bulunan çok değerli ağaçlar olduğuna dikkat çekti. Özer, "Bu ormanlar kaybedildiğinde yeniden oluşturmak son derece zordur. Yaşama, büyüme gücü zayıftır. Alpin çayırlıklara geçiş kuşağındaki bu ormanlar yaban hayatı için çok uygun doğa koruma alanlarıdır. Koruma statüsü olsun veya olmasın mutlaka korumada tutulmalıdır. Temiz, kaliteli su üretiminin kaynağını oluşturur, düzenler. Hassas ekosistemlerdir, biyolojik değeri çok yüksektir. Bu ormanlar sahip olduğu çok sayıda işlevin yanında belki de en önemlisi erozyon, çığ ve heyelanları önleyen bir özelliğe sahip olmalarıdır. Bu tehlikelerin ilk tutulduğu yerlerdir." ifadelerini kullandı.
CİHAN