Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) sebebiyle bir gün öne çekilen 471. Uluslararası Mesir Festivali'nde güneşli hava çoşkusu yaşandı. Geçen yılın aksine hava sıcaklığının mevsim normlarının üzerinde seyretmesi, Manisalıların mesir saçım alanına adeta akmasını sağladı. Valilik önünde aile fotoğrafının çekilmesiyle başlayan festival, renkli görüntülere sahne oldu. İlin protokolü, mehter takımı öncülüğünde saçım töreninin yapılacağı Sultan Camisi'ne kadar kortej yürüyüşüne katıldı. Yürüyüşe AK Parti milletvekilleri İsmail Bilen ve Mehmet Çerçi, MHP Manisa milletvekilleri Erdal Akçay, Ahmet Orhan ve Mustafa Erez ve İzmir Milletvekili Şenol Bal, Vali Celalettin Güvenç, Belediye Başkanı Cengiz Ergün ve misafir ülke temsilcileri katıldı.
Kortejde Yunanistan ve Ürdün'den gelen halk oyunları ekipleri, cadde boyu sıralanan vatandaşlardan büyük alkış aldı. Ürdünlüler, "Türkiye" sloganı atıp Türk müziğiyle dans ederek ilerlerken Yunan ekibi de yer yer Türkçe oyun havaları seslendirdi. Sultan Camisi'ne varıldığında ise Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan'ı canlandıran Melis Yüceilli ve mesir macunun mucidi Merkez Efendi'yi canlandıran Tayfun Şengöz, mini bir piyes sergiledi. Daha sonra mesir macununun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılması, geleneksel kıyafetli görevlilere talimat veren Hafsa Sultan'ın, "İsterim ki dünya var oldukça bu macundan bolca karıla ve halka saçıla, hastalara şifa ola." sözleriyle başladı. Dualarla karılan macundan kapmak için yarışan vatandaşlar, yer yer izdihama sebep oldu. Saçım sırasında baygınlık geçiren 13 kişiye, sağlık birimleri müdahale etti.
İlk olarak 471 yıl önce uygulanan mesir saçmanın tarihçesi şöyle: "Yavuz Sultan Selim'in eşi ve Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Bunun üzerine Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, 41 çeşit baharatı karıştırarak bir macun hazırlar. Bunu yiyen Hafsa Sultan kısa sürede iyileşince, bütün hastalara aynı macundan karılıp dağıtılmasını ister. Halkın talebinin artması üzerine ise kâğıtlara sardırılan macunlar, ilerleyen dönemlerde caminin kubbe ve minarelerinden saçılmaya başlar."
MESUR MACUNU
Meyan balı, çivit, anason, çörek otu, darı, çöp çimi, galanga, hardal, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, havlıcan, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, meyan balı, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, kebabe, limon tuzu, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zerdeçal, zencefil ve günbalından karılan mesin macununun iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici ve hormonları çalıştırıcı özellikleri olduğu söyleniyor.