YGS sonuçları sonrası akıllardaki soru

YGS sonuçları sonrası akıllardaki soru
YGS’de müfredat dışı sorulan sorular yüzünden yaklaşık 100 bin öğrenci baraj altında kaldı. Uzmanlara göre, gelecek yıl devlet ve vakıf üniversiteleri kontenjanlarını doldurmakta zorlanacak.

1 mil­yon 987 bin 488 gen­cin ge­le­ce­ği­ni et­ki­le­yen Yük­se­köğ­re­ti­me Ge­çiş Sı­na­vı­’n­da (YGS) so­ru­lan müf­re­dat dı­şı so­ru­lar, 100 bin öğ­ren­ci­nin ba­ra­jın al­tın­da kal­ma­sı­na ne­den ol­du.

FEM Ders­ha­ne­si Reh­ber­lik Ko­or­di­na­tö­rü Fa­ruk Ar­dıç ise YGS’­de son 6 yı­lın en zor so­ru­la­rı so­rul­du­ğu­na dik­kat çe­ke­rek, “Bu ne­den­le sı­na­vı ge­çen öğ­ren­ci sa­yı­sın­da azal­ma var. Es­ki ÖSYM Baş­ka­nı Prof. Dr. Ünal Ya­rı­ma­ğa­n’­ın so­ru ha­zır­la­yan eki­bi de­ğiş­miş­ti. Aca­ba ye­ni ekip so­ru­la­rı ha­zır­lar­ken ME­B’­in müf­re­da­tı­na tam ha­kim ola­ma­dı mı? Özel­lik­le ma­te­ma­tik ve Türk­çe­de ce­vap­la­ma­da aza­lış var. Ma­te­ma­tik­te­ki so­ru­la­rın yüz­de 60’ı­na ya­kı­nı MEB müf­re­da­tın­da­ki so­ru­la­rın çö­züş man­tı­ğıy­la ör­tüş­mü­yor. Ço­cuk­lar ki­ta­bı ez­ber­le­se YGS’­de­ki ba­zı so­ru­la­rı çö­ze­me­z” di­ye ko­nuş­tu.

SO­RU­LAR ALES TÜ­RÜN­DE

‘Üst dü­zey dü­şün­me ge­rek­ti­re­n’ so­ru­ların var ol­du­ğu­na dik­kat çe­ken Ar­dıç şöy­le ko­nuş­tu, “Bir­çok so­ru­lar ALES tü­rün­dey­di. Sı­nav­da ALES tü­rü­ne yak­laş­ma var.

Üst dü­zey dü­şün­me be­ce­ri­le­ri ge­rek­ti­ri­yor. Öğ­ren­ci­le­rin ma­te­ma­tik Türk­çe bil­gi­si­ni özüm­se­me­si ve yo­rum­da bu­lun­ma­sı is­te­ni­yor. Önü­müz­de­ki yıl ne ya­pa­cak­lar bi­le­mi­yo­ruz. 180 ba­raj pu­anı­nı aşan öğ­ren­ci sa­yı­sın­da düş­me var. Bu da bir­çok üni­ver­si­te­nin bö­lüm­le­ri­nin boş ka­la­ca­ğı an­la­mı­na ge­li­yor. Ge­çen yıl YGS1’den 760 bin 286 öğ­ren­ci ba­raj pu­anı­nı aş­tı. Bu yıl 665 bin 354 öğ­ren­ci aşa­bil­di ve LYS’­ye gir­me­ye hak ka­zan­dı. So­ru­lar zor ta­bi­i. Bir­çok bö­lüm öğ­ren­ci­siz­lik­ten do­la­yı ka­pa­na­cak. 100 ki­şi­lik kon­te­ja­nı olan yer­de 5-10 ki­şi ola­cak. Ta­ma­men plan­sız­lık­tan kay­nak­la­nı­yor.”

Final Dershanesi Rehberlik Uzmanı Murat Aydın: Uz­man öğ­ret­men­ler ders­le­re gi­re­me­di. Özel­lik­le öğ­ren­ci­le­rin ba­raj al­tın­da kal­ma­sın­da so­ru tar­zı­nın de­ğiş­me­si et­ki­li ol­du. Bu­nun ya­nın­da ge­çen yıl­ki so­ru­ları ha­zır­la­yan ekip­le bu se­ne so­ru­la­rı ha­zır­la­yan ekip fark­lı. Bu so­ru­lar sür­priz ol­du. ALES tar­zı so­ru­lar ge­lin­ce öğ­ren­ci­ler pa­nik ol­du. Okul­lar­da­ki öğ­ret­men so­ru­nu da öğ­ren­ci­le­rin ba­şa­rı­sız ol­ma­sı­nı et­ki­le­di. Ge­rek­li ders­le­re uz­man öğ­ret­men­le­rin gir­me­me­si öğ­ren­ci­le­rin eği­ti­mi­ni olum­suz yön­de et­ki­le­di.

Aktif Eğitim-Sen Genel Başkanı Osman Bahçe: “Öğ­ren­ci­le­ri­mi­zi bi­le­rek ba­şa­rı­sız­lı­ğa mah­kûm et­ti­ler. Eği­tim sis­te­mi­mi­zin PI­SA (Ulus­la­ra­ra­sı Öğ­ren­ci De­ğer­len­dir­me Prog­ra­mı) gi­bi ulus­la­ra­ra­sı sı­nav­lar­da ba­şa­rı sı­ra­la­ma­la­rı­nın son sı­ra­la­rın­da­ki ye­ri il­gi­li her­ke­sin ma­lu­mu­dur. 12 Yıl eği­tim gö­ren öğ­ren­ci­le­rin YGS’­de­ki doğ­ru ce­vap or­ta­la­ma­la­rı­nın bu de­re­ce dü­şük ol­ma­sı, hü­kü­me­tin eği­tim po­li­ti­ka­sı ile MEB yö­ne­ti­mi­ne da­ir si­ya­si kay­gı­la­rı ön plan­da tu­tan plan ve pro­je­le­ri­nin çök­tü­ğü­nün de­li­li­dir. ME­B’­in sa­de­ce tas­fi­ye, kad­ro­laş­ma ve fiş­le­me id­di­ala­rı ile gün­dem­de ol­ma­sı eği­ti­min iç­ler acı­sı ha­li­ni giz­le­ye­me­miş­tir.”

ÖĞ­REN­Cİ VE VE­LİLER ŞÜP­HE İÇİNDE

YGS sı­nav so­ru­la­rı­nın açık­lan­ma­sı ge­rek­ti­ği­ni be­lir­ten Ka­ra­ca, “Yan­lış so­ru­la­rın, so­nuç­la­ra et­ki et­me­di­ği söy­le­ni­yor. Ama in­san­la­rın ak­lı­na şüp­he dü­şü­yor. Bun­lar öğ­ren­ci­le­rin psi­ko­lo­ji­si­ni olum­suz et­ki­le­di. So­ru say­fa­sı­nın sos­yal med­ya­da pay­la­şıl­ma­sı LYS’­de de mi böy­le ola­ca­ğı kuş­ku­su­nu yol aç­tı­” şek­lin­de ko­nuş­tu.

BUGÜN

22 Mart 2015 08:47
DİĞER HABERLER