Yılda 3 bin TIR ne olacak?

Yılda 3 bin TIR ne olacak?
Rusya ile Türkiye arasında yaşanan uçak krizi Türkiye’ye ekonomik yaptırım olarak geri döner mi? Uzmanlar krizin ekonomik faturasının olacağını vurguluyor.
Rusya uçağının düşürülmesinin ardından Ankara-Moskova ilişkileri kopma noktasına ilerledi. Türkiye’nin en önemli ticari partnerlerinden Rusya’dan ekonomik yaptırım sinyali geldi. Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rus vatandaşlarına Türkiye’ye gitmeyin çağrısı yaparken, Rusya’ya Türk ihraç mallarını taşıyan TIR’lar sınırda bekletiliyor. Rusya, Türkiye’den satın aldığı beyaz et alımını da 1 Aralık itibariyle durduracağını açıkladı.

Sadece doğalgazda yaşanması beklenmeyen krizin ortak projelere, yatırımlara, turizm gelirlerine de etki edeceği düşünülüyor. 
BirGün Gazetesi'nden Neslihan Karataş iki ülke arasındaki ekonomik durumu uzman isimlere sordu

FATURA AĞIRLAŞACAKTIR 

Enerji Uzmanı Bilkent Üniversitesi Öğretim üyesi Necdet Pamir, yaşanılan bu durumun Türkiye’ye ağır yaptırımlar olarak geri döneceğinin söyledi. Makine Mühendisleri Odası Enerji Çalışmaları Grubu Başkanı Oğuz Türkyılmaz ise, ‘’Doğalgaz sevkıyatında şimdilik bir kesinti olmayacağını fakat sürecin derinleşmesiyle birlikte farklı bir tablonun ortaya çıkabileceğini dile getirdi.

PAMİR: GIRTLAĞINA KADAR BAĞIMLI

Türkiye’nin enerjide gırtlağına kadar Rusya’ya bağımlı olduğunu dile getiren Necdet Pamir, “Doğalgazda yüzde 55, petrol ürünlerinde yüzde 16, kömürde yüzde 31 bağımlılığımız var bu ülkeye. Akkuyu’nun işletmesi, inşaatı zenginleştirilmiş yapısına kadar yüzde yüz Ruslara teslim. Yani gırtlağımıza kadar, özellikle enerjide Rusya’ya bağımlı durumdayız. Rusya’nın hukuki anlamda gazı kesmesi şu an için mümkün gözükmüyor, ama neredeyse savaş ilanı yapılacak bir sürece doğru gidiliyorsa orada normal kurallar pek fazla işlemeyecektir’’ dedi.

Bu krizin Türkiye’ye yol, su, elektrik olarak geri döneceğinin altını çizen Pamir şöyle devam etti: “Bu illa da doğalgazı keserek olmayabilir. Bu yaptırımlar bambaşka yerlerden gelebilir. Türkiye Rusya ile şimdiye kadar ‘güzel’ ilişkiler içerisindeydi. Yaptıkları ortaklıkların ve projelerin çoğu ‘şeffaf’ değildi fakat çıkarları doğrultusunda işleri birlikte götürüyorlardı. Şimdi öküz öldü, ortaklık bozuldu.’’

PROJELER ASKIYA ALINABİLİR 

Doğalgaz sevkıyatında şimdilik bir kesinti olmayacağını fakat sürecin derinleşmesiyle birlikte farklı bir tablonun ortaya çıkabileceğini dile getiren Oğuz Türkyılmaz ise “Türkiye’ye gelen turist sayısında Rusya kısıtlamaya gidecektir. Nükleer santral konusu ise en büyük problemlerin çıkacağı alanlardan biri. Süreç derinleşirse projelerin iptali söz konusu olabilir. Yine en önemli konulardan biri de Gazprom’un Türkiye’deki aktiviteleri. Türkiye’ye gaz satan Gazprom Türkiye’de birçok özel şirket ile birlikte çalışıyor. Henüz taşların nasıl dizileceğini söylemek için erken ama durumun parlak ve aydınlık olmadığını söylemek mümkün. Türk Akımı Projesi de askıya alınacak.’’ dedi


YILLIK 3 BİN TIR MAL TAŞINIYOR

Rusya’ya Türk ihraç mallarını taşıyan yerli ve yabancı araçlar Rus sınırında bekletiliyor. Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, “Rusya’ya yıllık 3 bin TIR’lık mal taşıyoruz. Sıkıntı birkaç güne kadar çözülmez ise sınırlarda büyük kuyruklar oluşacak ve büyük kayıp yaşanacak” dedi. UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, Türk ve yabancı firmaların derneği arayarak Türk ihracat ürünü taşıyan Türk ve yabancı araçların Rusya sınır kapılarında içeri alınmayarak bekletildiği bilgisini verdiğini aktardı.

Birgün
26 Kasım 2015 12:00
DİĞER HABERLER