Anadolu'nun en eski camileri arasında yer alan Şanlıurfa'daki Ulu Cami'de, yıllardır ''hatimle teravih namazı'' kılınıyor.
Bir çok büyük kentte olduğu gibi Şanlıurfa'da da Ramazan ayında bazı camilerde teravih namazı hatimle kıldırılıyor. Bu çerçevede bu yıl da kentte Ulu Camii, Hasan Paşa ve Asım Paşa camilerinde bu şekilde teravih namazı eda ediliyor.
Anadolu'nun en eski camilerinden biri olarak bilinen Ulu Cami, bu çerçevede vatandaşların teravihte en çok tercih ettiği yerlerin başında geliyor. Söz konusu camide yıllardır hatimle teravih namazı kıldırılıyor.
Cami görev yaparken bir kaç yıl önce emekli olan ancak Ramazan ayında fahri olarak teravih namazlarını kıldırmaya devam eden emekli imam Muhammed Yaşar Şekerci, bu yıl da aynı görevini sürdürüyor.
Kentte ''Yaşar Hafız'' olarak da bilinen Şekerci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2004 yılında emekli olduğunu, ancak Ramazan'da teravih namazlarını kıldırmaya devam ettiğini ifade etti.
Kendisinin Ulu Cami'de 30 yıla yakın süredir, hatimle teravih namazı kıldırdığını belirten Şekerci, şöyle konuştu:
''2 rekatta bir selam vermek suretiyle, 20 rekatlık namazda bir cüzü okuyoruz. Camimizin normal günübirlik cemaatinin haricinde, özel bir cemaati de bulunuyor. Teravih kılabilmek için kentin en ücra köşelerinden vatandaşlarımız kalkıp buralara gelerek, teravih namazını hatimle kılıyor. Tarihi camimizde kadınlar için de önemli bir yer ayırdık. Hatta kadın cemaatimizin erkeklere göre teravih namazlarına biraz daha fazla ilgi gösterdiğini gözlemliyoruz.''
-''ANLATILMAZ YAŞANIR''
26 yıldır tarihi Ulu Cami'de hatimle teravih namazına iştirak ettiğini ifade eden cemaatten Bülent İzgördü de yıllardır aynı camide hatimle namaz kılmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Hayatının geriye kalan kısmını da bu camide aynı şekilde ibadet ederek geçirmek istediğini anlatan İzgördü, ''Normalde iş icabı seyahatlerim olur ancak Ramazan boyu tüm seyahatlerimi erteleyerek, hatimle teravih namazı kılmaya özen gösteriyorum. Burada teravihin nasıl kılındığını anlatmak zor, ancak yaşanabilir. Allah herkese nasip etsin'' diye konuştu.
Bu arada 20 rekatta bir cüzün okunduğu ''Hatimle teravih namazı''nın diğer teravih namazlarından en fazla 15 dakika daha fazla sürdüğü kaydedildi.
-TARİHİ ULU CAMİ-
Şanlıurfa'da, kim tarafından ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmeyen Ulu Cami, çeşitli kaynaklardan temin edilen bilgilere göre, Nurettin Zengi tarafından 1170-1175 tarihleri arasında onarılıp bugünkü şeklini aldı.
Bahçesindeki güneş saati, sekizgen köşeli saat kulesi ve mimarisiyle Anadolu'nun en eski camileri arasında yer alan Ulu Cami, Suriye'nin Halep kentindeki Ulu Camiyle mimari bakımından benzer özellikler gösteriyor.
Avlusunda mezarlık, türbe (Mevlana Halid Bağdadi Oğlu Şehaübeddin Ahmet adına), güneş saati yer alan caminin içerisinde su kuyusu da bulunuyor.
Geçen tadilata alınan cami, onarım çalışmalarının ardından Ramazan ayı öncesinde tekrar ibadete açıldı.
(RUF-İSM-OSM)12.08.2011 12:09:13