Yıllık 3 bin adet yürüyen merdiven yurt dışından getiriliyor

Yıllık 3 bin adet yürüyen merdiven yurt dışından getiriliyor
Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, Türkiye'de kullanılan asansörlerin yüzde 10'unun ülkede üretildiğini, yürüyen merdivenlerin tamamının ise yurt dışından ithal edildiğini belirtti. "Yıllık 3 bin adet yürüyen merdiven yurt dışından getiriliyor." diyen Hiçyılmaz, "Türkiye'de 400 binin üzerinde asansörlerin işletme süreçlerinde gerçekleştirilen bakım, onarım, kullanılan malzeme, cihaz ve ekipmanlarla birlikte 1 milyar dolarlık ekonomik hacme sahip." ifadelerini kullandı.

KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, oda olarak meslek komitelerinin sorunlarının çözümü ile ilgili toplantılar yaptıklarını bu toplantılarından birisinin de asansörcülük meslek komitesinin belirlediği sorunlar ve çözümü noktasında gerçekleştirdiklerini anlattı. Hiçyılmaz, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile gerçekleştirdikleri toplantının verimli olduğunu aktararak, şunları kaydetti: "Türkiye'de asansörcülüğün geriye doğru baktığımızda 60 yıl öncesine kadar gidiyoruz. 60 yıldır asansörler yapılıyor. Bununla birlikte sektör ilerledi. Yüzde 10 civarında asansör Türkiye'de yapılmaktadır. Yürüyen merdivenlerin tamamı yurt dışından ithal edildiği görünüyor. Sektörde yılda ortalama 25-30 bin asansör, 3 bin yürüyen merdiven yapıldığı görülmektedir."

"Sektörde 400 binin üzerinde asansörlerin işletme süreçlerinde gerçekleştirilen bakım, onarım, kullanılan malzeme, cihaz ve ekipmanlarla birlikte 1 milyar dolarlık ekonomik hacme sahip." diyen KTO Başkanı, sektörde Kayseri ve ülke genelindeki durumları hakkında şu bilgileri verdi: "Kayseri'deki durumda ilimiz genelinde Melikgazi ilçesinde 7 bin, Kocasinan ilçesinde 2 bin 400, Talas ilçesinde bin 750 ve toplamda 11 bin 500 kadar asansör bulunmaktadır. Bu sektörde montaj ve bakımcı olarak 75 firma var. Montaj ve bakım cirosuna baktığımızda yıllık 70 milyon liralık ciro gözüküyor. Malzeme üretilmesi yan sanayi malzemeler bunun haricinde."

Asansörcülük sektörünün Türkiye'de gelişirken bununla ilgili yönetmeliklerin de çıkartılmasının söz konusu olduğunu anlatan Hiçyılmaz, şu ifadeleri kullandı: "5 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan asansör bakım ve işletme yönetmeliğinde değişiklikle yönetmelikte bina yöneticilerin asansörlere bir yıl içinde bir kez kontrolünü yaptırma zorunluluğu getirildi. Bu yapılacak olacak zorunlu işin kontrolü de 1 Ocak 2012'de belediyelere verildi. Ülkemizde asansör facialarının yaşanmamasında insanımızın mal ve can güvenliğini sağlanmasında son derece önemli olan yasal düzenleme ve yönetmeliklerin uygulanması önem arz etmektedir."

Mahmut Hiçyılmaz, 60 yıldan beri ülkemizde asansör kullanıldığını ve kurulduğunu anlatarak, şöyle konuştu: "Ama bunların hangi standartlarda olması gerektiği ve işletilmesi gerektiği konusunda daha yeni yeni 'şu standart mı olsa' diye görüşüyoruz. Avrupa Birliğini hedeflediğimizde biz de bu sektörde neler yapılacağı ve orada olan standartların bu sektörde ülkemize taşınması gerekir. Bizim kurallara uymamız zaman alacaktır ve zor olacaktır. Ama uymak zorundayız. Bizim insanımız Avrupa Birliği'nde yaşayan insanlar gibi standartlara ulaşmamız gerekiyorsa bazı kurallara uymamız gerekiyor."
CİHAN
13 Kasım 2015 10:43
DİĞER HABERLER