Yılmaz: TÜİK Başkanı'nın emekliliği siyasi karar değil

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, sürpriz bir kararla emekli olan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Birol Aydemir'in değerli bir bürokrat olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Birol Bey'in emekliliğinin son dönemde söyledikleriyle hiçbir ilgisi yok. Hiçbir şekilde siyasi olarak bir karar verilmiş değil. Daha uzun yıllar çalışsa, görev yapsa fena mı olurdu, elbette daha iyi olabilirdi ama kendisinin aldığı bir karar ben bütün hizmetleri için teşekkür ediyorum." diye konuştu.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Kalkınma Bakanlığı; TÜİK, Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Anadolu Projesi (DAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Konya Ovası Projesi (KOP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ve Kalkınma Ajansları Genel Denetim Raporları, Bütçe, Kesin hesap ve Sayıştay Raporları görüşüldü. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz milletvekillerinin sorularını cevapladı.

TÜİK'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı en güvensiz şehir Muğla şeklindeki istatistiki çalışması ile ilgili Bakan Yılmaz, şu bilgileri verdi:

"İlk defa bir çalışma yapıldı. İllerin yaşanabilirliği endeksi. Bu bir ilk çalışma daha öncesi yok. 40'ın üzerinde değişkenle yapıldı bu çalışma. Onlardan bir kısmı güvenlik hususuna ilişkin. Güvenlikle ilgili verilen ikiye ayrılıyor. Bir kısmı algısal veriler. Sokakta yürürken kendinizi güvende hissediyor musunuz? diye bir anket yapılıyor. İnsanların verdiği cevaplar. Bir kısmı da daha objektif veriler. Oradaki kaza sayıları, bir takım suç oranları gibi daha objektif veriler. Muğla gibi illerde bende bir eksiklik görüyorum. Eksiklik şu buna belki yeni çalışmalar yaptığımızda bakmalıyız. Bunlar yaz döneminde nüfusu çok artan illerimiz. Biz bu oranları hesaplarken yerleşik nüfusa oranla bakıyoruz. Nüfus başına suç oranına bakıyoruz. Ama yaz dönemleri nüfus yüksek bir rakama çıkıyor. Bunun getirdiği bir etki olabilir orada. Bu bugünün de rakamı değil. Birkaç yıl öncesinin rakamı. Bu çalışmalarımız revize ettiğimizde bu eleştirileri elbette dikkate alarak gereğini yapmak durumundayız. Bunları bu eleştiriler vesilesiyle tartışıyor ve ele alıyoruz. Burada herhangi bir kasıt aramamak gerek. Böyle bir kastın akli, mantıki bir zemini de olamaz."

"GAP, DAP, KOP, DOKAP'I 5 YIL DAHA UZATIYORUZ"

GAP'a işsizlik fonundan belli bir dönemde 8 milyar lira civarında bir rakam kullanıldığını ifade eden Yılmaz, "Kanuni bir düzenlemeydi bu geçici bir düzenlemeydi. Bitti. Artık ne GAP, ne DAP ne de diğerleri için böyle bir şey mümkün değil. Şu an tamamen milli bütçemizden aktardığımız kaynaklarla ve değişik normal bütçe kalemlerinden bu harcamaları gerçekleştiriyoruz. Şuan için böyle bir kullanım söz konusu değil. O dönemde GAP'a yaptığımız yatırımlarla istihdama, büyümeye ciddi bir katkı sağlandı. Bunun da ben çalışan kesim açısından çok anlamlı olduğuna inanıyorum. İnsanlar işsiz kalsın da ücret alsınlar alternatifinden daha ziyade onlara iş bulma yöntemlerini sonuna kadar zorlamalıyız. GAP, DAP, KOP, DOKAP ve hepsini 5 yıl daha uzatıyoruz. Bakanlar kuruluna kararı gönderdik. Bakanlık olarak teklifimizi gönderdik bir sıkıntı olacağını zannetmiyorum. Bu süreler uzatılacaktır." şeklinde konuştu.

Öte yandan emeklilik kararı alan Türkiye İstatistik Kurumu Başkanı Birol Aydemir'in değerli bir bürokrat olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Birol beyin emekliliği ile ilgili son dönemde söyledikleriyle hiç bir ilgisi yok. O konuşmalarından önce kendisi, benimde yıllarca birlikte çalıştığım bir arkadaşımız. Birol bey çok değerli bir bürokrat. Bütün emekleri için teşekkür ediyorum. Ülkemize önemli katkılarda bulundu. Kendi kararı tamamen emekli olma kararı. Emeklilik hayatının aynı şekilde mutlu ve verimli bir şekilde geçmesini diliyorum. Hiçbir şekilde siyasi olarak bir karar verilmiş değil. Daha uzun yıllar çalışsa, görev yapsa fena mı olurdu, elbette daha iyi olabilirdi ama kendisinin aldığı bir karar ben bütün hizmetleri için teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

"SİLVAN BARAJI'NA SÜREKLİ BİR ŞEKİLDE TERÖR SALDIRILARI OLUYOR"

1994-2002 yılları arasında GAP'a yapılan toplam yatırımlar içinde sulamanın payının yüzde 13 olduğunu anlatan Cevdet Yılmaz, "2003-2015 döneminde bu pay yüzde 24'e kadar yükseldi. Son yıllarda sulamaya daha fazla ağırlık veriyoruz. Bunun etkilerini de sahada görüyoruz. Şuan da en büyük projemiz Atatürk Barajı'ndan Silvan Barajı. Diyarbakır'da 235 bin hektar yani 2 milyon 350 bin dönüm araziyi sulayacak. Diyarbakır'ın ekonomisini dönüştürecek bir proje. Ama buraya sürekli bir şekilde terör saldırıları oluyor. Bu bir sulama projesi. Orada çiftçilerimizin gelirini arttıracak yoksulluğu azaltacak, gençlerimize en az 200 bin insana doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayacak bir proje. Fakat sürekli bir şekilde terör saldırılarına uğruyor ve bu saldırılara rağmen biz bu projemizi gerçekleştirmeye çalışıyoruz." açıklamalarında bulundu.
CİHAN
16 Şubat 2016 09:46
DİĞER HABERLER